تاریخ : 1405,دوشنبه 01 تير18:30
کد خبر : 125489 - سرویس خبری : سیاسی

پرسش‌هایی درباره قطع یک برنامه زنده!


پرسش‌هایی درباره قطع یک برنامه زنده!

هاشم اسدی

فاش نیوز - در یکی از برنامه‌های زنده رسانه ملی، آقای سیدمحمود نبویان، نماینده مجلس شورای اسلامی، در حال بیان مطالبی درباره علل مخالفت رهبر معظم انقلاب با تفاهم‌نامه میان رؤسای جمهور ایران و آمریکا بود که پخش برنامه به‌طور ناگهانی قطع شد. ساعاتی بعد نیز رسانه ملی با صدور بیانیه‌ای ضمن عذرخواهی و اعلام پذیرش استعفای مدیر آن شبکه، مطالب مطرح‌شده را به جهت افشای اسناد طبقه‌بندی شده، قابل پیگرد قانونی دانست و از اقدام بر علیه میهمان برنامه خبر داد.

این اتفاق، این پرسش و نگرانی را در افکار عمومی ایجاد می‌کند که آیا طبقه‌بندی برخی اطلاعات همواره در راستای حفظ امنیت و منافع ملی صورت می‌گیرد یا گاهی می‌تواند به ابزاری برای محدود کردن آگاهی عمومی و جلوگیری از طرح دیدگاه‌های متفاوت تبدیل شود؟

حال آنکه مطالب مطرح‌شده، صرفاً به روند تصمیم‌گیری‌های کلان کشور و تبیین مواضع و ملاحظات رهبر معظم انقلاب در خصوص تفاهم‌نامه‌ای بود که شخص رهبری معظم طی مکاتبه‌ای با مردم، بر وجود اختلاف نظر ایشان با رئیس جمهور و اعضای شعام در آن تصریح فرموده بودند و میهمان برنامه مطالبی را بیان می‌کردند که لزوما متضمن افشای اسرار امنیتی و نظامی طبقه‌بندی نبود، بلکه به نظر می‌رسد قطع برنامه بیشتر به بستن دهان منتقدان ارتباط داشت تا مسائل امنیتی!

انتظار افکار عمومی آن است که به جای قطع برنامه و تهدید به برخورد، توضیحات لازم برای تنویر افکار عمومی ارائه شود. مردم حق دارند بدانند در موضوعات مهم و سرنوشت‌ساز کشور چه دیدگاه‌ها، هشدارها و ملاحظاتی مطرح شده و مسئولان بر چه مبنایی تصمیم‌گیری کرده‌اند.

در این میان، نگرانی دیگری نیز در میان بسیاری از نیروهای انقلابی و ولایت‌مدار شکل گرفته است؛ اینکه مبادا به نام حفظ وحدت و جلوگیری از تنش، حتی امکان طرح و تبیین دیدگاه‌ها و خطوط قرمز مورد تأکید رهبر معظم انقلاب نیز محدود شود. اگر بیان مواضع و رهنمودهای رهبری با سانسور، قطع برنامه یا تهدید به پیگرد قانونی مواجه گردد، این پرسش طبیعی در ذهن مردم شکل می‌گیرد که چه کسانی از شنیده شدن این دیدگاه‌ها نگران هستند و چرا؟

مردم انتظار دارند هیچ جریان سیاسی یا اجرایی نتواند با توسل به عناوینی همچون مصلحت‌اندیشی، حفظ آرامش یا وحدت، راه پرسشگری و مطالبه‌گری و تبیین منویات رهبر معظم انقلاب را مسدود کند.

رسانه ملی باید عرصه‌ای برای گفت‌وگوی شفاف، مسئولانه باشد، نه محلی برای بازتاب یک روایت واحد.

محدود کردن گردش اطلاعات و خاموش کردن صداهای منتقد، نه‌تنها به افزایش اعتماد عمومی کمک نمی‌کند، بلکه زمینه بی‌اعتمادی و گسترش شایعات را فراهم می‌آورد.

|| دکتر هاشم اسدی