یکشنبه 28 بهمن 1403 , 08:54




یمن، زیدیه و حوثیها
فاش نیوز - یمن در جنوب غربی آسیا، در انتهای جنوبی شبه جزیره عربستان، بین عمان و عربستان سعودی واقع شده است.
«یمن در ورودی تنگه بابالمندب قرار دارد» که دریای سرخ را به اقیانوس هند(از طریق خلیج عدن) پیوند میدهد و یکی از فعالترین و راهبردیترین خطوط ترابری دریایی در جهان است.
یمن از قدیم ناحیهای آباد و خرم و با نعمت بسیار و دارای جنگلها در نقاط کوهستانی و در نقاط دیگر نخلستانها و باغها میوه گوناگون میباشد.
شهر مأرب در یمن از شهرهای باستانی دنیاست که زمانی پایتخت بلقیس ملکه سبا و دیگر حکمرانان یمنی بوده و به ارض الجنتین معروف است.
قصر سلیمان نبی علیهالسلام هم در یمن بوده است.
«پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله:مَنْ أَحَبَّ أَهْلَ الْیَمَنِ فَقَدْ أَحَبَّنِی وَ مَنْ أَبْغَضَهُمْ فَقَدْ أَبْغَضَنِی»
هر که یمنیها را دوست بدارد مرا دوست داشته و هر که با آنها کینه ورزی کند با من کینه ورزی کرده است.(کمال الدین و تمام النعمة،ج۲)
اسلام در یمن
هنگام اعلام رسالت و نبوت حضرت محمد رسول الله صلیالله علیه و آله، حاکم یمن، ایرانیزادهای به نام «باذان» بود. با سفر حضرت علی علیهالسلام به صنعاء به نمایندگی از سوی پیامبر اکرم و دعوت اهل یمن به دین اسلام، باذان مسلمان شد و سپس بقیه مردم و قبایل صنعاء بدون جنگ و خونریزی اسلام آوردند. آنگاه باذان، باغ خود را به پیامبر هدیه کرد و پیامبر صلیالله علیه وآله نیز آن باغ را وقف مسجد نمود.
«اکنون «جامع الکبیر» صنعاء یکی از مساجد تاریخی جهان اسلام، در وسط صنعای قدیمه قرار دارد»
تعداد ۲۳ نفری که هستۀ اولیۀ تشیع بعد از ماجرای سقفیه را تشکیل دادند، ده نفر از انصار یمنی بودند.
قبایل یمنی بیش از دیگران در ترغیب حضرت علی علیهالسلام برای پذیرش مسئلهٔ خلافت نقش داشتند و بنابر نقل، اولین کسی که با امام علی علیهالسلام بیعت کرد، مالک اشتر(از قبیله نخع یمن) بود.
«حماسۀ عاشورا جلوۀ دیگری از عرصه گردانی یمنیان بود.» چنانچه در منابع آمده است از مجموع شهدای این رخداد خونین ۳۴ نفر از یمنیان بودند.
پیدایش زیدیه
پس از شهادت امام حسین علیهالسلام برخی از علویان، اندیشه قیام مسلحانه را به عنوان یکی از شروط امامت و راهبرد مقابله با ظالمان قلمداد کردند. با شکلگیری این تفکر سیاسی در دوره امام سجاد علیه السلام، سنگ بنای زیدیه نهاده شد.
اختلاف میان علویان به دو دیدگاه مبارزه فرهنگی یا قیام مسلحانه علیه دستگاه اموی برمیگشت. نتیجه این اختلاف پس از شهادت امام زینالعابدین(ع) پدید آمد. عدهای امامت امام باقر(ع) را پذیرفتند و گروهی دیگر به امامت زید بن علی برادر امام محمد باقر(ع) معتقد و به زیدیه مشهور شدند. بر این اساس شیعیانِ معتقد به قیام مسلحانه، زید بن علی را پس از امام علی(ع)، حسنین(ع) و امام سجاد(ع) به عنوان امام پنجم اهل بیت(ع) میدانند.
زیدیان اعتقادی به غیبت ندارند و نزد ایشان هر کسی که از فرزندان امام حسن و امام حسین علیهم السلام باشد میتواند به امامت برسد.
«امام باید حاضر باشد، در برابر ظلم و بیعدالتی قیام کند و به شکل ظاهر و مرئی حکومت کند و عدل را جاری سازد.»
حاکمیت زیدیان در یمن
در قرن سوم هجری، «یحیی بن الحسین» ملقب به «الهادی»، مؤسس امامت زیدیه در یمن، به همراه حدود ۸۰۰ تن از یاران ایرانیاش از دیلم و طبرستان، بسوی صعده رهسپار شد.
قبایل همدان، خولان و بکیل با او بیعت کردند و اولین حکومت شیعی در یمن پایهگذاری شد. اکنون امام زیدی، «یحیی بن الحسین» در «جامع الهادی» صعده مدفون است و قبرش زیارتگاه شیعیان. یاران ایرانی او نیز در قطعه زمینی به نام مقبره «طبریون»(مازندرانیها) در کنار حرم او آرمیدهاند.
بعضی از مورخین نوشتند که تا قرن دهم بیشتر اهالی عدن ایرانی بودند.
زیدیان حدود ۳۵ درصد جمعیت یمن را تشکیل میدهند.
حوثیها و انصارالله
حسین بدرالدین الحوثی روحانی شیعه زیدی و سیاستمدار یمنی، عضو مجلس یمن از «حزب الحق» بین سالهای ۱۹۹۳ تا ۱۹۹۷، رهبر زیدیان یمن تا سال ۲۰۰۴ و بنیانگذار جنبش حوثیها بود.
سیدبدرالدین الحوثی پس از شهادت فرزندش حسین الحوثی در مبارزه با حکومت، رهبری این جریان را برعهده گرفت.
بدرالدین الحوثی از عالمان مشهور یمن در منطقه صَعده بود. او کتابی را با نام «الزیدیة فی الیمن» نگاشت و در آن وجوه تشابه و قرابت زیدیه و امامیه را شرح داد.
بدرالدین حوثی از حامیان انقلاب اسلامی ایران، طرفداران وحدت اسلامی و حامی فلسطین بود. او کتابهای متعددی تألیف کرده است از جمله آنها التَیسیر فی التفسیر است.
سید عبدالملک حوثی، رهبر جنبش انصارالله فرزند او است.
عبدالملک در ۲۸ سالگی به رهبری جنبش انصارالله انتخاب شد. وی به همراه پدر خود علامه سیدبدرالدین حوثی و برادر بزرگترش سیدحسین حوثی، مدتی را در قم سپری کردهاند.
انصار الله هماکنون بر صنعا(پایتخت یمن در قانون اساسی) و بخشهای شمالی آن تسلط دارند و دولت یمن بهطور موقت شهر عدن را به عنوان پایتختش انتخاب کرده است.
«علامه مجلسی از کتاب مشارق الانوار» برسی از کعب بن حارث از سطیح کاهن، چنین روایت میکند:
««… ثُمَّ یَخرُجُ مِن صَنعاءِ الیَمَنِ ابیَضُ کالقُطنِ اسمُهُ حسینٌ اَو حَسَنٌ فَیُذهَبُ بِخُروجِهِ غَمرُ مروزی، نعیم بن حماد، کتاب الفتن فَهُناکَ یَظهَرُ مُبارَکاً زکیّاً وهادیاً مهدیّاً».»
|| ابراهیم صفری



