تاریخ : 1401,شنبه 08 بهمن15:35
کد خبر : 97492 - سرویس خبری : مقاله و یادداشت

مفهوم‌شناسی و روش‌شناسی جهاد تبیین


مفهوم‌شناسی و روش‌شناسی جهاد تبیین

امروز تحریف واقعیت‌ها یک سیاست قطعیِ رسانه‌های معاند می‌باشد. مخدوش‌کردن نکات مثبت کشور، بزرگ نمایی و صدها برابر کردن ضعف‌های داخلی توسط دیکتاتوری رسانه‌ای ...

سیدجواد هاشمی فشارکی

فاش‌نیوز - دو قطب غرب و شرق در تلاش بودند که انقلاب اسلامی پیروز نشود؛ ولی تقدیر الهی برتحقق آن بود، در طول 44 سال عمر پربرکت جمهوری‌اسلامی نیز دشمنان همه گونه تهدید و تحریم و فشار را وارد کردند، ولی موفق نشدند، با لشکر تحریف و انحراف توسط انبوهیا از رسانه ها و شبکه های خبری، بدنبال استحاله ملت و سیطره یاس و ناامیدی برمردم و بخصوص جوانان می‌باشد، در این شرایط حساس جهادتبیینی که رهبر انقلاب در 19 بهمن سال 1400 اعلام کردند، کشور و ملت را در برابر تهدیدات مهلک مصون می‌کند و موتور پیشران کشور در برابر امواج دشمنان می‌باشد.

جهاد تبیین از دو بخش تشکیل شده است که هرکدام در زیر تشریح شده‌اند.

جهاد به تلاش و کوشش در راه خدا و در برابر دشمن گفته می‌شود. در مبانی اسلامی هر عملی که در مواجهه با دشمن و با تلاش و کوشش انجام گیرد، جهاد نام دارد و اجر فراوانی برای آن ذکر شده است. اینکه با این همه مومنان به عنوان جهاد کبیر علمی (فرقان، آیه ۵۲) و همچنین: "و جهدوا فى الله حقّ جهاده» سوره‌ی حج، آیه‌ی 78 یعنى اینکه تلاش کنید در راه خدا، آنگونه که لازمه تلاش است لذا هر زحمتى که بکشید، جهاد فی‌سبیل‏الله و ماجور است.

"تبلیغ کردن و نشان دادن،... تببین است." یکی از نام‌های قرآن کریم، «بیان» است؛ «هذا بَیانٌ للنّاسِ». این قرآن تبیین کننده برای مردم است. «لَقَد أَرسَلنا رُسُلَنا بِالبَیِّناتِ وَ أَنزَلنا مَعَهُمُ الکِتابَ وَ المیزانَ لِیَقومَ النّاسُ بِالقِسطِ» چنانچه خداوند می‌فرماید: نزلنا علیک الکتاب تبیانا لکل شیء، ما بر تو کتاب را فرو فرستادیم که تبیان و روشنگر هر چیزی است. (نحل، آیه ۸۹) شاهدی بر این مدعا اینست که پیامبران و امامان مردم را به میدان می‌آوردند که قیام کرده و اقامه عدالت داشته باشند. در صحنه‌های مختلف جهاد، امام با روشنگری زمینه حضور آگاهانه آنها را فراهم می‌کنند.

 همه مسلمین وظیفه و مسئولیت دارند که به جهاد تبیین اقدام کرده و حقایق را به گونه‌ای بیان کنند که دشمن نتواند فتنه‌گری کند. " قد جاء کم بصائر من ربکم فمن ابصر فلنفسه و من عمی فعلی‌ها و ما انا علیکم بحفیظ؛ آیات الهی و کتب آسمانی که سبب بصیرت شماست البته از طرف پروردگارتان آمد، پس هر کس بصیرت یافت خود به سعادت رسید و هر کس که کور بماند خود در زیان افتاد، من نگهبان شما نیستم. "(انعام، آیه ۱۰۴) امام خامنه‌ای نیز فرموده‌اند: «خیلی از حقایق است که باید تبیین بشود. در قبال این حرکت گمراه کننده‌ای که از صد طرف به سمت ملت ایران سرازیر است و تاثیرگذاری بر افکار عمومی، که یکی از اهداف بزرگ دشمنان ایران و اسلام و انقلاب‌اسلامی است» و یا حرکت تبیین خنثی کننده این توطئه دشمن است و افکار صحیح و درست را منتشر کنید.

دشمنان برای اهداف دنیوی و مادی خویش همواره بدنبال آنند که حقایق را کتمان کنند. "از حقیقت ناب و محکمات دوری می‌کنند. " (آل عمران، آیه ۷).

بیمار دلان از کافران و منافقان مطالب را به گونه‌ای بیان می‌کنند که مردم در شک و شبهه قرار گیرند و نتوانند انتخاب صحیحی داشته باشند. در جدال حق و باطل هر دو طرف رنج می‌کشد و به سختی می‌افتند: «إِنْ تَکُونُوا تَأْلَمُونَ فَإِنَّهُمْ یَأْلَمُونَ کَمَا تَأْلَمُونَ وَتَرْجُونَ مِنَ اللَّهِ مَا لَا یَرْجُونَ» ولی تفاوت در این است که مومنان با اعتقاد به «إِحْدَى الْحُسْنَیَیْن» جهاد می‌کنند و جبهه دشمن «اتَّخَذَ إِلَهَهُ هَوَاهُ» بر سر هوای نفس خود می‌جنگند. یکی از شیوه‌های اساسی دشمن شبهه سازی، و آمیختگی حق و باطل است؛ مردم وحتی خواص یا انتخابی ندارند و سردرگم می‌شوند، یا اگر انتخابی داشته باشند، همراهی با دشمن است... و بنا به فرمایش رهبرانقلاب در راس تلاش‌های دشمن در تلاش برای سرنگونی جمهوری‌اسلامی مسئله‌ی تبلیغات بوده و می‌باشد. (19 دی 1401) و خنثی کننده آن نیز جهاد تبیین می‌باشد.

پیشینه تاریخی تهدیدات آن نیز در قرآن بر نیزه‌کردن در جنگ صفین، ارعاب در زمان امام‌حسن، حضرت مسلم و قتال مسلمین کوفه با امام حسین(ع) و... وجود داشته و در شرایط حال نیز تهدید آرمان‌های انقلاب، آزادی، زندگی، ولایت‌فقیه و... در حوادث 1401 از سوی دشمنان بوضوح مشاهده می‌شود. درجنگ شناختی؛ مایوس‌سازی و ناامید کردن مردم می‌باشد، جنگ امروز، جنگ اراده‌هاست. لذا مبارزه با کار سخت انحراف و تحریف دشمنان نیازمند جهاد است.

امروز تحریف واقعیت‌ها یک سیاست قطعیِ رسانه‌های معاند می‌باشد. مخدوش‌کردن نکات مثبت کشور، بزرگ نمایی و صدها برابر کردن ضعف‌های داخلی توسط دیکتاتوری رسانه‌ای استکبار، ضرورت جهاد تبیین را می‌نمایاند. اگر تبیین نباشد، دشمن فرصت‌ها را برای گمراه‌سازی مردم در عرصه‌های مختلف خواهد ربود.

جهاد تبیین مسلمانان را از لاک دفاعی در برابر دشمنان به موضع تهاجمی علیه آنان کشانده و مانع ریزش‌های خودی و افزایش رویش‌ها و تحقق اهداف اسلام و انقلاب را بهمراه خواهد داشت. اگر تبیین نباشد، عرصه میدان برای گمراه‌سازی مردم توسط دشمنان در حوزه های مختلف هموار خواهد کرد. مظلومیت جهموری‌اسلامی در این است که در عین درخشان بودن دستاوردهایش و قدرتمندی‌اش، امواج تهدیدات دشمن شدید بوده، در این عرصه تبرد مدافع کم هست زیرا دفاع، بها و هزینه دارد. «جهاد تبیین» شروعی برای رشد فکری و ارتقای بینش آگاه سازی و قدرت تفکیک حقیقت از دروغ‌‌های رسانه‌ای را بهمراه داشته و دعوت الهی را آشکار می‌کند. حتی اعلنتم دعوته تا اینکه دعوت خدا را آشکار کردید. چنانکه خداوند می‌فرماید: "یا ایّها الّذین آمنوا استجیبوا لله و للرسول اذا دعاکم لمایحییکم؛ ای کسانی‌ که ایمان آورده‌اید به خداوند و پیامبر(ص) هنگامی که شما را به چیزی می‌خوانند که زنده‌تان می‌سازد پاسخ دهید. جهاد تبیین موتور پیشران کشور در امواج تهدیدات نرم دشمنان برای تحقق اهداف انقلاب اسلامی در گام دوم انقلاب است. باید ابرها کنار روند تا خورشید حق و مهدویت تابان شود.

براساس عباراتی که رهبر انقلاب در بیانات خویش اظهار داشته‌اند، جهاد تبیین یک نوع از جهاد فی سبیل الله و تلاش در راه خدا، یک فریضه و تکلیف دینی برمکلف است. یک امر قطعی و تردید ناپذیر بوده و ضرورتش یقینی است. یک جهاد عینی، ونه کفایی است یعنی برای همه با هر توانی واجب است. یک اقدام فوری بوده و اتلاف زمان، تعلل و موکول فریضه به بعد جایز نیست. ادای فریضه در وقتش مقبول است. جدی‌بودن یعنی براساس وظیفه شناسی مجدانه ساعی و کوشا و اهتمام‌داشتن، تاکید بر یک جهاد عظیم روزگار بوده و بعبارتی بزرگتر و مهم‌تر از بقیه کارها و بقیه جهادها‌ست و باید تاکیدکرد که جهاد تبیین مهمترین کار نیروی انقلابی است.

 همه در جهادتبیین پنج گونه و پنج اقدام را بایستی انجام دهند:

 چکار باید کرد؟ چگونه باید عمل کرد؟

اقدام نخست جهاد تبیین ایجابی (اثباتی، کنشی ) یعنی بیان حقایق، "روایت درست "، بیان مطالب و حقایق کارهای انجام شده با روش صحیح، بیان دستاوردهای عظیم انقلاب، توصیف، تشریح و مقایسه تطبیقی - عمومی، تخصصی در حوزه‌های مختلف و هدف جهاد‌تبیین ایجاد امید به آینده درخشان در برابر هدف دشمن که کوچک‌نمایی، ناموفق جلوه‌دادن، انزجار از توان داخلی، بزرگ‌نمایی کارهای غربی‌هاست.

اقدام دوم جهاد تبیین دفاعی (تدافعی )، یعنی خنثی‌کردن اثر تهاجمات دشمن بر اذهان و افکار و رفتار مردم و متخصصان و تصمیم مدیران می‌باشد. هدف جهادتبیین، شناخت اقدامات دشمن، روشنگری، بصیرت، آگاهی، خنثی‌کردن تهدیدات و تحریفات، شبهه‌زدایی، خنثی‌سازی حرکت دشمنان در برابر تحریف یا انحراف و فریب و اغواگری در برابر جنگ شناختی بر ادراک مردم، جنگ‌ترکیبی، جنگ روایت‌ها، بمباران مغزها و تلاش در برابر آن می‌باشد.

اقدام سوم جهاد تبیین پیش گیرانه (دفع کننده )، یعنی آماده‌بودن برای دفع تهدید دشمن پیش از تاثیر تهاجم دشمن می‌باشد. بعبارتی قبل از انتشار ویروس، با هدف آمادگی مردم در برابر تهدیدات آینده تلاش صورت گیرد. اقدام چهارم جهاد تبیین پیش دستانه (تهاجمی، آینده نگرانه) یعنی حمله تبیینی به قصد از میان بردن امکان حمله قریب‌الوقوع دشمنان می‌باشد.

اقدام پنجم جهاد تبیین آینده‌ساز (عاقبت اندیش) یعنی زمینه ساز ظهور مهدوی در گام دوم انقلاب با هدف گفتمان‌سازی، فرهنگ مهدوی و انتظار و زمینه‌ساز ظهور حضرت حجت می‌باشد. در این اقدام از جهاد تبیین، بیان حقایق، "روایت درست " یعنی بیان مطالب و حقایق کارهای انجام شده با روش صحیح می‌باشد. بیان دستاوردهای انقلاب، توصیف و تشریح و مقایسه تطبیقی - عمومی، تخصصی در حوزه‌های مختلف با رویکرد جهاد علمی و ادراکی، بسط و ترویج و نشر حقایق انقلاب و نظام اسلامی می‌باشد.

پیشینه این روش اقدامات پیامبر(ص) در بیان حقایق اسلام برای مردم جاهلیت، جنبش علمى، فکری علوم اسلامی، مروج و بسط دهنده علوم مذهب شیعه توسط امام باقر (ع) و صادق (ع) با توجه به شرایط کشمکش قدرت بین بنی‌امیه و عباسیان در زمان خویش با تبیین اسلام ناب محمدی شاگردانی را تربیت کردند، کتاب خدمات متقابل اسلام و ایران شهید مطهری، کتاب صعود چهل ساله، مروری بر دستاوردهای ۴۰ساله‌ انقلاب‌اسلامی براساس آمارهای بین‌المللی به قلم حجت‌الاسلام سید محمدحسین راجی، دستاوردهای بیان شده در مراسم چهل سالگی انقلاب، دستاوردهای دولت انقلابی را بازگوکردن می‌باشد.

هدف جهاد تبیین در این روش، ایجاد افتخار به دستاوردهای انقلاب و آینده درخشان این روند در برابر هدف دشمن که کوچک‌نمایی، ناموفق جلوه‌دادن، انزجار از توان داخلی، بزرگ‌نمایی کارهای خارج می‌باشد. محور اصلی در این نوع  از جهاد تبیین «بیان کردن واقعیات تاریخ» به نحو صحیح می‌باشد.

 خنثی کردن اثر تهاجمات دشمن بر اذهان و افکار و رفتار مردم و متخصصان و تصمیم مدیران در جنگ شناختی بر ادراک مردم، جنگ ترکیبی، جنگ روایت‌ها، بمباران مغزها می‌باشد. لذا لازمه آن شناخت اقدامات دشمن و تلاش در برابر آن می‌باشد.

پیشینه این جهادتبیین خطبه حضرت فاطمه‌(س) در برابر انحراف ثقیفه، تدبیر امام حسن(ع) در قرار دادن مواد و بندهایی در صلح‌نامه‌ای که با معاویه، حکومت معاویه را در بین مردم رسوا و جامعه را به اشتباه خود واقف کرد (عدم تعیین جانشینی، لغو سب امام علی(ع) و... . )، امام‌حسین(ع) در میدان نبرد دشمن، خطبه‌های حضرت زینب در برابر یزید، روشهای امام سجاد (ع) در احیای نهضت حسینی(ع)، امام‌صادق‌(ع) با مناظرات علمی خود، مناظرات امام‌رضا‌(ع) با اندیشمندان سایر ادیان جهادتبیین را به انجام رساندند. امام‌خمینی در حمله صدام، رهبرانقلاب در فتنه 88 و... نمونه اخیر می‌باشد. بعد از رسول‌خدا(ص)، دشمنان تلاش کردند اهل‌بیت(ع) را از جامعه حذف کنند، بعد از امام راحل نیز دشمنان بدنبال حذف ولایت فقیه بوده‌اند، که ناکام بوده‌اند.

هدف جهادتبیین، روشنگری، بصیرت، آگاهی بخشی، خنثی کردن تهدیدات و تحریفات، شبهه زدایی در برابر هدف دشمن شامل سیاه نمایی، وارونه‌نمایی، ساختارشکنیِ ذهنی، یاس و نامیدی، سست انگیزه ها و قدمها که شبهه پراکنی و تردید افکنی بوده و مانند موریانه و ویروس وقتی شبهه وارد ذهن شود، خارج‌کردن آن مشکل بوده و مانند یک بیماری مضمن می‌شود. بعبارتی خنثی‌سازی حرکت دشمنان دربرابر تحریف یا انحراف و فریب و اغواگری می‌باشد.

اهمیت این روش جهاد تبیین اکسیر بصیرت افزایی، جامعه را در برابر تهدیدات مهلک مثل واکسن مصون می‌کند.

 جهادتبیین پیش‌گیرانه یعنی آماده بودن برای دفع تهدیدات احتمالی دشمن پیش از تاثیر تهاجم دشمن برجامعه می‌باشد. بعبارتی جامعه از آمادگی در برابر تهدیدات آینده برخوردار بوده و قبل از انتشار ویروس، جامعه واکسینه شوند. چون کافران دوست دارند شما از سلاح‌ها و ساز و برگ جنگی خود غفلت ورزید، تا یک باره به شما هجوم کنند. وَدَّ الَّذِینَ کَفَرُوا لَوْ تَغْفُلُونَ عَنْ أَسْلِحَتِکُمْ وَأَمْتِعَتِکُمْ فَیَمِیلُونَ عَلَیْکُمْ مَیْلَةً وَاحِدَةً ( نسا آیه 101)

هدف جهاد تبیین، در این روش آمادگی پیش از ورود ویرویس در آذهان جامعه می باشد و همانند سلول های دفاعی در بدن سالم، مانع از ورود میکروب به ذهن و افکار جامعه می‌شود.

 مانند هشدارهایی که رهبر انقلاب پیش از اقدامات فریبنده دشمن از جمله در شروط رهبری انقلاب برای مذاکرات برجام م‌ باشد، که اگر عمل می شد، اینهمه خسارت برکشور وارد نمیشد.

جهاد تبیین پیش دستانه یعنی حمله تبیینی به قصد از میان بردن امکان حمله قریب‌الوقوع دشمن و مشغول‌کردن دشمن به ضعف‌های اساسی خویش می‌باشد. رهبر انقلاب‌اسلامی در 14 دی ماه 1401 تأکید کردند: موضع جمهوری‌اسلامی در قبال مدعیان ریاکار غربی در مقوله‌زن، مطالبه‌گری و هجوم است زیرا غرب متجدد و فرهنگ منحط غربی در این زمینه واقعاً مقصر است و در حق حیثیت و کرامت‌زن، جنایت کرده است که امیدواریم دیدگاه‌های اسلام با تبیین و تکرار مناسب از زبان و قلم نخبگان و فرهنگیان زن، حتی در افکار عمومی غرب اثر بگذارد.

هدف جهاد تبیین در این روش حمله به بنیان‌های بی‌منطق غرب و وضعیت زیبای ظاهری و بحران شدید فرهنگی، اجتماعی و سیاسی دشمنان و منفعل‌ کردن آنان و مجال ندادن در فرصت یافتن برای شیطنت و ایجاد موج بیداری جهانی و برانگیختن مردم جهان در بیزاری از آنان می‌باشد.

همانند حمله موشکی سپاه پاسداران علیه مواضع گروهک‌های تروریستی در شمال عراق در تاریخ ۱۴۰۱/۷/۶ صورت گرفت.

بنا بر روایات، شرایط حاضر، از وضعیت آخرالزمان و رخداد جنگ دجال(صهیونیسم و مرکب رسانه‌ایش ) با جبهه حق بشارت می‌دهد. جدال سرنوشت ساز حق و باطلی، که جهاد تبیین ملت مسلمان ایران را از پیچ تاریخی عبور داده و جهان را معطوف به منجی موعود کرده و زمینه سازی شرایط ظهور را فراهم می‌سازد. ازآنجاکه بیانیه‌ی «گام دوم انقلاب» منشوری راهبردی برای «دومین مرحله‌ی خودسازی، جامعه‌پردازی و تمدن‌سازی» بوده و انقلاب را «به آرمان بزرگش که ایجاد تمدن نوین اسلامی و آمادگی برای طلوع خورشید ولایت عظمی (ارواحنافداه) هست» نزدیک خواهد کرد.

هدف جهاد تبیین در این روش جهاد تبیینی، ما مکلف هستیم پیشیبانی‌های فکری و علمی و... را از محور مقاومت بعمل اورده و زمینه ساز ظهور مهدوی درگام دوم انقلاب با هدف گفتمان سازی، فرهنگ مهدوی و انتظار و زمینهساز برای ظهور حضرت مهدی (عج) را در جهان فراهم سازیم.

 نیت، توکل، روش اقناعی، استدلال منطقی واقعیات، عدم مجادله، عدم تخریب و توهین، عدم اختلاف افکنی، بینش و بصیرت، ابتکار عمل، صبوری، فهم نقشه کلان دشمن، شکار فرصت ها، بهره مندی از سرچشمه‌های معرفت (اسلام ) و (انقلاب)؛ براساسِ تبیین عقلانیّت، استدلال، منطق»، و زینتِ آن «عواطف، احساسات، حماسه»، بوده و معطوف بر برانگیختن حس مسئولیّت ایمانی، یا عرق ملی باشد.

 فضای مجازی، کوچه، خیابان، اتوبوس، تاکسی، مترو، مساجد، هیات های مذهبی، روزنامه، سایتهای خبری، صدا و سیما، محیط کسب و کار، مدارس و دانشگاهها و هر جایی که ممکن هست.

براساس فتوای حکومتی امام المسلمین جهادتبیین یک تکلیف عمومی بوده و "همه موظّفند در این زمینه وارد این میدان بشوند و هر کسی که یک مرکزی و منبری برای حرف زدن با افکار عمومی جامعه دارد، در این زمینه موظّف است." البته" مسولین بیشتر موظّفند. "ضمن اینکه  توس مسولین" باید تلاش بشود تا مشکلات برطرف بشود". در این جنگ رسانه‌ای دشمن، درجه اول مسئولیت "متولّیان رسانه‌ها؛ چه رسانه‌ی ملّی و چه سایر رسانه‌های گوناگون، چه فضای مجازی، چه مجموعه‌ی مطبوعات می‌باشد.

در صحنه رزم جهادتبیین فرمانده کل، امام‌المسلمین بوده که فرمان جهاد تبیین را در بهمن 1400 اعلام کرده‌اند و فرمانده صحنه میدانی جهاد تبیین، امامان جمعه هر شهر بعنوان فرمانده قرارگاه فرهنگی شهر بوده و انقلابیون باید با محوریت امام جمعه و با شبکه گسترده عمومی با فرمانده محلی که ائمه مساجد بوده بعنوان سنگر در دو عرصه جهاد تبیین (حضور در فضاهای مجازی و حضور در فضاهای واقعی ) بعنوان سرباز جهاد تبیین مجاهده نمایند. خداوند می‌فرماید:" با کافران سخت جهاد و کار زار کن. وَجَاهِدْهُمْ بِهِ جِهَادًا کَبِیرًا". (آیه 52 سوره‌فرقان) همچنین بر اساس آیه 46 سوره سبأ بایستی خالص برای خدا دو نفر دو نفر با هم یا هر یک تنها قیام کنیم، (أَنْ تَقُومُوا لِلَّهِ مَثْنَى وَفُرَادَى ثُمَّ تَتَفَکَّرُوا ) لذا بعنوان سرباز انقلاب، مکلفیم مردم را به میدان عرصه جهادتبیین بیاوریم.

برای نزدیک‌شدن فرج امام زمان‌(عج)، آمادگی فردی و اجتماعی لازم و ضروری است؛ «ان الله لا یغیر ما بقوم حتی یغیروا ما بانفسهم» در حقیقت‏ خدا حال قومى را تغییر نمى‏‌دهد تا آنان حال خود را تغییر دهند» و حتما با جهاد تبیین اتفاقات بزرگی درعرصه روانی در جامعه رقم خواهند خورد؛ این جنگ شناختی بزودی معکوس شده و جنبه‌های تهاجمی جهادتبیین عرصه های جهانی را نیز تصاحب کرده و درگام دوم انقلاب جهان تشنه ظهور مهدوی (عج) خواهد شد. از آنجا که  انقلاب‌اسلامی مطلع فجر بود و مقصد انقلاب براساس بیانیه گام دوم زمینه سازی ظهور مهدوی(عج) بوده، لذا این میسر، راه مقدسی بوده و هر تلاشی در این راه ماجوریت را بهمراه خواهد داشت.

|| دکتر سیدجواد هاشمی فشارکی