پنجشنبه 07 فروردين 1404 , 14:58




اشتباهِ تاجر ماجراجو و چند نکته پساسحری
فاش نیوز - به نظر میرسد متکبری خودستا و ناآشنا به تاریخ و سیاست که در ینگه دنیا بر اریکهی قدرت تکیه زده، ایرانیان همواره سربلند را نیز با همان معیاری میسنجد که امیران عرب و گاو شیرده را!
« ... همه جا پر از مسجد بود. مردم از هر طرف که می نگریستی تف به خیابان می انداختند.(1)»
اما دگرگونی حوزهی عمومی و رشد شبه مدرن و البته خیالانگیز در "قطر، امارات، کویت، عربستان" مثل هیولاهایی که رنگ زندگی مصنوعی به خود گرفته باشد، باعث حضور فاجعهبار امریکا در منطقهی خلیج فارس شده است. ...
اما:
بیان تحقیرآمیز روزولت در بازگشت از حجاز که آل سعود را «سطانی فرو رفته در صندلی طلایی با شش غلام»، چنان با هیجان توصیف می کند که «گویی از درِ ورودی دنیای دیگری باز گشته!»
یا آیزنهاور که مردمان آن را مثل ترقه و پر از تعصب میخواند؛ یادشان رفته!
اشتباه تاجر ماجرا جو نیز بسان اسلافش که «بهطرز بسیار منحوسی در میان تکه پارههای جنگ جهانی دوم به سمت خاورمیانه لغزیدند!»
شاید به دلیل اطلاعات کلیشهای مارک تواین در "ساده دلان در خارج" باشد؛ اثری که در ایجاد نگاه مغرضانه نسبت به پدیدههای اسلامی تاثیر عمیق گذاشت!»
مارک تواین در گذر از پیچ و خم ترکیه و سوریه و ... گویا فقط "دور و بَرِ" شگفتیهای جهل و وحشیگری سیر و سفر کرده:
«نقاشیهای دیواری با سلیقهای دیدم که بر فراز و فرودش"تپالهی شتر" انداخته بودند که خشک شود.»
اینک تاجر متوهم، ایران و ایرانی را انگار اشتباه گرفته و انتظار دارد همانند امرای عرب تسلیم جزر و مد حاصل از رسانههای شارلاتان شوند! حاشا و کلّا
چند نکتهی پساسحَری!
۱ . امروز منازعهی قدرت در صحنهی بینالملل به معنای خاص، تلاش برای رسوخ در ذهن انسانها است.
بدین ترتیب قدرت، نه تنها به مهارت دیپلماسی و توان نیروهای مسلح، بلکه به جاذبه ی فلسفهی سیاسی، نهادهای سیاسی و خط و مشی های سیاسی برای سایر ملتها، بستگی دارد.... (مورگانتا؛ سیاست میان ملتها، ص۲۶۳)
۲. انسان ها با قابلیتشان برای کردار نامیرا، باتواناییشان برای به جا نهادن ردّ و نشان هایی محوناشدنی، قسمی نامیرندگی به کف می آورند که خاص خودشان است و ثابت می کنند که طبیعتی الهی دارند. ...
عظمت آنها در تواناییشان برای پدید آوردن آثار، کردار و سخنانی است که سزاوار آن خواهند بود که جاودانه شوند. ... (آرنت؛ وضع بشر، ص۵۶)
۳. از آنجا که تکنولوژی در عملکرد و رفتار انسانی تحولات شگرفی ایجاد کرده، طیف وسیعی از مسائل گوناگون را برای عالمان اخلاق و دین پژوهان پیش آورده است. مسائل اخلاقی و دینی پدید آمده توسط فنّاوری ارتباطات و سبک دینداری در عصر تکنولوژی نمونه هایی از مباحث این باب هستند. ...
(میچم؛ فلسفه تکنولوژی چیست؟ص۱۴)
۴ . از شهریور ۱۳۷۰ آنتن های ماهوارهای مثل قارچ در پشت بام ها روئیدند ... تکنولوژی اینترنت برای بیشترین سرعت و کمترین کنترل طراحی شده ... (نظری؛ سبک زندگی و هویت در ایران، ص۶۳)
بنابراین:
به هزار و یک دلیل از جمله برای حراست از مرزهای فرهنگی کشور و حفظ کیان خانواده، باید به پندی تاریخساز گوش جان بسپاریم؛
مصلحت دید من آن است که یاران همه کار
بگذارند و سر طرهی یاری گیرند ...
شایسته است در این روزهای پایانی ماه مبارک رمضان برای سلامتی وجود نازنین مقام معظم دلبری و حضرت عشق، صلوات بر محمد و آل محمد(ص) بفرستیم و پس از "برفراز کردن اِن یَکاد" کلام زیبا و امید آفرین سخنگوی وجدان ایرانیان را زمزمه کنیم:
چه غم دیوار امت را که دارد چون تو پشتیبان
چه باک از موج بحر آن را که باشد نوح، کشتیبان
باشد که رستگار شویم
پیش خودمان بماند، راز این رستگاری را اندیشهورزان علوم سیاسی مکتب شیکاگو در دانشکدهی علوم سیاسی در امریکا اخیرا کشف کردهاند، ولی صدایش را درنمیآورند!
1. دریفوس؛ بازی شیطان ... ج1
|| دکتر سیدمهدی حسینی



