شناسه خبر : 46111
یکشنبه 16 خرداد 1395 , 12:01
اشتراک گذاری در :
عکس روز

قدم های تغذیه ای برای روزه داری آسان و سالم

اگر یکسری قواعد را در روزه داری رعایت کنیم و درست روزه بگیریم، نه تنها با عارضه خاصی مواجه نمی شویم بلکه حال مان هم بعد از ماه رمضان بسیار خوب می شود.

سعیده نام آور (کارشناس علوم تغذیه و رژیم درمانی)- باز هم چشم بر هم زدیم و ماه خدا و روزهای عشقبازی با خالق و روزهای جمع کردن ثواب و دربند شدن شیطان فرا رسید... روزهایی که نه تنها روح ما قرار است استراحتی بکند و کمی از آلودگی های همیشگی دور شود و پاکسازی شود، بلکه قرار است جسم ما هم با کمک خودمان کمی استراحت کند و پاکسازی شود.

برخی افراد هستند که بخصوص در این سال های اخیر، با مطابق شدن ماه رمضان با فصول گرم و طولانی سال از عوارضی که برایشان در روزه داری پیش می آید یا سختی آن گله می کنند اما خوب است این را بدانیم که اگر یکسری قواعد را در روزه داری رعایت کنیم و درست روزه بگیریم، نه تنها با عارضه خاصی مواجه نمی شویم بلکه حال مان هم بعد از ماه رمضان بسیار خوب می شود.

در احادیث یکی از فواید روزه داری مسلمانان یعنی نخوردن چیزی از اذان صبح تا اذان مغرب را استراحت دستگاه گوارش بدن معرفی کرده اند... پس همه آنهایی که ممانعت پزشکی برای روزه گرفتن ندارند، برای سرحال کردن معده و روده و کبد و ... بشتابند!

 این فواید و توصیه ها مخصوص به کسانی ست که اجازه روزه گرفتن را داشته باشند. چراکه روزه گرفتن برای افراد بیمار یا دارای ممانعت پزشکی، حرام است. البته گاها" برخی پزشکان به راحتی می گویند که روزه نگیرید. اگر مثلا فرد خودش می داند که به تازگی دچار دیابتی خفیف شده و میتواند داروهایش را در سحر و افطار بخورد و روزه هم بگیرد و دچار افت قند هم نمی شود، بهتر است که بگیرد. با توجه به توانایی خودتان و توجه به اینکه آیا در اثر روزه گرفتن عوارضی در بدن شما تشدید می شود یا نه و سوال از دکتر برای تنظیم داروها در افطار و سحر، به این امر مبادرت بورزید. برای برخی یک روز درمیان یادو روز درمیان یا ... به امر خدا به اندازه وسع خود. البته فراموش نکنیم که کمی بی حالی یا سردرد نزدیک افطار طبیعی ست و این مانع روزه نمی شود!

ایثارگرانی که دارای فشار خون، سنگ کلیه، دیابت، بیماری قلبی و... هستند یا داروهایی دارند که ضروری ست بین روز مصرف شوند، روزه گرفتن بر ایشان واجب نیست. مثلا افرادی که کم آبی برایشان ضرر بسیار دارد، نباید روزه بگیرند.

 اگر در روزهای معمولی زندگی مان پرخوری می کنیم، روزه فرصتی ست برای اینکه معده از تحمل این حجم غذای زیاد کمی فارغ شود و نفسی بکشد...

اگر اسید معده بالاست، با وارد نشدن چند ساعته غذا به معده، میزان ترشح اسید معده کاهش می یابد و معده ما فرصت می کند کمی دیواره خود را ترمیم کند و اگر در معرض زخم یا التهابی قرار گرفته، کمی آرام بگیرد.

اگر مواد غذایی پرچربی را درطول روز انتخاب می کردیم، حال با حذف آنها هم معده ما برای هضم این مواد سنگین کمی استراحت می کند و هم کبد ما برای جذب آنها.

اگر دائما" انسولین و قند خون خود را با خوردن انواع منابع غذایی قنددار بالا و پایین می کردیم، حالا لوزالمعده ما فرصتی برای استراحت دارد و بدن از دست نوسان قند کمی راحت می شود.

کبد  و کلیه فرصت پیدا می کنند یکسری سموم بدن را دور بریزند، آنزیم ها و هورمون ها خودشان را دوباره تنظیم و تعدیل می کنند و بدن تا حد امکان از چربی های اضافه ذخیره شده در بدن استفاده می کند...

 که همه این موارد به نفع سلامتی ماست... البته به شرطی که فرد فلسفه روزه را فراموش نکند و در ایام روزه داری بدخوری نکند!

کسانی را داریم که بعد از ماه مبارک رمضان یا خیلی چاق شده اند یا خیلی ضعیف! باید بگوییم که هر دوی اینها نادرست است و این فرد حقیقتا" نتوانسته برنامه درستی را برای تغذیه خود در ایام روزه داری رعایت کند.

پس چه اقداماتی بکنیم تا سالم و راحت روزه بگیریم؟

*** مهم ترین نکته توجه به طولانی بودن ایام روزه داری ست. پس برای سالم ماندن و راحت روزه گرفتن، نه کم آبی درست است و نه گرسنگی کشیدن بیش از حد!

***  در سحری کالری و انرژی مورد نیاز را به بدن برسانیم. در احادیث به خوردن سحری خیلی توصیه شده، برای اینکه فرد در طول روز انرژی کافی داشته باشد نه اینکه همواره بی حال باشد و زندگی اش مختل شود!

*** در افطار نیز درست نیست که انقدر از تشنگی مایعات بخوریم که جایی برای غذا نماند! اینگونه افراد پس از چند روز مریض و ضعیف می شوند! سعی کنیم افطار مانند صبحانه غذایی سبک باشد و تا حد امکان شام را جدا بخوریم. فراموش نکنیم نه کم خوری بیش از حد در خوردن افطار و سحر و نه کم خوری. کسانی که به جبران طول روز زیاد غذا می خورند، بدانند که هر غذای کاملی به هرحال 4ساعت در معده می ماند و بعد معده خالی می شود. پس با پرخوری فقط وزن شان پس از ماه رمضان زیاد خواهد شد، همین!

*** افراد کم اشتها هم فقط به خوردن مایعات اکتفا نکنند! سعی کنند اول یک لیوان مایع گرم بخورند بعد کمی نان و پنیر، یا پیاله کوچکی آش یا عدسی یا تخم مرغ یا ... بدن خود را آهسته آهسته به غذا برسانند تا بدن بپذیرد ولی از خوردن غذا صرف نظر نکنند.

*** آب کافی نزدیک به 8 لیوان یا دو لیتر باید در فاصله افطار تا سحر روز بعد، نوشیده شود. سعی کنید لیوان لیوان و با فاصله آب بخورید. البته افطار به هیچ وجه با آب یا مایع سرد باز نشود! چون معده منقبض می شود و درد می گیرد. حتما" معده خشک خود را با مایع ولرم یا گرم باز کنید.

*** چای را به هیچ وجه مایع حساب نکنید. چای ادرارآور است و به کم آبی کمک می کند. هرکس می خواهد در این ماه رمضان کمتر تشنه شود، تا حد امکان چای ننوشد. میتوانید افطار را با آب جوش یا شیر گرم یا دمکردنی های گیاهی دیگر باز کنید. البته یک استکان چای بسیار بسیار کمرنگ را میتوان پذیرفت اما در کل روز دیگر چای نخورید. پس آنهایی که پس از افطار دائم چای می خوردند، بدانند چای درظاهر رفع عطش می کند و دارند برای روزهای بعد خود را تشنه تر می کنند!

*** عادت خوردن چای در سحری را هم ترک کنید. چای سحری نه علتی دارد و نه فایده ای! نوشیدن یک لیوان آب نزدیک به اذان صبح و با کمی فاصله از سحری، کار مفیدتری ست. یادمان باشد، آب را هم نمیتوان در سحری زیاد نوشید چون در این صورت غذا در معده شناور شده و دچار سوء هاضمه می شویم. ترش می کنیم و عوارض گوارشی پیدا می کنیم. نمونه های زیادی بوده اند که با کنار گذاشتن چای و به حداقل رساندن آن به یک فنجان، به ادعای خودشان خیلی کمتر تشنه شده اند و در گرمای ماه رمضان امسال اذیت شده اند!... امتحان کنید. این شاید فرصت خوبی برای ترک چای برای معتادها به چای هم هست!

*** هر چقدر میتوانید در افطار و سحر سبزیجات بخورید. هرچه سبزیجات بیشتر، احساس تشنگی کمتر و البته جلوی یبوست هم گرفته می شود. سبزیها به دلیل فیبر خود، آب را در بدن حفظ می کنند.

*** پس از افطار بسته به وزن و نیاز بدن خود 2 تا 4 میوه حتما" بخورید. میوه  قند، آب، فیبر و ویتامین لازم را به بدن ما می رساند. هرکس در ایام روزه داری، فقط آب یا غذا بخورد و میوه دریافت نکند، دچار عوارض روحی و جسمی ناشی از کمبود ویتامین ها خواهدشد.

*** فراموش نکنیم روزه داری یعنی امساک و پرهیز نه خودکشی در شیرینی ها!

سعی کنید یکی از شیرینی های مرسوم ماه رمضان سر سفره مان باشد و مصرف کنیم. شله زرد، کاچی، حلوا، فرنی، خرما، زولبیا و بامیه، شربت و ...همه این مواد حاوی قند و شکر است. مراقب قند و وزن خودمان باشیم. خیلی پذیرفته نیست که فرد بعد از ماه روزه داری، چاق تر شود!

*** غذاهای پرچرب و پرنمک نخوریم. نمک زیاد باعث تشنگی بیشتر ما می شود مخصوصا" در وعده سحری! چربی زیاد هم وزن ما را بالا میبرد و هم باعث رفلاکس یا برگشت اسیدمعده و ترش کردن می شود. پس برای اینکه اذیت نشویم به هیچ وجه در سحری غذایمان پرچرب نباشد.همه چیز را کم چرب تر درست کنیم.

*** سیگار و چای یکی از علت های بزرگ رفلاکس و ترش کردن و زیاد شدن اسیدمعده هستند. یادمان باشد وقتی روزه هستیم سوزش معده یا سوزش مری و گلویمان در اثر ترش کردن، خیلی آزاردهنده است. پس وقت خوبی ست که بدن ما در این دوران، از اسراف های ما کمی نفس بکشد!

*** شیر و لبنیات را فراموش نکنیم. حتما سعی کنیم در فاصله افطار و سحر، 2 تا 3 لیوان لبنیات خود را بخوریم. لبنیات هم قند خوبی به بدن می رساند، هم پروتئین کافی و عالی و هم کلسیم کافی و هم ملین خوبی ست. پس لطفا لبنیات از قلم نیفتد.

*** بدانیم که زیاده روی در خرما اصلا" کار مفیدی برای بدن نیست. روزانه برای هر فرد 2 تا 3 عدد خرما بیشتر توصیه نمی شود. بیش از این تنها باعث افزایش وزن می شود.

*** آجیل را هم در بین افطار و سحر به صورت متوسط 8 تا 12 عدد برای زنان و مردان توصیه می کنیم. البته این عدد به صورت کلی و متوسط است و دقیق آن برای هر فرد لازم است که محاسبه شود. یادمان باشد همیشه عدد پایین رنج اعلام شده مربوط به خانم ها و افراد کم تحرک و قد کوتاه است و عدد بالای رنج مربوط به آقایان وافراد قد بلند و پرتحرک. چون نیاز بدن افراد قد بلند، پرتحرک و آقایان بیشتر است.

*** نکته مهم دیگر اینکه پس از افطار برخی سفره خود را تا دو ساعت باز می گذارند و انواع غذاها را میل می کنند. به یاد داشته باشیم که خوردن چندین نوع غذا آن هم گاها" زیاد و درهم، مشکلات گوارشی ایجاد می کند. با معده ای که قرار است استراحت کند، این طور رفتار نکنیم و سعی کنیم که معده مان را در این ماه سبک نگه داریم.

*** از خوردن تمامی منابع کافئین دار حتی الامکان در روزه داری پرهیز کنیم. کافئین ها که در قعوه و چای و نسکافه و نوشابه مشکی رنگ هستند، هم محرک معده و ضربان قلب هستند و هم عامل کم آبی.

 امید است ایثارگران عزیز و خانواده هایشان ما را در سر سفره های افطار خود دعا کنند و ما هم برای سلامتی ایشان دعا و تلاش می نماییم.

طاعات و عبادات تان قبول

کد خبرنگار: 20
اینستاگرام
آقا یکی پیگیر بشه ببینیم چه بلایی سر برادر خاکپور اومد ؟ خداییش کی ناراحتش کرد رفت ؟
پارسال از این شیرینی ها که اسمش یادم رفته خورده بود قندش زده بود بالا ... نه که حالش خوب نیست ؟
خانم دکتر من دیدم شما مطب مشاوره هم دارید ؟ تو رو خدا یه رژیم آسون و قابل استفاده به این جانبازا بده که رغبت کنند با اشتیاق اونو رعایت کنند . اصلا بگو هر جانباز با همسرش بیاد پیشتون تا از طریق تاکیدی که به اون بانو می کنید برنامه رژیم غذایی رو برای جانباز رعایت کنه ؟
خانم دکتر شما خیلی خوبی که به وقتش می آیی توصیه های مهم را به جانبازا می دی ؟
من که یه جان بازم هم رعایت می کنم . باید از نزدیک ببینی چقدر برام موثر بوده .
هر جلسه مشاوره سی چهل تومنه ولی ما مفت و مجانی از کارشناسی شما استفاده می کنیم . من فقط یه بار تو عمرم رفتم مشاور تغذیه و پول دادم اونم بیست سال پیش .اونو تا حالا رعایت می کردم . منظورم دستور غذاییه ؟ فکر کنم باید عوضشه نه ؟
البته چند ساله که با سایت آشنا شدم هم نظرات شما رو خوب رعایت می کنم .
حال من که خیلی خوبه . اما خوب وضعیت جسمی جانبازان. مخصوصا نخاعی ها با هم فرق دارند پس دستوراتم به گمانم فرق می کنه . با این حال در یه نگاه کلی همه عزیزان جانباز باید نکات رژیم غذایی رو که شما تجویز می کنید رعایت کنند. ایشالله تا صد و بیست سال زنده باشن که ما یه چند سال دیگه از برکت وجودشون روی آسایشو ببینیم .
بعد اونا رو به دیگران معرفی کنیم و باعث خیر و برکت تو زندگی بقیه بشن .

خانم دکتر اجازه بده بگم وای به حال یه جانبازی بیاد بگه اونقدر زولبا و شیرینی و نمی دونم چی چی خوردم که آیتمای موجود در آزمایشاتش رفت بالا ... وای به حالش !
آقاجان مراقب خودتون باشید . ما دیگه دل نداریم خبر بیماری های شما را بشنویم ؟
سلام بر دوستان جانباز
سلام بر کاربران همیشگی فاش
وسلام بر عزیزانی که بسلامتی خود اهمیت قائلند و با تغذیه سالم هم زندگی بهتری را درپیش خواهندداشت و همخدای ناکرده در صورت بیماری از بارمالی بیماری خلاص خواهندشد.
ممندن و سپاسگزاریم از سرکارخانم دکتر نام آور عزیز که بیشتر از خود ما جانبازان بفکر ماهستند و با مشاوره و راهنمایی های خود مارا به سوی تندرستی و آینده ای بهتر و سالمتر رهنمون می سازند.
از فاش هم متشکریم.
سلام جناب قنبر عزیز .

ضمن تشکر از کارشناس محترم و دلسوز سر کار خانم نام آور مه حقا در هر مناسبتی از ابراز لطف خویش جماعت ایثارگر را محروم نمی سازند .

والله .... براستی جناب خاکپور کجاست ؟ پارسال همین موقعها رشته خوشکار شیرین خورده بود قند خونش بالا رفته بود . عید قربان هم فرمایش میکرد تا سه صبح گوسفند ذبح میکرده و دلی از عذا در آورده بود . .

جناب خاکپور جدا نگران شما هستیم لطفا از حال خودتون مارو مطلع کنید .

چند روز پیش عریضه ایی نوشتم که ای یار دیرین پنج درصدم تو کجایی ؟؟؟؟ دلمون واسه شعرات تنگ شده دلاور . ...
سلام ، با تشکر فراوان از توضیحات کامل و مبسوط اما با عرض تاسف از ضیافت الهی و آسمانی از جنبه جسمانی محروم هستیم اما از فیوضات روزها و شبهای با برکت و کرامت نهایت بهره را داریم. مهمترین مقصود ماه مبارک رمضان علاوه بر تطهیر و پاکی جسمانی استفاده از نورانیت و کرامت ماه عزیز دعا برای همدیگر است تا ضمن تطهیر و پاکی روحانی، اراده و همت خودمان را در صراط ایمان و تقوا تقویت کنیم ان یشا الله
...
سلام به عزیزان دلاور بچه های مظلوم و فقیر جبهه و جنگ و دفاع مقدس .

چی بنویسم .

امشب در خبر ساعت 10 شب شبکه سوم سیما .

آقای نوبخت گفت که بیش از 5 هزار میلیارد تومان برای توسعه فرهنگ می دهند

که 70% آنرا سازمان های غیر فرهنگی می گیرند .

و ایثارگران و سازمان های دریافت کننده بودجه فرهنگی با معیشت وارثان فرهنگ

اسلامی و فرهنگ ایثار و شهادت که بچه های جنگ می باشند ؛ مخالفت می کنند .

و اگر ؟!

اگر فقط یک هزار :

یعنی یک پنجم این بودجه را به رزمندگان و جانبازان مثلاً 5 % می دادند ؟!

امروز حکومت و جامعه اسلامی می شد ؟!

و رزمندگان و جانبازان 5 % امروز افتخار می کردند که جانبازان 70% را از مهلکه

جنگ نجات دادند و به بیمارستان رساندند .

و امروز خدا را .

و خدا را .

فریادیم .

بفریاد .

حقمان بستان .

و ظلم و ظالم را .

ای ظالم .

چه بیرحمی .

خدایا .

چه آفریدی .

نیافرین .

گلویمان تاب فشردن ندارد .

یا ظالم را نیافرین : یا گلویمان را محکم تر بساز .

آمین .
...

6 هزار میلیارد تومان بودجه فرهنگ کشور به کجا می رود؟
...
رمضان مبارک .

برای حقوق بگیران .

بچه های جبهه و جنگ که حقوق ندارند .

شکم گرسنه هم که مبارکی ندارد .
سلام جناب خاکپور عزیز شب و روز بخیر . انشااله همیشه سلامتو تندرست باشی,.

خیلی ناراحتت بودم یه جورایی نبودت بشدت حس می شد ,,, چون نکته سنجی و خیلی خوب خبر رسانی و تحلیلش میکنی .
بهر حال من با کلی مشکلات تونستم وارد سایت بشم و این مطلبو بنویسم .
چند روزیه متوجه شدم بطور کل نمی تونم فقط وارد این سایت بشم اما سایتای دیگه راحت وارد می شدم . اولیل فکر کردم ایراد از جای بد منه .... من در تهران نبودم وتقریبا رفته بودم ییلاقم سری به هم دوستان بزنم . ولی بعد متوجه شدم نه دادا ...ایراد فقط از خود سایته .
چند تا گوشی دارم هر کدومو با خطای زیادی استفاده کردم وارد نشد که نشد .
اینم که از امروز وارد شدم واقعا اسفندیار کشی کردم تا این مطلب رو بنویسم . خاکپور عزیز . شما اهل استان زر خیر و مهمان نواز گیلانی . انشااله عمرت بلند . و جیبت پر تراپل صدی باشه . یاعلی مدد .
(0_0).....

نظری بگذارید
نام خود را وارد نمایید
متن نظر را وارد نمایید
مقدار صحیح است
مقدار صحیح وارد کنید
بدون ویرایش از شما
آخرین اخبار
تبلیغ کانال فاش در ایتابنر بیمه دیفتح‌الفتوحصندوق همیاریخبرنگار افتخاری فاش نیوز شویدمشاوره و مشاوره تغذیه ویژه ایثارگرانسایت جمعیت جانبازان انقلاب اسلامیانتشارات حدیث قلماساسنامه انجمن جانبازان نخاعیlogo-samandehi