چهارشنبه 02 آبان 1403 , 15:00




یاداشت مدیرمسئول؛ قابل توجه رئیس محترم بنیاد شهید و امور ایثارگران
لزوم طراحی و برنامه ریزی برای آینده مراکز توانبخشی و آسایشگاهی جانبازان
یادآوری این نکات از این جهت حایز اهمیت است که حواس برنامهریزان بازسازی و نوسازی این مراکز توانبخشی و آسایشگاهی، برای بهتر و هدفمندتر هزینه کردن اعتبارات درنظر گرفته شده، به موارد مطروحه باشد و این کار خوب و پسندیده و لازم...
فاش نیوز - سعید اوحدی، رئیس جدید بنیاد شهید و امور ایثارگران در گفت و گو با برنامه صف اول سیمای جمهوری اسلامی عنوان کرده است که «خوشبختانه در دولت مطرح شد و شهردار تهران محبت کردند و شهرداران عزیزی که در کلانشهرهایی که ما آسایشگاه جانبازان قطع نخاعی داریم که مسئولیت بازسازی و آراستگی آسایشگاه را به عهده گرفتند که ظرف دو ماه از امروز مطالبه گری کنید از ما، که ما ان شاءالله ظاهر این آسایشگاهها را کاملا مرتب کنیم....»
این خبر خوبی است؛ بهویژه که جانبازان نخاعی و «هفتاددرصد ویژه» که تعدادشان اگر از حدود 3000 نفر کمتر نباشد، بیشتر هم نیست، و روز به روز هم از تعداد آنان کاسته میشود! با سختترین نوع مجروحیتها مانند قطع نخاعی و ضربه مغزی و در مواردی شیمیایی و اعصاب و روان، دشوارترین و بدترین شرایط جسمی، حرکتی و روحی و روانی را دارند و غالبا" هم ویلچری هستند.
این گروه از جانبازان در اوایل مجروحیت، که نوجوان و جوان بودند، اغلب بهناچار در مراکز توانبخشی و آسایشگاهها و در مواردی در بیمارستانها بستری بودند، پس از مدتی اکثرشان جذب جامعه و نهاد خانواده شدند. این قشر از جانبازان تا کنون نیز اغلب در منازل شخصی خود بسر میبردهاند و خانوادهها با وجود مشکلات فراوان درمانی و امکاناتی، با جان و دل از آنان نگهداری و پرستاری کردهاند و در این راه، خود آنان و بیشتر، همسران و مادران دچار مشکلات جسمی عدیدهای گردیدهاند.
اما قابل توجه مسئولان و دستاندکاران امر این که، در حال حاضر و با افزایش سن و سال و ضعف قوای جسمانی و بروز بسیاری از عوارض ناشی از مجروحیت و تحلیل رفتن عضلات و مفاصل، و در نتیجه، دشوارتر شدن تحرک و جابجایی و همچنین نگهداری و پرستاری از آنان، نوعی مهاجرت معکوس از خانه به آسایشگاهها و مراکز نگهداری و توانبخشی در میان آنان ضرورت یافته، آغاز شده و بعد از این، سرعت نیز خواهد یافت.
همچنین باید توجه داشت که جانبازان نیازمند بستری در مراکز توانبخشی و آسایشگاهها فقط شامل جانبازان دوران دفاع مقدس نمیشود، بلکه جانبازان مدافع حرم و مدافع امنیت و جنگها و درگیریهای محتمل آینده و... را هم باید در نظر گرفت و به فکر آنان نیز بود....
یادآوری این نکات از این جهت حایز اهمیت است که حواس برنامهریزان بازسازی و نوسازی این مراکز توانبخشی و آسایشگاهی، برای بهتر و هدفمندتر هزینه کردن اعتبارات درنظر گرفته شده، به موارد مطروحه باشد و این کار خوب و پسندیده و لازم، باریبههرجهت و سرسری و برای رفع تکلیف انجام نگیرد؛ که اگر چنین شود، چیزی جز دلخوشکنک و اتلاف منابع و بیتالمال نخواهد بود.
یادمان نرفته که نمونه این اقدام و صرف هزینه، در دوره قبل نیز توسط مهندس اوحدی، با نیت خیر انجام گرفت و اعتبار نسبتا مناسبی هم، البته در حد همین نونوار کردن ظاهر کار و برطرف کردن بعضی خرابیها و نیازهای ضروری، در نظر گرفته شد. اما از آنجا که در اواخر تصدی ایشان بود و با تغییر دولت و جابجایی ایشان مواجه گردید، بدون برنامه و نظم خاصی هزینه و حیف و میل گردید.
به همین دلایل نیز، اکنون که کمتر از سه سال از آن زمان نگذشته است، در دیدار مجددی که ایشان در دوره جدید تصدی خود از این مراکز کردند، تکرار این کار را ضروری تشخیص دادهاند.
اما چند پیشنهاد؛
پیشنهاد نخست؛ آسایشگاهها و مراکز توانبخشی که تعدادی از آنها در مراکز استانها یادگار دوران دفاع مقدس است و یاد و خاطره بسیاری از جانبازان دفاع مقدس بستری در آنها، رشادتها و صبوریهای بهترین فرزندان این آب و خاک و حال و هوای مردم آن روزها در بازدید و عیادت از آنان را در تمام اجزا و زوایای خود حفظ کرده است، هرکدام میراثی ارزشمند از آن دوران باشکوه و تکرارنشدنی میباشد. بر همین اساس، اولا دستکاری و بازسازی و مرمت این بناها بدون درنظر گرفتن این جنبه از چنین اماکنی، واردساختن لطمه و خسارت به این آثار فرهنگی پرارزش است.
ثانیا مقطعی نگاه کردن به این اماکن و عدم برنامهریزی برای آینده آنها - آن هم با وجود افکار مریض و سودجویی که بعضا روی خوشی هم به این نوع از آثار انقلابی و ارزشی ندارند و فقط به ارزش مالی آنها چشم دوختهاند، و منتظرند تا هرچه زودتر زمین آنها را به پول نزدیک سازند! - لعن و نفرین آیندگان، و مواخذه الهی را در پی خواهد داشت.
پیشنهاد دوم؛ از مدتها پیش با هماهنگی تعدادی از عزیزان جانباز طرحی را به مسئولان وقت ارائه کردیم تا حداقل چند مورد از این آسایشگاههای تقریبا همسن و سال انقلاب و دفاع مقدس را با کمک مسئولان، و به عنوان «مراکز فرهنگی - آسایشگاهی جانبازان» - که هر آسایشگاه بنای یادبود یاد و خاطره تعداد زیادی از جانبازان شهید میباشد، در قالب «آسایشگاه - فرهنگسرا» ثبت گردد؛ که یه قولی، تصور برکات و چشمانداز زیبا و ملموس اجرای این طرح، موجب تصدیق است!
همچنین بهخاطر ابعاد فرهنگی، ارزشی و تاریخی و ملی این طرح، حتی میتوان وزارت میراث فرهنگی و گردشگری و بسیاری نهادهای فرهنگی را هم در تأسیس، تجهیز و حمایت از آن مشارکت داد.... مزیتها و جزئیات این طرح البته بسیار بیش از اینهاییست که در این مجال گفته آمد.
خوشبختانه رئیس محترم بنیاد، خود آزادهای جانباز و از خانواده معظم شهدا میباشند و امیدواریم که چنین انگیزه و دغدغهای برای ایشان نیز قابل درک و بحث و بررسی باشد. انشاءالله




البته که جانبازانی که در منازل خود هستند نیز مشکلات گاه بیشتری دارند و با توجه به سالمندی آنها توجه خاص شما، متولیان بنیاد و حتی نگاه ویژه دولت را طلب میکند.
نوشتار مدیر مسئول که از زوایای مختلف و تجربه سالیان گذشته اش حکایت دارد، درست، بجا و حساب شده میباشد که امیدواریم همه مسئولین بنیاد، چون شما به این موضوع بنگرند و موضوع را سرهم بندی فرض نکنند و با نظر کارشناسیِ کارشناسان امر و توجه به تجربیات جانبازان و البته استفاده از تجربیات کشورهایی که دارای مجروحان جنگی هستند و موفق، بتوان این مسئله را به سرمنزل مقصور رساند.
ما دعاگو هستیم و در حد مقدورات در خدمت که اگر نیاز باشد به موضوع ورود نماییم.