تاریخ : 1393,شنبه 03 خرداد14:20
کد خبر : 27100 - سرویس خبری : سلامت

وقتی سن بالا می رود...



منصوره صادقی- سالمندی حقیقتی است که همه ما بالاخره آن را تجربه خواهیم کرد. این فرایند متوقف ومعکوس نمی شود!اما می تواند به وسیله مراقبت صحیح به تأخیر بیفتد. به عبارت دیگر نقص و ناتوانی ناشی از سالمندی می تواند به وسیله مراقبت با روش های مناسب به حداقل برسد یا از آن پیشگیری شود. در واقع تمام افراد سالمند باهم تفاوت دارند. به همین دلیل از آنجایی که گروهی از ایثارگران عزیز و گرانقدر در این سنین قرار دارند، بر آن شدیم تا مطالبی را در این زمینه ارائه کنیم تا خانواده عزیز ایثارگران از این توصیه ها بهره گرفته و استفاده کنند.

1- سالمندان جوان: این دسته معمولا" در سنین 60 تا 70 سالگی قرار دارند و از لحاظ جسمانی فعال و از لحاظ روانی نیزهوشیار هستند و در صورت دادن فرصت به آنها از نظر اقتصادی می توانند مانند افراد 45 سال تا 60 سال فعال باشند.

2-سالمندان پیر!این دسته معمولا" بالای 75 سال هستند و از نظر جسمانی نحیف و دارای انواع مختلفی از نقص ها مانند: ضعف بینایی، شنوایی، حرکتی و انواع مختلف بیماری های روانی از جمله بیماری آلزایمر ، افسردگی ، اختلال شخصیتی و بیماری پارکینسون می باشند .

بیماری افسردگی در افراد سالمند چیست ؟

خود بیمار انگاری شایع ترین ویژگی افسردگی در بیماران سالمند است که بیقراری واضطراب را بیش از کندی نشان می دهند.


علائم و نشانه های افسردگی سالمندان :

1. دلتنگی، 2.خستگی ، 3.کاهش وزن و اشتها ،4.اختلال در خواب، 5.احساس بی ارزش بودن، 6. تصور مدام مرگ 7.گوشه گیری وکناره گیری از جمع 8. کاهش و یا عدم علاقه به سرگرمی و تفریح.

دلایل بروز افسردگی در این قشر :

1.انزوا و تنهایی: به دلیل کاهش روابط اجتماعی ومشکلات جسمی

2.از دست دادن انگیزه وهدف : احساس بی هویتی وبی هدفی به  دلیل باز نشستگی و یا محدودیت های فیزیکی در انجام فعالیت ها

3.مشکلات جسمی : بیماری و ناتوانی ، دردهای مزمن و سابقه جراحی

4. تجویز دارو : بسیاری از نسخه های دارویی محرک و یا تشدید کننده افسردگی هستند

5.ترس و اضطراب : وحشت از مرگ و نگرانی به خاطر مشکلات مالی و یا جسمانی

* سبب شناسی یا بررسی علل به وجود آورنده  افسردگی در این قشر :

1. حوادث ناگوار زندگی در سال های قبل از رخداد افسردگی مانند: داغ دیدگی و یا بیماری مهم در خود بیمار و یا یکی از بستگان او، شهادت دوستان یا نزدیکان، ایام اسارت و ...

2.مشکلات مهم اجتماعی مانند: مشکل مسکن، مشکلات زناشویی و خانوادگی که در خانواده برخی ایثارگران نیز دیده می شود.



3.مشکلات مربوط به تندرستی فردی

4.طبقه اجتماعی پایین با افسردگی رابطه دارد که به تندستی کمتر و مشکلات اجتماعی بیشتر توجه می شود.

5. فقدان رابطه اطمینان بخش موجب افسردگی نمی شود ، ولی آسیب پذیری در موارد بالا را افزایش می دهد.

روش های درمان افسردگی در این قشر :

1.دارو درمانی

2. درمان روانی اجتماعی

بیماری پارکینسون چیست؟

بیماری پارکینسون است که ممکن است در سن 50 سالگی شروع شود. ازجمله علائم ونشانه های این بیماری عبارتند از: لرزش ، خشکی، ظاهر بی روح ، چهره ای ماسک مانند و از دست دادن قدرت تولید صدا.

شخص مبتلا به بیماری پارکینسون اساسا" انزوای اجتماعی، کاهش توانایی ذهنی و خشکی در روبرو شدن با مشکلات نشان می دهد. به نظر می رسد بیشتر بیماران پارکینسونی از لحاظ هیجانی بیش از حد کنترل شده باشند و تخلیه هیجاناتشان کمک بسیاری به آنان می کند.

احترام متقابل به بزرگان :

پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) فرمودند:
احترام گذاشتن به مسلمان مو سفید و سالخورده از جمله تجلیل خداست و از ما نیست کسی که بزرگسال ما را احترام نکند و به خردسال ما مهربانی نکند(اصول کافی، ج ۳، ص ۲۴۰).
انسان هر آنچه می‌کند  به او باز می گردد و هر عملی را عکس العملی هست همه ما در کارنامه زندگی خود اعمالی داریم که خوب یابد برای ما نوشته شده‌اند که بر همان اساس در زندگی خود خوب یا بد می‌ بینیم. اگر خوب کرده باشیم پاداش ما همان خوبی و در صورت بدی بدی خواهیم دید  بر این اساس امام علی علیه السلام فرمودند : به پیران احترام بگذارید تا کودکانتان به شما احترام گذارند .(غررالحکم و درر الکلم ح 10096