تاریخ : 1396,شنبه 21 بهمن12:41
کد خبر : 57975 - سرویس خبری : مقاله و یادداشت

علل ناکارآمدی بنیاد گیلان (۲)


علل ناکارآمدی بنیاد گیلان (۲)

وجود واحد پژوهش در بنیاد گیلان ذیل چارت معاونت فرهنگی و نه در چارت مدیرکل از بعد ساختاری توان بین بخشی خود را از دست داده است. یعنی عملا” پژوهشی در حوزه های حیاتی بنیاد مانند پژوهش در عملیات واحد بهداشت و درمان صورت نمی پذیرد. یعنی فرآیندگرایی سیستمی و بازندیدن سازمان، نقاط کور متعددی در بدنه سازمان بنیاد شهید گیلان به جای نهاده.

فاش نیوز - وجود واحد پژوهش در بنیاد گیلان ذیل چارت معاونت فرهنگی و نه در چارت مدیرکل از بعد ساختاری توان بین بخشی خود را از دست داده است. یعنی عملا پژوهشی در حوزه های حیاتی بنیاد مانند پژوهش در عملیات واحد بهداشت و درمان صورت نمی پذیرد. یعنی فرآیندگرایی سیستمی و بازندیدن سازمان، نقاط کور متعددی در بدنه سازمان بنیاد شهید گیلان به جای نهاده.

مدیر واحد پژوهش جزو آن دسته از مدیرانی است که مدیرکل نتوانسته آنها را از چرخه اداری خارج کند و اکنون ۶۰درصد روئسای ادارات بنیاد گیلان یا بازنشسته و منتظر افزایش حقوق، به کار ادامه داده اند و یا در مرز بازنشستگی هستند و کارآیی بسیار پایین حاصل از نیروی انگیزشی پایین به ارکان سازمان آسیب زده است.

چند پرسش در حوزه پژوهش گویای ناکارآمدی این بخش است: آیا اداره پژوهش کار پژوهانه ای در بحث پیشگیری بهداشتی همسران جانبازان با ضایعه شدید صورت داده است؟ پاسخ خیر. آیا اداره پژوهش در ارتباط با دانشگاه ها سبب ساز رشد تحقیق در زمینه بهبود فرآیندهای مدیریتی سازمان و ارائه پلان به مدیرکل شده است؟ پاسخ خیر. آیا اداره پژوهش جز چند پژوهش که بصورت غیرشفاف به افراد واگذار کرده توانسته فصلنامه ی پژوهشی در شأن ساحت ایثارگری تهیه کند؟ پاسخ خیر. آیا اداره پژوهش که در علم مدیریتی نوین، مغز سازمان است به یک اداره ی بی اثر و بدون دغدغه و برای خدمت راحت تبدیل شده ااست ؟⁉️پاسخ بله. آیا اداره پژوهش در بنیاد شهید گیلان در تدوین بودجه نویسی مبتنی بر عملیات توانسته به صورت بین بخشی موثر عمل کند؟ پاسخ خیر. آیا این واحد خلوت و امن و راحت توانسته اولویت های پژوهشی مختص گیلان را به اطلاع دانشجویان مقاطع تحصیلات تکمیلی برساند؟ پاسخ خیر. آیا این اداره توانسته در بسط مفاهیم اقتصاد مقاومتی پژوهشی را با اداره اشتغال بنیاد صورتبندی کند؟ پاسخ خیر.  آیا اداره پژوهش اولویت های پژوهشی موجود را به اطلاع دانشجویان و اساتید شاهد و ایثار رسانده است؟ پاسخ در کمال ناباوری خیر. و آیا از بدنه نخبگان جانبازان و خانواده شهدا بهره ای برده است؟ پاسخ متاسفانه خیر.

بی گمان تخصصی ندیدن این بخش توسط مدیران ارشد بنیاد سبب ساز نصب مدیران کم توان در این اداره شده است.

توصیه اکید نگارندگان این گزارش تحقیقی ادغام اداره امور نخبگان و اداره پژوهش در یک اداره و ذیل چارت مدیرکل و نصب یک مدیر جوان است.

بخش پژوهش می تواند اندیشه به مدیریت عملگرا تزریق کند و مانع از هرزرفت منابع گردد.

جوان گرایی و تخصص محوری و استفاده از پتانسیل ایثارگران سه وجه شعاری مدیران، در بنیاد هم عملیاتی نشده و طی مدیریت جدید هم در بهمان پاشنه می چرخد.

(ادامه دارد)


کد خبرنگار : 23