سه شنبه 18 دي 1403 , 11:45




زیست شهیدانه حلقه مفقوده مدیریت (بخش نخست)
علیرغم کم و کاستیهای دهه اول انقلاب اسلامی، زیست ساده و تلاش مخلصانه و نبوغ برآمده از ایمانهای قوی مسئولان دهه شصت، الگوی عملی مناسب و دستیافتنی را پیش روی مدیران امروز قرار میدهد تا با استفاده از ظرفیتهای عظیم و خدادادی کشور، وضعیت زندگی مردم سروسامانی تازه گرفته و جامعه از این شرایط دشوار ...
فاش نیوز - علیرغم کم و کاستیهای دهه اول انقلاب اسلامی، زیست ساده و تلاش مخلصانه و نبوغ برآمده از ایمانهای قوی مسئولان دهه شصت، الگوی عملی مناسب و دستیافتنی را پیش روی مدیران امروز قرار میدهد تا با استفاده از ظرفیتهای عظیم و خدادادی کشور، وضعیت زندگی مردم سروسامانی تازه گرفته و جامعه از این شرایط دشوار با سربلندی عبور نماید. لازمۀ این مهم آن است که سران قوا و مدیران زیرمجموعه آنان، زندگی اجتماعی، مدیریتی، فردی و خانوادگی خود را با شهدا و مدیران دهه شصت و دفاع مقدس و اساساً مردم پیرامون خود تراز نمایند.
امروز کمتر مدیر و مسئولی سراغ داریم که در ابتدای سخنرانی خود از امام، شهدا، رهبری و به ویژه سرباز وظیفه شهید حاج قاسم سلیمانی سخن نگوید، اما سؤالی که همواره اذهان مردم را آزار میدهد، این است که چرا در زیست فردی و اجتماعی مسئولان عصر ما، کمتر رفتار شهدایی و مدیران دهه شصت و دفاع مقدس دیده میشود، کمتر عمل به سرفصلهایی که مقام معظم رهبری بارها به صورت پُرتکرار و در ادوار مختلف به مسئولان قوا توصیه نمودهاند،دیده میشود. مگر میشود پروفایلهایمان شهدا، حاجقاسم، امام و مقام معظم رهبری باشد اما در زندگی روزمره، کمتر آثاری از زیست شهیدانه و عمل به توصیههای این بزرگوان دیده شود و وضع فرهنگ، اقتصاد و خدمترسانی با وجود این همه منابع سرشار در کشور اینگونه باشد. واقعیت امر آن است که این دوگانگی در رفتار و عمل، بهشدت روح و روان مردم و قشر جوان را آزار داده و شکاف بین نسلی را افزایش و به امنیت روانی جامعه آسیب رسانده است.
امروز در عصر زندگی دیجیتال، تبادل اطلاعات سمعی و بصری با سرعت برقآسایی در لحظه صورت گرفته و مردم در کسری از ثانیه از همهچیز و اتفاقات باخبر میشوند. امروز وقتی از شهادت مدرس بهعنوان روز مجلس یاد میشود، زیست فردی، اجتماعی و شیوه عملکرد این نماینده سادهزیست، مدیر و مدبّر و شجاع نزدیک به عصر ما، کاملاً در دسترس جوانان و مردم بوده و انتظار دارند مسئولان به آن عمل نمایند. اما سؤالی که مطرح میشود این است چند درصد از نمایندگان مجلس شورای اسلامی ما، سیره عملی زندگی شهید مدرس و شهید ابوترابی را الگوی زیست فردی و اجتماعی و خانوادگی خود قرار دادهاند. توقع مردم و جوانان از نمایندگان مجلس این است که در همه امور، رفتار خود را با این عزیزان شهید تراز کنند و این انتظار به حق و دستیافتنی است.
امروز در دورانی که ما زندگی میکنیم وقتی پای بزرگداشت هفته دولت و شهدای گرانقدرش مانند شهیدان رجایی، باهنر و وزرای شهیدی چون تندگویان، عباسپور، چمران و کلانتری به میان میآید، زیست فردی و اجتماعی، زندگی خانوادگی و شیوههای مدیریتی این شهدای عزیز بسیار برجسته و درخشان بوده و میتواند الگوی مناسبی برای مسئولان همتراز کنونی و زیردستان در همه سطوح دولت باشد، اما سؤالی که در اذهان مردم بهویژه جوانان مطرح میشود این است رؤسای جمهور، وزرا و مدیران عصر ما تا چه اندازه توانستهاند از زیست فردی، خانوادگی و اجتماعی پیشینیان شهید خود در سیره زندگی و مدل مدیریتی الگوبرداری و در عمل پایبند آن بمانند و در حوزه مسئولیت و زیرمجموعه خود پیادهسازی نمایند. آیا این شدنی و دستیافتنی نیست؟
امروز وقتی صحبت از گرامیداشت هفته قوه قضائیه به میان میآید، نام شخصیتی برجسته مانند شهیدبهشتی مانند مرواریدی میدرخشد، شهیدی که امام(ره) او را مظلوم خطاب قرار داد و فرمود بهشتی مظلوم زیست، مظلوم شهید شد و همواره خار چشم دشمنان بود. زی ساده و شیوههای مدیریتی این طلبۀ شهیدِ نزدیک به عصر ما، میتواند الگوی مناسبی برای مدیران و کارکنان قوه قضائیه و روحانیت در همه ساختارهای اداری و حوزههای علمیه قرار گیرد. اما سؤالی که مطرح میشود و ذهن مردم و بهخصوص جوانان را درگیر خود میکند این است، مسئولان قوه قضائیه، قضات و طلاب ما چقدر توانستهاند از رفتار، منش و شیوههای مدیریتی و سبک زندگی فردی و خانوادگی این شخصیت برجسته الگوبرداری و بدان عمل نمایند. بیشک لازمۀ تحول و شتاببخشی در عرصه سازندگی کشور، طی مسیر نورانی شهدا توسط مدیران بهخصوص نصبالعین قرار دادن این جمله شهید چیتسازیان هست که از زبان رهبری انقلاب نقل گردید با این مضمون (که اگر چنانچه از سیم خاردار میخواهی رد بشوی، اوّل باید از سیم خاردار نفْست عبور کنی. وقتی گرفتار خودمان هستیم، نمیتوانیم کاری انجام بدهیم؛ این را آنها به ما یاد دادند. این را آن جوان ۲۰ ساله یا ٢۵ سالۀ رزمنده به ما تعلیم داد. از آنها یاد گرفتیم؛ این یک ثروت عظیم است).
|| رضا علامهزاده (فعال جهادی و کارشناس امور ایثارگران)



