تاریخ : 1397,چهارشنبه 15 اسفند14:45
کد خبر : 64390 - سرویس خبری : مقاله و یادداشت

دو خطای فرهنگی بنیاد شهید و امور ایثارگران


دو خطای فرهنگی بنیاد شهید و امور ایثارگران

هیچ ضرورتی ندارد که گلزارهای شهدا در سطح کشور به یک مدل طراحی و اجرا گردد؛ بلکه می باید ضمن برخورداری از فضای حماسی، معنوی و فرهنگ ملی با فرهنگ منطقه ای نیز بصورتی حس برانگیز و اثر گذار انطباق داشته باشد.

غلامرضا یاوند عباسی

فاش نیوز -  گلزارهای شهدا بنابه تعبیر حضرت امام خمینی (ره) تا ابد دارالشفای عاشقان است و این امامزاده های عشق می باید نه تنها بلحاظ دسترسی مناسب سالخوردگان و کم توانان جسمی - حرکتی، بلکه بلحاظ فضای حماسی، معنوی و فرهنگ ملی و منطقه ای هم ساماندهی شود.

1) نامگذاری 22 اسفند به عنوان روز شهید

22 اسفند روز تأسیس بنیاد شهید انقلاب اسلامی است که به پیشنهاد مسئولان بنیاد شهید و امور ایثارگران و با تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی، این روز بنام «روز شهید» در تقویم رسمی کشور ثبت شد. بی تردید اصل اقدام ستودنی است و جای چنین مناسبتی در تقویم رسمی کشور خالی بود. اما انتخاب 22 اسفند برای نامگذاری «روز شهید» نه سنخیتی با ارزش های مرتبط با شهید دارد و نه بلحاظ زمانی آن هم در روزهای پایانی سال از توجیه لازم برخوردار است.
بنیاد شهید و امور ایثارگران یک ساختار اجرایی برای خدمت رسانی به خانواده شهدا و ایثارگران و دارای مأموریتی بسیار ارزشمند است اما شهید چه اعتباری از این دستگاه اجرایی می گیرد که روز اختصاص یافته به شهید به آن مناسبت رقم خورده است؟!
وقتی به نامگذاری های دیگر توجه می کنیم می بینیم روز پرستار به مناسبت ولادت حضرت زینب(س)، روز پاسدار به مناسبت ولادت حضرت امام حسین (ره)، روز جانباز به مناسبت ولادت حضرت ابالفضل العباس(ع) و ... نامگذاری شده اند. حتی در لبنان و سوریه هم روز شهید به مناسبت شهادت فرد یا گروهی از مجاهدان نامگذاری شده است.
از عدم تناسب نام شهید با سالروز تشکیل بنیاد هم که بگذریم تجربه چند سال گذشته نشان می دهد که در روزهای پایانی سال، شرایط کشور در دستگاههای اجرایی، دانشگاهها، مدارس و حتی در خانه های مردم حال و هوای دیگری دارد و گرفتاری های این موقعیت زمانی بگونه ای است که قطعاً نمی توان برنامه هایی را در شأن شهدای عزیز اجرا کرد و اغلب برنامه ها رفع تکلیفی و در سطحی نازل اجرا می شود که ضرورت دارد بنیاد شهید و امور ایثارگران در آن تجدید نظر کرده و نسبت به تغییر زمانی «روز شهید» به مناسبتی در شأن  و زمانی مناسبتر اقدام نماید.


2) مناسب سازی گلزارهای شهدا بجای ساماندهی

گلزارهای شهدا بنابه تعبیر حضرت امام خمینی (ره) تا ابد دارالشفای عاشقان است و این امامزاده های عشق می باید نه تنها بلحاظ دسترسی مناسب سالخوردگان و کم توانان جسمی - حرکتی، بلکه بلحاظ فضای حماسی، معنوی و فرهنگ ملی و منطقه ای هم ساماندهی شود.
هیچ ضرورتی ندارد که گلزارهای شهدا در سطح کشور به یک مدل طراحی و اجرا گردد؛ بلکه می باید ضمن برخورداری از فضای حماسی، معنوی و فرهنگ ملی با فرهنگ منطقه ای نیز بصورتی حس برانگیز و اثر گذار انطباق داشته باشد.
شک نداریم که اعتبارات قابل توجهی در سطح کشور در این بخش هزینه شده امّا متأسفانه اغلب، تنها در حوزه همسطح سازی خود را نشان داده و نارضایتی بسیاری از خانواده های معظم شهدا را نیز به دنبال داشته است.
جای غصه خوردن است که متأسفانه گوش مسئولان ذیربط بسیار سنگین است؛ همانگونه که در باب عدم تناسب نامگذاری روز شهید در22 اسفند، بارها اعتراض شده، در باب چگونگی ساماندهی گلزارهای شهدا نیز بسیاری حرف ها زده اند، حتی به نقل سایت «شهدای ایران» اظهارات صمیمی مدیر کل (وقت) بنیاد شهید و امور ایثارگران استان تهران حاکی از آن است که در سال 1393 مقام معظم رهبری در دیدار از گلزارهای شهدای بهشت زهرا تأکید کرده بودند شکل ظاهری گلزار شهدا حفظ و فقط مسیرهای دسترسی آسان مهیا شود.
اثرگذاری شکل گلزارهای شهدا به همان صورت سنتی و حماسی به گونه ای بود که «مایکل ایگناتیف» مدرس حقوق بشر کالج دولتی «کندی» در هاروارد، پس از دیدار از ایران می گوید: « هر نو محافظه کار آمریکایی که شرط می بندد رژیم ایران تحت تأثیر انزوا، محاصره، تحریم و محکومیت بین المللی فرو می ریزد ، پیش از اعلام جنگ با ایران باید از مزار شهدا دیدن کند.»
و باز کار به جایی می رسد که رهبر معظم انقلاب در تاریخ 10/11/97 پس از زیارت مزار شهدای بهشت زهرا (س) می فرماید: یکی از کارهای بدی که بعضی مدیران گلزارهای شهدا انجام می دهند این کار غلط یکسان سازی قبور شهدا است. این {جا} خوب است بیایند صاحبان این شهدا، پدرانشان، مادرانشان، فرزندانشان، همسرانشان، علامتی داشته باشند، عکسی داشته باشند؛ این خوب است؛ این شکل، شکل طبیعی است.
هیچ لزومی ندارد که ما این (علامت) را صاف کنیم، به خیال این که می خواهیم زیباسازی کنیم، زیبایی هر جایی و هر چیزی به حَسَب خودش است، زیبایی انسان، زیبایی باغ، زیبایی قبرستان، زیبایی هر چیزی را باید به حسب خودش محاسبه کنیم.

غلامرضا یاوند عباسی
مدیر مسئول فصلنامه پیام ایثار


کد خبرنگار : 23