تاریخ : 1399,پنجشنبه 19 تير16:27
کد خبر : 76275 - سرویس خبری : مقاله و یادداشت

(با نگاهی به سیره شهدا)

آزمون تقوا در دریافت حقوق و مزایای مجلسیان!


آزمون تقوا در دریافت حقوق و مزایای مجلسیان!

با نگاهی به سیره شهدا نمونه های بارزی مشاهده می شود که از حقوق بر حق خود صرف نظر کردند.

علی صیاد قبادی

فاش نیوز - مدیریت اسلامی پیش از آنکه علم باشد، یک مکتب است. از این رو وظیفه‌ی مکتب، ارائه‌ی راه‌حل هایی‌است که با مفهوم عدالت‌خواهی سازگار باشد. در مدیریت اسلامی، خدامحوری و تقوا اساس کار است و همه‌چیز با تقوا سنجیده می‌شود. قرآن‌کریم، تقوا و پیروی از دستورات الهی را عامل مهم نزول برکات آسمان و زمین می‌داند و در آیه 96 سوره اعراف می فرماید:

 «وَلَوْ أَنَّ أَهْلَ الْقُرَى آمَنُوا وَاتَّقَوْا لَفَتَحْنَا عَلَیْهِمْ بَرَکَاتٍ مِنَ السَّمَاءِ وَالْأَرْضِ وَلَکِنْ کَذَّبُوا فَأَخَذْنَاهُمْ بِمَا کَانُوا یَکْسِبُونَ»

 (و اگر اهل شهرها و آبادی ها، ایمان می‌آوردند و تقوا پیشه می‌کردند، برکات آسمان و زمین را بر آنها می‌گشودیم؛ ولی (آنها حق را) تکذیب کردند؛ ما هم آنان را به کیفر اعمالشان مجازات کردیم.)

همچنین در آیه‌ی 13 سوره‌ی حجرات می‌فرماید : «إِنَّ أَکْرَمَکُمْ عِنْدَ اللَّهِ أَتْقَاکُمْ  إِنَّ اللَّهَ عَلِیمٌ خَبِیرٌ»

(گرامی‌ترین شما نزد خداوند با تقواترین شماست؛ خداوند دانا و آگاه است.)

 امیرالمومنین علی (ع) در خطبه 230 نهج‌البلاغه می‌فرماید: «فَإِنَّ تَقْوَى اللَّهِ مِفْتَاحُ سَدَادٍ وَ ذَخِیرَةُ مَعَادٍ، وَ عِتْقٌ مِنْ کُلِّ مَلَکَةٍ وَ نَجَاةٌ مِنْ کُلِّ هَلَکَةٍ؛ بِهَا یَنْجَحُ الطَّالِبُ وَ یَنْجُو الْهَارِبُ وَ تُنَالُ الرَّغَائِبُ فضلُ العمل:فَاعْمَلُوا، وَ الْعَمَلُ یُرْفَعُ، وَ التَّوْبَةُ تَنْفَعُ، وَ الدُّعَاءُ یُسْمَعُ، وَ الْحَالُ هَادِئَةٌ، وَ الْأَقْلَامُ جَارِیَةٌ؛ وَ بَادِرُوا بِالْأَعْمَالِ، عُمُراً نَاکِساً، أَوْ مَرَضاً حَابِساً، أَوْ مَوْتاً خَالِساً»

 (به‌یقین تقوا و پرهیزکارى کلید درهاى راستى است و ذخیره‌ی روز قیامت و سبب آزادى از هرگونه گناهى است که بر انسان چیره مى شود و موجب نجات انسان از هرگونه هلاکت است. به وسیله تقوا، جویندگان به مقصود خود مى رسند و فرار کنندگان (از کیفر الهى) رهایى مى یابند و با تقوا به هر هدف و خواسته رفیع و بلندى مى توان رسید. تا هنگامى که فرصت براى قبولى اعمال دارید، و توبه سودمند است و دعا به اجابت مى رسد، و در آرامش به سر مى برید، و قلم ها (قلم فرشتگان براى نوشتن اعمال صالح) در جریان است؛ عمل کنید! به انجام اعمال صالح مبادرت ورزید؛ پیش از آنکه عمر پشت کند (و مرحله‌ی پیرى و ناتوانى برسد) یا بیمارى مانع از عمل گردد، یا مرگ (همه چیز را از شما) برباید.)

    مجلس یازدهم درحالی کار خویش را آغاز کرد که برای تحققِ عدالت اجتماعی و بهبود وضعیتِ معیشت مردم، راهی دشوار و طاقت‌فرسا در پیش رو دارد. این مجلس باید بتواند ضمن ترمیم نارسایی‌ها و خلاءهای موجود که در ده دوره‌ی گذشته گریبانگیر مجلس شده‌است؛ تحولی بنیادین در تقنین و نظارت بر عملکرد دستگاه‌های اجرایی ایجاد کند؛ به‌طوری که به‌واقع بتواند شایسته‌ی مجلسی در تراز انقلاب اسلامی و آرمان‌های متعالی آن باشد؛ مجلسی که از آفت‌های مرسوم و رایج، دوری گزیده و بتواند مسیری برای اصلاحِ روند زندگی مردم داشته باشد.

حقوق 11 میلیون تومانی، مزایای20 میلیونی، تسهیلات رفاهی و وام 200 میلیونی ودیعه‌ی اجاره‌ی مسکن در شهر تهران به نمایندگان مجلس، موجی از اعتراضات را نسبت به این حقوق و مزایا در بین آحاد جامعه ایجاد نموده است. آنچه حائز اهمیت است اینکه حقوق نمایندگان مجلس می‌بایست همانند حقوق کارمندان و کارگران زحمتکش باشد تا عطش تشنگان قدرت و ثروت را برای رسیدن به مجلس، کاسته و در جمهوری اسلامی ایران، ضعفا و پابرهنگان احساس تبعیض نکنند.

 حقوق نمایندگان مجلس براساس امتیازات فصل دهم قانون مدیریت خدمات کشوری محاسبه می شود که در آن امتیازات عوامل شغل و شاغل و سایر فوق‌العاده‌های مندرج در آن موثر است و امتیاز حاصل از نتایج ارزشیابی عوامل مذکور در این فصل، ضربدر ضریب ریالی، مبنای تعیین حقوق و مزایای قرار می‌گیرد. در حال حاضر امتیاز شغل برای نمایندگان مجلس همانند وزرا و معاونین رئیس جمهور براساس قانون مذکور عدد 16000 می باشد در حالیکه بالاترین طبقه و رتبه شغلی که به کارکنان دولت پس از 30 سال خدمت صادقانه اعطا می گردد، عدد 7000 امتیاز می باشد و ضروری است نمایندگان محترم که داعیه دار انقلابی بودن و انقلابی ماندن هستند؛ نسبت به اصلاح ماده 71 قانون مدیریت خدمات کشوری، به شرح زیر اقدام نمایند:

  امتیاز شغل نمایندگان مجلس بر اساس جدول حق شغل، طبقه شانزدهم و رتبه شغلی عالی(7000) امتیاز محاسبه گردد.

 هزینه‌های غیرمستمر نمایندگان مجلس براساس تبصره ماده 82 قانون آیین‌نامه داخلی مجلس تعیین می گردد که این تبصره اشعار می دارد: مقرری و هزینه‌های نمایندگی در هر سال در جلسه مشترک هیأت رئیسه با کمیسیون برنامه وبودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی با رعایت مقررات مالی مجلس به تصویب می‌رسد. سال هاست که وامی تحت عنوان اجاره مسکن به نمایندگان مجلس پرداخت می گردد و مبالغ آن در دوره های مختلف مجلس متفاوت بوده است و در سال 1399 به میزان ماهانه 20 میلیون تسهیلات رفاهی و 200 میلیون تومان بابت ودیعه اجاره مسکن در شهر تهران تعیین گردیده است. این در حالی است که حق مسکن کارگران در سال 1399 مبلغ ماهانه سه میلییون (۳.۰۰۰.۰۰۰) ریال  بوده است و براساس قوانین موجود نیز به هیچ یک از کارمندان و کارگران نیز تسهیلات رفاهی ماهانه 20 میلیونی و مبلغ 200 میلیون تومان جهت ودیعه اجاره مسکن پرداخت نمی گردد و این موضوع خلاف قانون و با اصل عدالت منافات دارد.

 در این راستا پیشنهاد می گردد مجلس شورای اسلامی از ظرفیت املاک مازاد هر یک از ارگان ها، سازمان ها و دستگاه های اجرایی که در شهر تهران قابلیت واگذاری دارند برای نمایندگان مجلس استفاده نماید تا برای همیشه مشکل مسکن نمایندگان حل گردد و بودجه بیت المال صرف امور مستضعفین گردد.


***  سیره شهدا:

با نگاهی به سیره شهدا نمونه های بارزی مشاهده می شود که از حقوق بر حق خود صرف نظر کردند. از سپهبد شهیدمان حاج قاسم سلیمانی که یک روز هم حق ماموریت دریافت ننمود تا پدر موشکی شهیدوالامقام حسن طهرانی مقدم که از حق مرخصی خود گذشته است. سیره شهدا همواره بر حفظ بیت المال بوده است. آن چیزی که در سیره شهدا مشاهده می شود، داشتن تقواست.

 شهید ذبیح‌الله عالی در نامه‌ای به کارگزینی سپاه ساری درخواست کسر از حقوقش را می‌کند. شهید عالی در نامه‌اش چنین می‌نویسد: «محترماً به عرض می‌رسانم، چون اینجانب دارای چهار هکتار زمین زراعتی آبی و خشکه می‌باشم و دارای درآمد زیاد می‌باشم و همین طور حقوق من زیاد می‌باشد، لذا درخواست می‌نمایم که در اسرع وقت از حقوق ماهیانه من حدود دو هزار تومان کسر نمایید. خداوند همه ما را خدمتگزار اسلام و امام قرار بدهد.» شهید عالی اواخر سال ۱۳۶۲ در عملیات والفجر ۶ به شهادت می‌رسد و پیکر مطهرش پس از ۱۰ سال به کشور بازمی‌گردد.

نامه شهید حسن طهرانی مقدم به سردار زاهدی معاون نیروی انسانی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی نیز نمونه ی دیگری است. او این نامه را در سال 1389 نوشته است. در آن سال قرار بود تا باقیمانده مرخصی پاسدار ها به صورت نقدی تسویه شود. طهرانی مقدم در نامه‌اش آورده که از سال 79 تاکنون (1389 زمان نامه) 100 روز از مرخصی استحقاقی استفاده کرده است -یعنی تقریبا سالانه 11 روز مرخصی رفته است- و از معاون نیروی انسانی خواسته تا به دلیل «حق سپاه» بر گردنش و اینکه اعتقاد دارد «نتوانسته‌ام دین خود را به اسلام، انقلاب و سپاه ادا کنم»، وجهی جهت باقیمانده مرخصی‌های استحقاقی‌اش پرداخت نشود.


*** دریافت حقوق و مزایای نجومی هر مسئولی در جامعه اسلامی، علاوه بر بار سنگین مسئولیت بر دوش آنها، جوابگویی آنان را در پیشگاه چندین مقام و موقعیت قرار می دهد:

در پیشگاه خداوند قادر متعال: در دوران مسئولیت خود چه قدمی در راه خدا و چه خدمتی به خلق خدا انجام داده است؟

در پیشگاه پیامبر خاتم حضرت محمد مصطفی(ص): برای دین و امت پیامبر(ص) چه کرده است؟

در پیشگاه آن امام منتظر، صاحب العصر و زمان، مهدی فاطمه(عج): برای تحقق ظهور و آماده سازی جامعه چه کرده است؟

در پیشگاه نائب بر حق امام زمان و رهبر معظم انقلاب: برای پایداری نظام مقدس جمهوری اسلامی و تحقق حکومت اسلامی و اطاعت از رهنمودهای معظم له چه کرده است؟

در برابر قطره قطره خون شهدای انقلاب اسلامی و دفاع مقدس، شهدای مدافع حرم، شهدای وطن: که از جان خود برای حفظ انقلاب خمینی کبیر (ره) گذشتند و پرچم آزادمردی را به مسئولین و دولتمردان سپرده اند، شرمنده نیستند؟

در برابر جامعه: در مقابل امکانات و رفاهی که جامعه به او داده است و اعتمادی که مردم به او کرده است، چه کاری کرده است؟

در برابر نفس خویش: برای آخرتش چه کاشته و چه توشه ای جمع کرده است؟

و در پایان بازخوانی پیام مقام معظم رهبری به مناسبت آغاز به کار یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی ضروری به نظر می رسد:

" آن که میتواند مجلس را در این جایگاه شایسته بنشاند، شما نمایندگان محترمید. آنگاه که نمایندگان مجلس با شناخت درست از شرایط و اولویّت های کشور و با کارشناسی، و با حضور فعّال و منظّم و با پاک‌دستی و امانت‌داری، وظیفه‌ی قانون گذاری و دیگر وظایف خود را انجام دهند، مجلس، نقطه‌ی امید مردم و نقطه‌ی اتّکاء مجریان، و به معنی حقیقی، در رأس امور کشور خواهد بود و چنین مجلسی در رساندن کشور به هدف های والا، سهم بسزا خواهد داشت. آفت عمده، سرگرم شدن نماینده به حواشی زیان‌بار، یا وارد کردن انگیزه‌های ناسالم شخصی و جناحی، یا سهل‌انگاری در کار، یا دسته‌بندی‌های احیاناً ناسالم قومی و منطقه‌ای و قبیله‌ای و امثال آن است."

علی صیاد قبادی – کارشناس ارشد مدیریت و پژوهشگر حوزه اداری و استخدامی