تاریخ : 1401,سه شنبه 04 مرداد13:10
کد خبر : 91760 - سرویس خبری : گزارش و گفت و گو

گره کار چند هزار ایثارگر کنکوری در دستان قاضی‌زاده هاشمی!/تصاویر


گره کار چند هزار ایثارگر کنکوری در دستان قاضی‌زاده هاشمی!/تصاویر

فرزند یک ایثارگر به همراه یک وکیل پایه یک دادگستری که پیگیر یکی از مشکلات این قشر هستند، به این پایگاه خبری آمدند تا از وضعیتی که در کنکور امسال یعنی ۱۴۰۱ برای خود و خیلی از ایثارگران و فرزندانشان بوجود آمده بگویند. ...

فاش نیوز - کنکور... یکی از مهم ترین و سرنوشت سازترین برهه های زمانی زندگی هر جوان ایرانی!

مرحله ای که عبور موفق یا ناموفق از آن، می تواند سرنوشت و آینده یک جوان رقم بخورد.

این گفت و گو متعلق به همین قشر چشم انتظار به اصطلاح " پشت کنکوری"ست.


فرزند یک ایثارگر به همراه یک وکیل پایه یک دادگستری که پیگیر یکی از مشکلات این قشر هستند، به این پایگاه خبری آمدند تا از وضعیتی که در کنکور امسال یعنی 1401 برای خود و خیلی از ایثارگران و فرزندانشان بوجود آمده بگویند.


در این گفت و گو هم نوجوان پشت کنکوری و هم خانم وکیل مخاطب ما بودند که این مصاحبت به تفکیک سخنان ایشان منتشر می گردد به گونه ای که هر یک نکاتی را در این باب مطرح کرده اند.

 

فاش نیوز: با عرض سلام خدمت شما هر دو عزیز. محبت کنید و خودتان را برای مخاطبان ما معرفی کنید.

- من زهرا وحدت هستم؛ وکیل پایه یک دادگستری. به وکالت از یکی از فرزندان شاهد و ایثارگر که داوطلب کنکور 1401 می باشد، اینجا هستم.

این جوانی هم که همراه بنده هستند، آقای محمد حسینی نماینده بچه های شاهد و ایثارگر هستند که امسال کنکور دادند و توی کنکور برایشان سهمیه لحاظ نشده است! و سازمان سنجش سهمیه را برایشان حذف کرده است. اینان گروهی را تشکیل داده اند که حدود 1300 نفر از بچه هایی که این مشکل را دارند، عضو این گروه هستند. من به عنوان وکیل و ایشان به عنوان نماینده این بچه ها در خدمت شما هستیم.

فاش نیوز: شما از تشکل خاصی هستید؟

- فرزند ایثارگر، محمد حسینی: خیر. فقط بچه هایی هستیم که دور هم جمع شده ایم و همگی این مشکل را داریم.

فاش نیوز: خوب بفرمایید مشکل چه هست؟

- به موجب ماده 70 قانون خدمات رسانی به ایثارگران مصوب سال 1391 که در سال 1393 اجرایی شد، 25% از سهمیه هر کد رشته محل به خانواد های شاهد و ایثارگر اختصاص یابد. که داشتن 70% حدنصاب نمره فرد پذیرفته شده الزامی ست. این ماده آیین نامه اجرایی ندارد و سال ها از وجود چنین آیین نامه ای غفلت شده است.

متاسفانه بدین صورت اجرای قانون دچار هرج و مرج است و هر کسی به سلیقه خود آن را تفسیر می کند. مثلا سازمان سنجش تفسیر خودش را دارد و بقیه هم به همین صورت.

سهمیه به دو بخش دولتی و غیردولتی تقسیم می شده است. یعنی اگر کسی در دانشگاه دولتی نمره می آورده است، سهمیه دانشگاه غیردولتی اش محفوظ بود. این قانون تا سال 1400 اجرا می شده است.

برای دانشگاه های غیردولتی به دلیل شهریه پرداز بودنش، اجازه داده میشد که دو بار از این سهمیه غیردولتی استفاده کنند و اگر خواستند در فرصتی دیگر دانشگاه یا رتبه بهتری را قبول شوند.

 

- وحدت: طبق آنچه سازمان سنجش تا کنکور 1400 لحاظ می کرده، هر سال در دفترچه کنکور صراحتا اعلام می کرد که خانواده ایثارگر استفاده از سهمیه روزانه یک بار و برای دوره غیرروزانه دو بار حق استفاده از سهمیه را دارد. یعنی مثلا اگر امسال شبانه قبول شوند، می توانستند امسال را ثبت نام نکنند یا انصراف دهند و بار دیگر شانس خود را در سال بعد برای غیرروزانه امتحان کنند. این حقی بود که برای ایثارگران پیش بینی شده بود.

فاش نیوز: خوب پس مشکل امسال در چیست؟

- حسینی: از آنجایی که ماده 70، آیین نامه اجرایی ندارد، تمام استناد امسال به مصوبه مربوط به سهمیه رزمندگان در سال 1368 شده است. دیوان عدالت اداری آمده و اعلام کرده، که اجرای این ماده در همه حالات روزانه و غیرروزانه به یک صورت است یعنی چه؟ یعنی فرصت استفاده از سهمیه روزانه و غیرروزانه هر دو فقط یک بار باشد!

این در حالی ست که همه بچه ها با توجه به مفاد دفترچه انتخاب رشته کرده اند. یعنی خیلی ها دانشگاه غیرروزانه را زده اند و از سال پیش هم امیدوار بودند به فرصت دوم امسال. و شاید حتی پارسال به همین دلیل، انصراف دادند یا رشته خود را نرفتند که امسال بروند.

- وحدت: سازمان سنجش تا سال 1400 هر بار در دفترچه قید می کرد که اگر یک بار از فرصت غیرروزانه خود استفاده نکردید، می توانید سال بعد از سهمیه خود استفاده کنید. بر همین اساس خیلی ها سال قبل از فرصتشان استفاده نکردند. امسال آمده و اعلام کرده بچه هایی که سال های پیش از سهمیه شان استفاده کرده اند، دیگر فرصتی ندارند! اما این حق در دفترچه 1400 محفوظ بود.

فاش نیوز: پس این اتفاق خیلی غافلگیرانه بوده است.

– بله دقیقا. بچه ها به سازمان سنجش اعتماد کرده اند. اگر همان پارسال اعلام کرده بودند، یقینا بچه ها تصمیم دیگری می گرفتند. یا حداقل فرصت های خود را از دست نمی دادند.

-حسینی: حالا استناد این تغییر ناگهانی چه بوده؟ رای دیوان عدالت اداری. استناد دیوان به تبصره دو ماده ده آیین نامه رزمندگان بوده است که این آیین نامه از قانون تسهیلات رزمندگان نشات گرفته است.

فاش نیوز - آیا غیر از سال 68 و بعد از این سال یا اخیرا" هیج قانون و تبصره تازه تری برای سهمیه ایثارگران تصویب نشده است؟

- وحدت: ببینید سال 67 قانونی تصویب می شود بنام قانون ایجاد تسهیلات برای رزمندگان. برای این قاون در سال بعدش یعنی 1368 آیین نامه ای تصویب می شود که در آنجا می آورد که حق یک بار استفاده از سهمیه را دارند. دیوان متاسفانه دارد به همین آیین نامه استناد می کند و دادنامه را هم صادر کرده است.

در حالیکه در سال 1377 رزمندگان و ایثارگران از هم تفکیک شدند. قانونی را تصویب می کنند به صورت جداگانه برای ایثارگران بنام قانون الزام پذیرش افراد واجد شرایط استفاده از سهمیه ایثارگران در دانشگاه ها.

در آیین نامه این قانون که در 78 تصویب شده، در ماده 3 آمده افرادی که در کنکور شرکت می کنند، اگر حد نصاب را بیاورند و غیره میتوانند مجددا در سال 79 نیز از سهمیه استفاده کنند. یعنی صراحتا برای ایثارگران حق استفاده از سهمیه کنکور در سال بعد را قائل شده است.

حال دیوان آمده و چشمش را روی این قانون جدید بسته و حتی روی قانون سال 91 یعنی قانون جامع خدمات رسانی به ایثارگران! و استناد کرده به قانون مربوط به رزمندگان که هم قانون سابق هست یعنی مصوبه قدیمی هم فقط مربوط به رزمندگان است در صورتی که دیدیم شرایط ایثارگران در سال های بعدی جدا شده و تغییر کرده است.

فاش نیوز: آیا در قوانین می توان از قوانین جدید صرف نظر کرد و به قانون قدیمی استناد کرد؟ اگر نمی شود، چطور این کار را کرده اند؟

– نه. ولی این در دادنامه دیوان عدالت آمده که صراحتا گفته که به استناد تبصره 2 آیین نامه قانون ایجاد تسهیلات برای رزمندگان مصوبه سال 1368 است؛ و این باعث شده که خیلی از بچه ها امسال فرصتشان را از دست بدهند.

- حسینی: در قانون جامع خدمات رسانی به ایثارگران که جدید است، کلیه قوانین و مقررات مغایر با این قانون، ملغی الاثر می باشد. اما بعدش خود قانون گذار و مجلس می آید در تبصره بند واو  ماده یکش می گوید: رزمندگان مستثنی از این قانون هستند. یعنی اینها قوانین جداگانه ای دارند. یعنی بین ایشان و رزمندگان تفاوت قائل می شود.

- وحدت: یعنی ما مستنداتی داریم که نشان دهد آنچه دیوان الان به آن استناد کرده، نسخ شده است و قابلیت اجرایی ندارد.

آقای ایزدی، رئیس کمیسیون ماده 16 بنیادشهید هستند. ایشان خودشان قانون استفاده مجدد ایثارگران را به ما اطلاع دادند. و نامه به رئیس یدوان هم زدند اما گوش سازمان سنجش بدهکار نیست.

انگار جریانی وجود دارد که دلش می خواهد حضور قشر ایثارگر را کمرنگ کند. می خواهند اجازه ندهند سهمیه برای بچه ها اعمال شود. شاید اگر سوء نیتی در کار نبود، می تواستند از پارسال اطلاع بدهند نه اینکه بچه ها راغفلگیر کنند و امسالی ها را از حق خود محروم کنند.

من به دیوان هم رفتم. آنها گفتند می توانید اعتراض خود را به رای دیوان در دادخواستی تسلیم کنید اما این موضوع یک سال زمان می برد و آن موقع دیگر به درد ما نمی خورد!

گذشته از این، این ماده 70 که آیین نامه ندارد، آیین نامه اش در حال تصویب در هیئت دولت است. و تمام مراحلش طی شده. بررسی هم شده و فرستاده شده به هیئت دولت برای تصویب و ابلاغ؛ و صراحتا اشاره کرده اند که حق استفاده مجدد از سهمیه برای بچه ها محفوظ است.

اگر این آیین نامه کمی نوبتش جلو انداخته شود و تصویب و ابلاغ شود، یعنی خارج از نوبت در صحن هیئت دولت مطرح شود، مشکل حل می شود. و هر جا آیین نامه جدیدی تصویب شود، قانون قبلی ملغی الاثر می شود. و دیگر دهان سازمان سنجش بسته می شود که بخواهد از زیر اجرا فرار کند. چون الان به قانونی استناد کرده اند که اولا بسیار قدیمی و منسوخ است بعد هم مربوط به رزمندگان است نه جانبازان.

الان بهیاران در کنکور سهمیه دارند یا هیئت علمی ها و بسیاری. الان این استفاده از سهمیه چند باره را برای هیچ کس محدود نکرده اند به جز ایثارگران! خوب این جای سوال ندارد؟!

- حسینی: نکته قابل توجه دیگر این است که در رای دیوان، این موضوع عدم استفاده مجدد را حتی برای مقاطع ارشد و دکتری هم آورده اند درحالیکه شما همین قانون رزمندگان را هم بخوانید، اصلا در این تبصره نیست و فقط برای کاردانی و کارشناسی غیرپیوسته بوده و کارشناسی ارشد پیوسته و دکترای حرفه ای. همین.

فاش نیوز: موضوعی اینجا وجود دارد که بد نیست شما هم نظرتان را در این باره بگویید. بسیاری از مردم و رقبای شما، اصلا از در نظر گرفتن سهمیه خوشحال نیستند و دائما در حال اعتراض هستند.

– اول اینکه بچه های ایثارگر باید 70% حدنصاب علمی را بیاورند، پس کسی نمی تواند بگوید فرد بیسواد یا کم سواد هست فقط انگار کمی به ما تخفیف داده شده است. ثانیا شرایط ایثارگران را باید در نظر گرفت. خیلی از فرزندان و خانواده ایثارگران، روزانه متوسط بین 6 تا 10 ساعت درحال پرستاری و خدمات دهی به جانبازشان هستند. محیط های خانه و زندگی این خانواده ها متفاوت بوده و بعضا با مشکلات منحصر بفردی روبروست. آیا رقبای ما اینها را نمی بینند و همان ساعات را آنها به راحتی مطالعه می کنند. پس شرایط ما یکسان نیست و این تخفیف به گونه ای جبران فرصت های ازدست رفته ست.

فاش نیوز: متاسفانه بسیاری از اعتراض ها به سهمیه از حسادت یا از سر ناآگاهی ست.

- وحدت: اینهمه سهمیه وجود دارد. چرا فقط این تمرکز وحرف ها برای ایثارگران است؟

- حسینی: این صحبت ها ما را به یاد سخنان رهبری می اندازد در سال 98 که فرمودند جریانی به دنبال حذف فرهنگ ایثار و شهادت است و باید با جدیت مقابلش ایستاد.

- وحدت: من نکته ای می خواهم خدمتتان بگویم. روی سخنم با معترضین است. این سهمیه که برای ایثارگران اینجا درنظر گرفته شده، فقط مختص ایران نیست.

- حسینی: در کشورهایی چون امریکا، روسیه، سوریه، کوروواسی، عراق و ارمنستان. چرا مردم آنجا از این تسهیلات به عنوان مجروحین جنگی ناراحت نمی شوند؟ رزمندگان ما که دفاع از وطن و ناموس کرده اند نه تجاوز و تهاجم! اولویت دارند.

مثلا در امریکا هزینه تحصیل خیلی بالاست. شهریه هایشان از حد توان قشر پولدار هم بالاتر است. اما در همین امریکا مجروحان و خانواده کشتگان جنگی، از تحصیل رایگان بهره مند می شوند. اینها به صورت رزومه پذیرش می شوند یعنی رزومه می فرستند و وقتی موضوع در جنگ بودنشان مشخص می شود، برایشان شرایط ویژه درنظر گرفته می شود.

- وحدت: جالب است بدانید در روسیه، بچه های این قشر اول انتخاب رشته می کنند، از سهمیه های باقیمانده افراد غیر مجروح استفاده می کنند. اینها را می گوییم که برایمان مرور شود این تهسیلات فقط مختص ایران نیست.

وقتی در خانواده ای یک نفر جانش را کف دستش می گیرد، آن هم پدر و یا همسر خانواده و می رود و می جنگد، باید تفاوتی بین ایشان با بقیه وجود داشته باشد.

من شینده ام و دیده ام که چقدر بچه های این خانواده درگیر می شوند.

فاش نیوز: خانواده یک ایثارگر واقعا درگیر می شوند. متاسفانه تعدادی از مردم غافل هستند؛ چون خودشان درگیر چنین شرایطی نیستند و از زندگی یک جانباز چیزی نمی دانند. بعضا متاسفانه برخی سهل‌انگاری یا کوتاهی یا کم توانی خودشان در مطالعه را به گردن این قشر رنج کشیده می اندازند که مثلا اگر اینها نبودند... ما قبول می شدیم! اما مسلما افراد مغرضی هم هستند که مغرضانه با این فرهنگ مخالفند.

- حسینی: یک نکته دیگر هم که به این آتش می دمد، مافیای کنکور است. این مافیا به 300- 400 هزار دانش آموز وعده پزشکی می دهند. و کل ظرفیت پزشکی 10 هزار نفر است. پس در افرادی که وعده گرفته اند، درصد کمی بیشتر قبول نمی شوند. وقتی حالا تعداد زیادی که قبول نمی شوند، در جواب اعتراض اینها می گویند تو اگر قبول نشدی، همین سهمیه های ایثارگری ست که مانع شده. دست ما نیست! همین ها هم موج منفی ایجاد کرده اند.


آیین نامه ای که خدمتتان گفتیم، در یک قدمی تصویب است. ما از آقای قاضی زاده هاشمی انتظار داریم به عنوان متولی ایثارگران و معاون رئیس جمهور، کمک کنند این آیین نامه زودتر به دستور جلسات دولت آورده شود و آقای رئیسی هم مساعدت لازم را بفرمایند و آقای مخبر هم جهت تسریع ابلاغ آن کمک کنند تا این به بچه های امسال برسد و اعمال شود تا بتوانند از حق قانونی خود استفاده کنند.

فاش نیوز: شما چقدر پیش بینی می کنید با تلاش هایی که گفتید، اعمال این قانون به کنکور امسال برسد؟

- سازمان سنجش سهمیه را تقریبا تا یک هفته بعد از انتخاب رشته اعمال می کند و می بندد که هر کس چه قبول شود و کجا برود.

- وحدت: اگر این آیین نامه تا هفته بعد تصویب شود، سازمان سنجش می تواند اعمال کند. سازمان سنجش هنوز نتایج اولیه را اعلام نکرده و تا شهریور ماه که نتایج انتخاب واحد مشخص شود، قابل اعمال و اجراست. ببینید حتی در کارت ورود به جلسه بچه ها در کادر قرمز رنگی درج شده بود که شما از سهمیه ایثارگری برخوردارید اما به دلیل اینکه از این سهمیه در سال قبل استفاده کرده اید، در نهایت این سهمیه برای شما حذف خواهد شد.

- حسینی: از تعداد این بچه هایی که دچار این مشکل شده اند، سازمان سنجش آماری نمی دهد. بنیادشهید هم این آمار را ندارد. ولی تخمین ما از بچه های آشنا و اعلام کرده و در تمام مقاطع، چندین هزار نفر است. شاید تعداد 7000 نفر. کم نیست. فقط گروه ما 1300 نفر کارشناسی هستند. پس بیشتر هستند.

- وحدت: این حق کمی نیست که دارد از بچه ها ضایع می شود و تفاوت یک سال عمر است. فشار عصبی مجدد کنکور کم چیزی نیست. درحالی که می توانند کاری بکنند این مشکل امسال حل شود. وقتی شدنی ست چرا باید حق اینهمه آدم سهل انگاری و تخلف کرده اند.

مثلا موکل خود من گریه می کرد و می گفت اگر من از سال قبل می دانستم، اصلا سال قبل انتخاب رشته نمی کردم!

فاش نیوز: می توان گفت حقیقتا روی سرنوشت بچه ها تاثیر گذاشته.

- حسینی: جالب است بدانید سال قبل سنجش بچه ها را وادار به انصراف کرده بود.

فاش نیوز: چگونه؟

- گفته بودند اگر امسال انصراف ندهید، سهمیه تان در سال بعد ازبین می رود. بچه ها هم انصراف دادند و یکباره دیدند امسال از سهمیه خبری نیست!!!

- وحدت: اگر این موضوع پیگیر نشود، ما اقدام دیگری خواهیم کرد. چون ما نماینده چندهزار دانش آموز هستیم؛ امروز به بنیاد رفتیم و خواستار ملاقات با آقای قاضی زاده بودیم. اداره حقوقی بنیاد به ما گفت به ما ربطی ندارد. خودتان اقدام کنید. من سوالم این است که پس بنیاد چه کار می کند و اگر قرار است ما خودمان همه مشکلاتمان را حل کنیم که بنیاد چه کار می کند؟!

امروز اینهمه دانش آموز از من جواب می خواهند. من آنها را متقاعد کردم که تجمع نکنند تا ما با بنیاد صحبت کنیم. چون وجهه خوبی برای آقای قاضی زاده ندارد.

ما داریم توماری را امضا می کنیم و می خواهیم به نهاد رهبری و دفتر ریاست جمهوری ببریم. به هرحال باید حرکتی انجام شود.

امیدواریم که منصفانه و مسئولانه برخورد شود تا مشکل این دوستان حل شود. ممنون از شما.

فاش نیوز: سپاس و خسته نباشید.

 

* گفت و گو از شهیدگمنام

عکس از اسماعیل پارساکیا