شناسه خبر : 38074
دوشنبه 13 مهر 1394 , 14:37
اشتراک گذاری در :
عکس روز

اسمش هم دردناک است!

سرطان... نامی که ترس را در دل می اندازد و هر کس با شنیدن نامش، رنگ می بازد و به مرگ می اندیشد.

سعیده نام آور ( کارشناس علوم تغذیه و رژیم درمانی )-  سرطان... نامی که ترس را در دل می اندازد و هر کس با شنیدن نامش، رنگ می بازد و به مرگ می اندیشد. هرچند با پیشرفت علم و تحقیقات علمی و دستاوردهای علمی تازه و جدید، تا حدود زیادی توانسته اند از بروز یا پیشرفت انواع سرطان و حتی خطر مرگ در برخی موارد جلوگیری کنند... اما این بیماری یا عارضه، در هر صورت هم خودش هم عوارضش و حتی مراحل درمانی اش، انقدر بار مالی و روحی و جسمی بر فرد می گذارد که دچار نشدن و پیشگیری از بروز آن هزار بار به درمانش می ارزد!

ابتدا خوب است بدانیم سرطان چیست؟

سرطان یک بیماری نیست بلکه نوعی از بیماریست. بیش از 200 نوع متفاوت از بیماری سرطان وجود دارد که هر کدام به شیوه های خاص ایجاد می شوند. چیزی که در همه آنها مشترک است این است که همه آنها به روشی مشابه شروع می شوند با تغییر در ساختار طبیعی یک سلول.

تقسیم سلولهای غیر طبیعی تحت کنترل نیستند و معلوم نیست که چه زمانی متوقف می شود یک دسته از سلولهای غیر طبیعی یک تومور نامیده می شود. همه تومورها سرطان نیستند دونوع تومور وجود دارد: خوش خیم و بد خیم.

تومورهای خوش خیم سرطان نیستند. تومورهای بد خیم همان سرطان ها هستند و می توانند به قسمت های مجاور بدن حمله کنند و مانع فعالیت سلولهای سالم آن منطقه شوند.در عین حال سلولهای تومورهای بدخیم می توانند گسترش یافته و به نقاط دیگر بدن دست اندازی کنند و در مکانی دور از محل اولیه تجمعاتی از سلولهای غیر طبیعی را ایجاد کنند. این مرحله را متاستاز می نامند.

 
 
معرفی مشکل سرطان:
در سال 2005، در دنیا 6/7 میلیون نفر جان خود را به دلیل ابتلا به سرطان از دست داده اند. در سال 2020، 16 میلیون نفر به سرطان مبتلا می شوند و در همین زمان، سالانه 10 میلیون نفر از این بیماری می میرند. در 10 سال آینده در صورتی که اقدامی صورت نگیرد 85 میلیون نفر بدلیل سرطان خواهند مرد. بیش از 70% موارد مرگ و میر ناشی از سرطان در کشورهای دارای درآمد پایین یا متوسط است. اما مشکل واقعی سرطان بیشتر از این اعداد است چرا که یک سوم بیماران دچار افسردگی و اضطراب در حد بالینی هستند و همچنین به دلیل از دست رفتن درآمد و لزوم تامین مخارج درمان، آسیب شدیدی به عملکرد اقتصادی خانواده وارد می شود.

با این حال، از سرطان می توان رهایی جست زیرا بیش از 40% موارد سرطان قابل پیشگیری هستند و ثلث دیگر بیماران در صورت تشخیص به موقع قابل درمان قطعی می باشند. در بقیه بیماران نیز که غیر قابل درمان هستند، انجام درمان های حمایتی به بهبود کیفیت زندگی بیماران کمک اساسی خواهد نمود.

در آخرین آمار در کشورما، سرطان با 4/9% بعد از گروه بیماریهای دستگاه گردش خون ( 4/33% ) و سوانح مسمومیت و خودکشی ( 4/13% ) به عنوان سومین علت مرگ مطرح گردیده است. در هرسال در کشور حدود 100 هزار مورد جدید سرطان بروز می نماید. تفاوت بازری در نحوه بروز سرطان و میزان آن در مناطق مختلف جغرافیایی کشور مشاهده شده است.

در برنامه ریزی ملی مبارزه با سرطان، تحقیقات سرطان دارای نقش اساسی و محوری است.با توجه به هزینه زیاد درمان سرطان در مراحل پیشرفته بیماری، سرمایه گذاری در امر تحقیقات سرطان از نظر اقتصادی نیز مقرون به صرفه است.

 

پاسخ به باورهای غلط درباره سرطان:

  • آیا بیمار سرطانی همیشه محکوم به مرگ است؟
  • بیماری سرطان لزوما به معنی مرگ نیست. ترس یک واکنش طبیعی است اما با درمان مناسب بیشتر مردم از سرطان نجات می یابند. باعث خوشحالی است که بعد از درمان سرطان زندگی بیماران بصورت عادی بر می گردد.
  • آیا سرطان می تواند بوسیله ضربات یا تصادف ایجاد شود؟
  • گاهی اوقات یک ضربه شما را بوجود یک توده زیر پوستی که قبلا وجود داشته آگاه می کند. مانند توده ای در پستان اما به این معنی نیست که آن ضربه این بیماری را ایجاد کرده است.
  • آیا سرطان مسری است؟
  • سرطان به هیچ وجه در ارتباط معمول روزانه مسری نیست. شما با دست دادن و یا در آغوش گرفتن یک فرد مبتلا به این بیماری دچار نمی شوید. از بیمار سرطانی دوری نکنید. سرطان مانند سرماخوردگی نیست.
  • آیا ارث می تواند علت ایجاد سرطان باشد؟
  • تنها تعداداندکی از انواع سرطان می تواند ارثی باشد اما بنظر می رسد در برخی خانواده ها امکان بروز یک نوع سرطان بیش از معمول باشد مانند سرطان پستان، تخمدان، روده. اما در بقیه موارد نحوه زندگی مانند عادات غذایی و یا برخی فاکتورهای ژنتیکی در احتمال ابتلا دخالت دارند ولی بدان معنا نیست که سرطان ارثی است.
  • با نادیده گرفتن علایم سرطان آیا ممکن است آنها خودبخود از بین بروند؟
  • تشخیص هرچه زودتر سرطان شانسی بزرگ را در موفقیت درمان شما بوجود می آورد و هر سرطانی علایم مخصوص به خود را دارد و اگر شما از این علایم غفلت کنید سرطان گسترش خواهد یافت و خطرناک تر خواهد شد و درمان به راحتی امکان پذیر نخواهد بود.

مهم ترین علایمی که باید مراقب آنها باشید و با یافتن هر کدام از آنها به پزشک مراجعه نمایید، به قرار زیر است:

1-     وجود توده در هرجایی از بدن مانند سینه یا بیضه

2-     تغییر در یک خال پوستی

3-     زخمی که بهبود نمی یابد

4-     سرفه یا گرفتگی صدا بطور مداوم

5-     سوء هاضمه یا اختلال در بلع بطور مداوم

6-     تهوع یا سرفه خون آلود

7-     تغییر در عادات طبیعی روده مانند اسهال یا یبوست بطور دایم

8-     وجود هرگونه خون در ادرار یا مدفوع و هر خونریزی غیر طبیعی واژینال

9-     کاهش وزن غیر قابل توجیه

10-   بی اشتهایی غیر قابل توجیه

 از آنجایی که مواد غذایی و مواد مغذی وارد شده به بدن، در بروز یا جلوگیری از بروز سرطان بسیار موثر هستند  و از طرف دیگر، زندگی امروزی خودبخود یکسری از فاکتورهای محرک را مانند آلودگی هوا، فست فودها، وقت کم، مشغله زیاد و انواع استرس ها به همراه دارد،  شناخت فاکتورهای غذایی و عوامل موثر بر این موضوع لازم و ضروری ست.

در زیر غذاها و مواد غذایی را که بروز سرطان را کاهش یا افزایش می دهند، می شناسیم:

1. ساده ترین فاکتور قابل توجه آب خوردن کافی ست. آب نه تنها تشنگی را برطرف می‌ کند بلکه  از بدن هم در برابر سرطان محافظت می کند. کمتر شدن خطر سرطان ناشی از کاهش یافتن غلظت عوامل بالقوه سرطان‌زای موجود در مثانه است. همچنین، خوردن مقدار بیشتری از مایعات باعث می‌شود شخص به دفعات بیشتری ادرار کند، و از این طریق مدت زمانی که این عوامل با آستر مثانه در تماس هستند کمتر خواهد بود. آب به دلیل کمک به دفع سموم، و یک عامل پاک کننده در کاهش سرطان موثر است.

2. اکسیدان ها موادی هستند که در تخریب سلول ها بسیار نقش مهمی دارند. بنابراین مواد غذایی حاوی آنتی اکسیدان یعنی ضد اکسیدان ها، در اصل ضد سرطان هم محسوب می شوند. میوه ها و سبزیجات یکی از غنی ترین منابع آنتی اکسیدان ها هستند. بنابراین خوردن کافی میوه ها و خوردن زیاد سبزیجات یک عمل پیشگیری کننده و البته درمان کننده است.

3. میوه ها و سبزیجات از یک جانب دیگر، در رابطه با پیشگیری از سرطان مهم هستند چرا که بسیاری از ویتامین ها ضد سرطان های بسیار قوی هستند و همچنین ویتامین هایی با نقش آنتی اکسیدانی مانند ویتامین آ و ث و ای .

4. موضوع مطرح شده دیگر در این مورد، غذاهای سرخ کردنی هستند. باید بدانیم که همه روغن ها در اثر حرارت سرخ شدن، دچار تغییر شکل شیمیایی شده و مواد اکسیدان و سرطان زا در آنها تولید می شود. یعنی فرآیند سرخ کردن به خودی خود سرطان زاست. پس سرخ نکردن سبزیجاتی مثل کدو وبادمجان، مرغ و ماهی و ... یکی از راهکارهای پیشگیری کننده است.

5. عدم مصرف مشروبات الکلی برای کمتر کردن خطر سرطان سرطان‌های دهان، گلو، حنجره، مری، کبد، وسینه همگی با نوشیدن مشروبات الکلی ارتباط دارند. ممکن است الکل خطر سرطان روده بزرگ را هم افزایش دهد. لذا توصیه می شود برای کاهش خطر ابتلای سرطان از مصرف مشروبات الکلی اجتناب شود.

6. چای سبز هم دارای مواد ضد سرطان هست اما اگر در اندازه کم مصرف شود نه خیلی زیاد!

7. نیتریت و نیترات موجود در سوسیس و کالباس و تن ماهی، از فاکتورهای قوی موثر در سرطان است. پس تا حد امکان از مصرف آنها پرهیز شود. کسانی که در هفته چند بار فست فودها را استفاده می کنند، در معرض سرطان هستند.

8. استرس های فراوان زندگی این روزها یکی از عوامل ایجاد سرطان و آسیب به سلامت سلول ها هستند. حتی همین سریع غذا خوردن که از فرهنگ اصیل ایرانی به دور است، هم از همین فاکتورهاست. با عجله غذا خوردن، ایستاده یا در حین کار غذا خوردن، بلعیدن غذا یا تهیه سریع یک خوراکی به اصطلاح شکم پرکن هم آسیب زاست.

پس آهسته غذا خوردن و خوردن غذاهای سالم و پختنی و پرهیز از خوردن فست فودها در رستوران ها و ... می تواند نقش مثبت داشته باشد.

9. حتی ادویه ها مخصوصا" ادویه های زرد رنگ دارای مواد ضد سرطان هستند. استفاده از ادویه ها در غذاهای سنتی ایرانی این حسن را در جلوگیری از سرطان دارد.

10. خواص ضد سرطان سیر نیز ثابت شده است. افرادی که سیر می خورند و البته پیاز، می توانند احتمال بروز سرطان را در خود کاهش دهند.

11. سیگار و قلیان نیز کاملا با سرطان ارتباط مستقیم دارند. افراد سیگاری منتظر و مراقب باشند.


12. در تعداد زیادی از مطالعات علمی نقش احتمالی ویتامین D در پیشگیری سرطان بررسی شده است.

  • اولین نتایج از مطالعات همه‌گیرشناسی بین سطح قرار گرفتن در معرض نور آفتاب در ناحیه جغرافیایی خاص و میزان یا نرخ بروز و مرگ و میر ناشی از سرطان‌های خاص در آن ناحیه رابطه‌ای معکوس به‌دست آمد و مشخص شد در افرادی که در عرض‌های جغرافیایی جنوبی زندگی می‌کنند نرخ بروز و مرگ و میر ناشی از این سرطان‌ها کمتر از افرادی است که ساکن نواحی واقع در عرض‌های جغرافیایی شمالی می‌باشند.
  • در مطالعات آزمایشگاهی مربوط به اثرات درمان سرطان با ویتامین D هم شواهدی در ارتباط با نقش احتمالی ویتامین D به‌عنوان حفاظت کننده در برابر سرطان به‌دست آمد.
  • آزمایشات بالینی تصادفی‌سازی شده‌ای که برای بررسی اثرات مصرف ویتامین D طراحی کرده بودند حاکی از آن است که امکان دارد مصرف مقدار بیشتر ویتامین D خطر سرطان را کاهش دهد.
  • در تعدادی از مطالعات مشاهده‌ای این مسئله بررسی شده است که آیا در افرادی که سطح ویتامین D بدن آنها بالاتر است، یا مقدار بیشتری ویتامین D مصرف می‌کنند، خطر سرطان‌های خاص، مخصوصاً سرطان روده بزرگ و راست روده و سرطان پستان، کمتر است.
  • پس در خانه و محیط های بسته نمانید. نور خورشید روزانه 15 تا 20 دقیقه ضروری ست.

کد خبرنگار: 20
اینستاگرام
خانم دکتر دستت درد نکنه ...عجب مطلبی را شرح دادید ؟
خواهر یه آب زیاد می خوردیم که اونم دیدید گفتند چه تقلبی سر آب معدنی ها درآوردند ؟
حالا اینا هیچی یه آفتاب رایگان و بی ضرر به ما می رسید که اونم بخاطر همین فضای مجازی شبانه روز یه گوشه کز کردیم داریم دعوای مجازی می کنیم با بعضیااااا ؟؟
خدا عاقبت ما را ختم به خیر کند .
سلامتی همه جانبازان معزز سلام ... درد و بلا از وجودشون دور باد صلوات ..
یعنی چی ؟ من نوشتم سلامتی جانبازان سلام ؟
خدایا اول شفای منو بده ؟
فاش نیوز واقعا من نوشتم ؟ من من ! لا اله الا الله !

نظری بگذارید
نام خود را وارد نمایید
متن نظر را وارد نمایید
مقدار صحیح است
مقدار صحیح وارد کنید
بدون ویرایش از شما
آخرین اخبار
تبلیغ کانال فاش در ایتابنر بیمه دیفتح‌الفتوحصندوق همیاریخبرنگار افتخاری فاش نیوز شویدمشاوره و مشاوره تغذیه ویژه ایثارگرانسایت جمعیت جانبازان انقلاب اسلامیانتشارات حدیث قلماساسنامه انجمن جانبازان نخاعیlogo-samandehi