پنجشنبه 17 آبان 1403 , 11:45




ملاحظاتی پیرامون بودجه ۴۰۴(بخش نخست)
فرهنگ ایثار؛ مظلوم مقتدر
مصوبات تکلیفی مجلس شورای اسلامی در بودجهی سنواتی سالیانه، قانون برنامهی ششم توسعه و بخشنامهی دولت در اختصاص درصدی از اعتبارات به ایثارگران در دستگاههای اجرایی بجز...
فاش نیوز - «۱» ج دستمایهی این مطلب را سخنان پیامبرگونهی مقام معظم رهبری در اهمیت مقولهی فرهنگ قرار میدهیم؛ شاید بعضی متولیان امر در شیوهها و روشها تجدیدنظر و با نظارت قوی برخی فرصتسوزیهای گذشته را جبران نمایند. معظمله مانند دیدهبانی بصیر همواره در دیدارهای مختلف توجه به فرهنگ را به مسئولان کشور متذکر شده اند و بهرغم کارهای صورتگرفته، اما واقعیت آن است هنوز فاصلهی معناداری بین انتظارات و توصیههای رهبری و میدان عمل مسئولان وجود دارد و با وجود ظرفیتها و امکانات مادی و معنوی به حداقلها در این موضوع حساس و تأثیرگذار اکتفا شده است، لذا در شرایطی که دشمن همه عِده و عُده خود را برای ضربهزدن به کیان امالقرای جهان اسلام و هسته مرکزی جریان مقاومت بسیج کرده، توجه بیش از پیش به ترویج و توسعه فرهنگ ایثار، شهادت و مقاومت که بقا و استمرار نظام جمهوری اسلامی ایران با آن گره خورده، و عمل به نصایح و تذکرات داهیانه رهبر فرزانه انقلاب پیرامون فرهنگ به شرح ذیل بسیار ضروریست:
۱- از بخش فرهنگ رفع مظلومیت کنید. بخش فرهنگ انصافاً بخش مظلومى است.
۲- فرهنگ هویّت یک ملّت است. ارزشهای فرهنگی روح و معنای حقیقی یک ملّت است. همه چیز مترتّب بر فرهنگ است. فرهنگ حاشیه و ذیلِ اقتصاد نیست، حاشیه و ذیلِ سیاست نیست، اقتصاد و سیاست حاشیه و ذیل بر فرهنگند؛ به این باید توجّه کرد.
۳- دولت و مسئولان موظفند که توجه کنند به جریان عمومی فرهنگ جامعه؛ ببینند کجا داریم میرویم، چه دارد اتفاق میافتد، چه چیزی در انتظار ما است؛ اگر چنانچه مزاحماتی وجود دارد، آنها را برطرف کنند.
۴- ما به کسانی که اهل کار فرهنگی هستند دائم میگوییم؛ به بعضی تکرار میکنیم؛
به بعضی التماس میکنیم؛ بعضیها را در اینجا جمع میکنیم، و به بعضی پیغام میدهیم، که آقا کار فرهنگی کنید.
جواب کار فرهنگی باطل، کار فرهنگی حق است.
۵- مقام معظم رهبری میفرمایند، در عرصهی فرهنگ، بنده به معنای واقعىِ کلمه، احساس نگرانی میکنم و حقیقتاً دغدغه دارم. این دغدغه از آن دغدغههایی است که آدمی به خاطر آن، گاهی ممکن است نصفِ شب هم از خواب بیدار شود و به درگاه پروردگار تضرّع کند. من چنین دغدغهای دارم. البته در سخنرانیها، از این دغدغه با مردم نخواهم گفت؛ اما نمیشود که به شما نگویم.
۶- مقام معظم رهبری با تأکید بر اینکه عرصهی فرهنگی، عرصهی جهاد است، کسانی که در این میدان جهاد فرهنگی حضور دارند باید حق جهاد را به جا آورند و آنگونه که شایسته است به ترویج ارزشهای دینی و واقعیات انقلاب اسلامی و دفاع مقدس بپردازند، البته مسائل فرهنگی با دستور و حکم پیش نمیروند بلکه لازمهی موفقیت در این عرصه، انگیزه، ایمان و حضور فعال انسانهای معتقد به ارزشهای دینی و انقلاب اسلامی است.
۷- در دیدار اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی، مقام معظم رهبری اشاره نمودند، ساختار فرهنگی کشور باید بازسازی انقلابی شده و روحیهی تهاجمی انقلاب تقویت شود و اضافه فرمودند: تبدیل فرهنگ«خودپسندی و شهرت»به فرهنگ«ایثار و از خودگذشتگی»را نمونهی تأثیرگذاری فرهنگی انقلاب اسلامی بر زندگی شخصی افراد برشمردند و خاطرنشان کردند: با وجود تغییر بسیاری از بنیانهای غلط اما عوامل مختلف به مرور زمان موجب تضعیف روحیهی تهاجمی انقلاب میشود که باید این موضوع مورد مراقبت و رصد جدی قرار گیرد تا دوباره آن بنیانهای غلط سر بر نیاورند.
اکنون که برخی از دغدغهها و توصیههای مقام معظم رهبری خطاب به مسئولان و مردم در موضوع اهمیت فرهنگ از خاطرنشان گردید، وضعیت اعتبارات اختصاص داده شده به دستگاهها در بخش ترویج و توسعه فرهنگ ایثار و شهادت در دو سال گذشته و سال پیش رو را در قضاوت افکار عمومی، تشکلهای ایثارگری و متولیان این حوزه قرار داده شاید، این بخش بسیار مهم از فرهنگ که امنیت نظام جمهوری اسلامی و جریان مقاومت هم به آن و ابسته هست، از مظلومیت خارج شود.
«۲» ج
مصوبات تکلیفی مجلس شورای اسلامی در بودجهی سنواتی سالیانه، قانون برنامهی ششم توسعه و بخشنامهی دولت در اختصاص درصدی از اعتبارات به ایثارگران در دستگاههای اجرایی بجز سایر منابع متفرقه پیشبینی شده در بخشهای دیگر به شرح ذیل:
۱- بند «چ» ماده۸۶ قانون برنامهی ششم توسعه مبنی بر تکلیف دستگاهها بر اختصاص ۲۰درصد اعتبارات فرهنگی خود به استثنای فصول اول و ششم اعتبارات هزینهای بر اساس سیاستهای ابلاغی شورای عالی ترویج فرهنگ ایثار و شهادت.
۲- مکلفبودن دستگاهها مبنی بر اختصاص یک درصد از اعتبارات هزینهای خود به جز فصول ۱ و ۶ برای توسعه و ترویج فرهنگ ایثار و شهادت و تکریم خانوادهی معظم شهدا و ایثارگران براساس بند«ل» تبصره(۹)قانون بودجه سال(۱۴۰۱).
۳- مکلفبودن دستگاههای موضوع ماده ۲۹ قانون برنامهی ششم توسعه مبنی بر اختصاص یک درصد از اعتبارات هزینهای خود بجز فصول ۱ و ۴ و۶ برای توسعه و ترویج فرهنگ ایثار و شهادت و تکریم خانوادهی معظم شهدا و ایثارگران براساس بند« و »تبصره(۹)قانون بودجه سال(۱۴۰۲).
۴- بند« ب »تبصره ۱۳ قانون بودجه سال ۱۴۰۳در راستای ارتقای اخلاق و فرهنگ اسلامی و همچنین ترویج فرهنگ ایثار و شهادت، حمایت از تحکیم خانواده و جمعیت و رفع موانع رشد و شکوفایی بانوان، شرکتهای دولتی، بانکها و مؤسسات انتفاعی وابسته به دولت مندرج در این قانون مکلفند یک درصد(۱%) از هزینههای خود را به استثنای هزینههای سود و جریمههای بانکی، نکتهی حائز اهمیت این است برابر اعلام ریاست کمسیون تلفیق آقای حاجی بابایی این مبلغ یک درصد بدون لحاظ شرکت های زیان ده و دارای سود و زیان سربهسر در سال ۱۴۰۳ سی و هشت هزار میلیارد تومان میباشد.
لازم به توضیح است در سال ۱۴۰۳ این یک درصد اعتبار فرهنگی که در تبصرههای بودجهی سالهای گذشته اختصاصی بنیاد شهید و امور ایثارگران بود و نحوهی هزینهکرد آن را شورای عالی ترویج و توسعهی فرهنگ ایثار و شهادت تعیین مینمود، امسال بین دستگاههای مختلف اجرایی توزیع و در واقع اعتبارات حوزهی فرهنگ ایثار و شهادت تضعیف گردیده است که نیازمند آن است، برای بودجهی سال ۱۴۰۴بنیاد شهید و امور ایثارگران و فراکسیون ایثارگران مجلس پیگیری لازم را برای بازگشت به روال سابق بهعمل آورند.
۵- اختصاص سه درصد از هزینههای مسئولیت اجتماعی کلیهی بانکها، شرکتها و مؤسسات اعتباری و اقتصادی برای خدماترسانی بر اساس قانون جامع ایثارگران و سیاستهای کلی ترویج و تحکیم فرهنگ ایثار و شهادت ابلاغی مقام معظم رهبری موضوع بخشنامه۹۷۸۱ مورخ۱۴۰۱/۱/۲۴ معاون اول رئیس جمهور دولت وقت.
|| رضا علامهزاده



