تاریخ : 1399,سه شنبه 11 آذر15:00
کد خبر : 79054 - سرویس خبری : حقوقی و قوانین

سهمیه جذب هیئت علمی ایثارگران


سهمیه جذب هیئت علمی ایثارگران

پس از برنامه پنج ساله پنجم توسعه دانشگاه های دولتی و غیر دولتی و مراکز آموزشی و پژوهشی وابسته به دستگاه‌ها و قوای سه گانه موظفند ۲۰ درصد از سهمیه هیئت علمی خود را بر اساس آیین نامه که توسط شورای عالی طرح و برنامه شاهد تهیه و به تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی خواهد رسید به ایثارگران اختصاص دهند.

فاش نیوز - یکی از اقدامات ثمربخشی که در حوزه قوانین ایثارگران باعث رشد و بالندگی جامعه ایثارگری شده است، قوانین و مقرراتی است که در قالب تسهیلات آموزشی برای آنان به تصویب رسیده است. حاصل این تسهیلات و امتیازات مصوب در قوانین و مقررات، تصدی مشاغل حساس و جایگاه های مهم  اجتماعی  است که در حال حاضر برخی از ایثارگران متولی آن هستند. یکی از اهداف مقنن در راستای تصویب تسهیلات  آموزشی که به آن اشاره شده است، ارتقای سطح دانش و آمادگی آنان جهت تصدی مشاغل مناسب می باشد.

عضویت در هیئت علمی دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی از جایگاه های رفیع شغلی و اجتماعی است که می تواند متضمن رعایت شئونات و منزلت ایثارگران باشد. به موجب ماده ۷۱ قانون جامع خدمات رسانی به ایثارگران مقرر شده بود تا پایان برنامه پنجم توسعه جمهوری اسلامی، دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی و پژوهشی و وزارتخانه های علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی حداقل ۱۰ درصد اعضای هیئت علمی مورد نیاز خود را از بین جامعه ایثارگران شامل رزمندگان با بیش از شش ماه حضور داوطلبانه در جبهه، جانبازان بالای ۲۵ درصد، آزادگان بالای سه سال اسارت، فرزندان جانبازان بالای ۵۰ درصد، فرزندان شهدا و فرزندان آزادگان با بیش از سه سال اسارت که دارای مدرک دکترای تخصصی مورد تایید وزارتخانه های علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی می باشند، حسب مورد از طریق استخدام و یا موافقت با انتقال کارکنان دیگر دستگاه‌ها یا تبدیل وضعیت کارکنان غیر هیات علمی تامین و از ابتدا آنان را به صورت عضو هیات علمی رسمی قطعی با احتساب سوابق آموزشی، پژوهشی و اجرایی مرتبط و تاثیر آن در پایه و مرتبه علمی بدون الزام به رعایت شرط سنی و آزمون، استخدام نمایند.

حسب قانون مسئولیت اجرای این حکم به طور مستقیم بر عهده وزرا و روسای دستگاه‌های مذکور گذاشته شده بود.  مضافاً احکام امتیازات این بند به اعضای هیئت علمی فعلی دارای شرایط فوق تسری داده شده بود. این حکم برابر مصوبه مجمع تشخیص مصلحت نظام چون به نفع ایثارگران بود، از بند ز ماده ۴۴ قانون برنامه پنجساله پنجم توسعه جمهوری اسلامی ایران، به عنوان بند الف ماده ۷۱ توسط مجلس در قانون جامع منظور شد. هرچند اجرای این ماده با کش و قوس‌های فراوانی  همراه بود و تعداد عمده‌ای از دانشگاهها نسبت به آن تمکین نمی کردند ولی به صورت جسته و گریخته در حال اجرا بود. از آنجا که این موضوع در قالب برنامه پنج ساله پنجم پیش بینی شده بود، برای استمرار آن نیاز به اصلاح قانون بود.

به همین منظور به موجب ماده ۴۷ قانون الحاق برخی مواد به قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت (شماره ۲)مصوب چهارم اسفند ماه سال  ۹۳ ماده ۷۰ و تبصره هایش به شرح زیر اصلاح و بند ب جایگزین مصوبه فوق شد. متن بند ب ماده ۷۰ به شرح زیر است:

پس از برنامه پنج ساله پنجم توسعه دانشگاه های دولتی و غیر دولتی و مراکز آموزشی و پژوهشی وابسته به دستگاه‌ها و قوای سه گانه موظفند ۲۰ درصد از سهمیه هیئت علمی خود را بر اساس آیین نامه که توسط شورای عالی طرح و برنامه شاهد تهیه و به تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی خواهد رسید به ایثارگران اختصاص دهند. اصلاحات مکرر قانون و کوتاهی دستگاه های متولی در تهیه آیین نامه ها و دستورالعمل ها عملاً موجبات تضییع حقوق ایثارگران را فراهم کرده است. شورای عالی طرح  طرح و برنامه شاهد  و شورای عالی انقلاب فرهنگی هیچگاه نسبت به تهیه و تصویب آیین نامه این ماده اقدام نکردند. مجلس شورای اسلامی مجددا" در قانون برنامه ششم توسعه و در قالب بند پ ماده ۹۰ به اصلاح این موضوع پرداخت که در ادامه به آن اشاره خواهد شد.

اصلاحات مکرر قانون و کوتاهی دستگاه های متولی در تهیه آیین نامه ها و دستورالعمل ها عملاً موجبات تضییع حقوق ایثارگران را فراهم کرده است. شورای عالی طرح  طرح و برنامه شاهد  و شورای عالی انقلاب فرهنگی هیچگاه نسبت به تهیه و تصویب آیین نامه این ماده اقدام نکردند. مجلس شورای اسلامی مجدد در قانون برنامه ششم توسعه در قالب بند پ ماده ۹۰ به اصلاح این موضوع پرداخت که متن آخرین اصلاحیه به شرح زیر است:

کلیه دانشگاه ها و موسسات آموزشی و پژوهشی و مراکز علمی که از وزارتخانه های علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اخذ مجوز نموده‌اند و دانشگاه آزاد اسلامی مکلفند حداقل بیست درصد(20%) اعضای هیات علمی مورد نیاز خود را از بین جامعه ایثارگران شامل فرزندان و همسران شهدا، جانبازان بیست و پنج درصد(15%) و بالاتر، آزادگان و همسران و فرزندان آنان، همسران و فرزندان جانبازان بیست و پنج درصد(25%) و بالاتر رزمندگان با حداقل شش ماه حضور در جبهه که دارای مدرک علمی دکتری مورد تایید وزارتخانه های علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان وآموزش پزشکی می باشند و شرایط علمی مصوب شورای عالی انقلاب فرهنگی را داشته باشند، حسب مورد از طریق استخدام و یا موافقت با انتقال کارکنان دیگر دستگاهها یا تبدیل تبدیل وضعیت کارکنان غیر هیات علمی، چنانچه شرایط علمی رسمی قطعی با احتساب سوابق آموزشی پژوهشی و اجرائی مرتبط و تاثیر آن در پایه و مرتبه علمی و بارعایت صلاحیت های اخلاقی استخدام کنند.

احکام و امتیازات این بند شامل اعضاء هیات علمی فعلی دارای سوابق ایثارگری فوق نیز می شود.

مسئولیت اجرای احکام این ماده به طور مستقیم بر عهده وزیر و رئیس دستگاههای مذکور است در اجرای این حکم مقامات یاد شده مکلف به اتخاذ تصمیم می باشند

تبصره 1- مشمولان این بند با سی و پنج سال خدمت و حداقل شصت و پنج سال سن بازنشسته می شوند.
تبصره 2- در صورت تمایل فرد به بازنشستگی پس از اتمام سی سال خدمت و یا حداکثر شصت سال سن می تواند در خواست بازنشستگی نماید.
حکم بند «پ» ماده (90) این قانون در طول اجرای قانون برنامه ششم توسعه بر بند ((الف)) ماده (71) قانون جامع خدمات رسانی به ایثارگران مصوب 2/10/1391 و اصلاحات بعدی و برحکم ماده واحده قانون اصلاح حداکثر سن داوطلبان استخدام مصوب 22/2/1371 حاکم است.

شرایط جامعه ایثارگران موضوع بند (پ) ماده (2) قانون احکام دائمی برنامه های توسعه کشور به شرایط جامعه ایثارگران موضوع بند (پ) ماده (90) قانون برنامه اصلاح می شود.

جذب حداقل ۲۰ درصد اعضای هیات علمی مراکز آموزش عالی، دانشگاه ها و دانشگاه آزاد اسلامی از بین ایثارگران مذکور از تکالیف قطعی این مراکز است و حسب قانون مسئولیت اجرایی آن برعهده وزرای مربوطه و رئیس این مجموعه ها واگذار شده است.

بدیهی است تخلف از اجرای قانون قابلیت پیگیری قضایی و قانونی را دارد و در این زمینه بنیاد و ایثارگران می توانند برای احقاق حق جامعه ایثارگری در صورت عدم اجرای قانون متخلفین را تحت پیگرد قانونی قرار دهند.

| یوسف مجتهد