شنبه 11 اسفند 1403 , 11:18




سایبان قدسی
فاش نیوز - با نام و یاد خدا؛ جامعه و فرهنگ(جهان اجتماعی) دارای یک مرکز قدسی و هویتِ جمعی است. در این کانون نمادها، ارزشها و باورها و هنجارها جایگاهی محوری دارند.
با تحول دیجیتال؛ تغییر در این جایگاه در دستور کار شارلاتانیسم رسانهای قرار گرفت.
چنان که مشهود است، مبتکران فرا سیاسی در کلبه ی الکترونیک از رهگذر، «تبلیغ بیدینی atheism، انهدام، انقلاب و طغیان(1)» و چهرههایی که مظهر خروج از ضوابط اجتماعی و اخلاقی و مخالف نظم نمادین اند در قالبی آراسته و ظواهر زیبا: "نیروهای آفرینشگر ذهنی و معنوی" را به چالش میطلبند.
پیامد رویدادِ سیلِ نوبودگی! و ابزارِ تمامعیار پردهدری نگران کننده است...
برای حفظ حریمها و حرمها و افقِ معناییِ مورد نظرِ نظم نمادین باید راهی یافت یا راهی ساخت. بویژه برای رهیافت مبتنی بر شالودۀ قدسیِ امر ازدواج و بقای نسل و فرزندانی که در زمانی غیر از دورۀ امروز پای به جهان خواهند نهاد، از هماکنون باید چارهای اندیشید.
شایسته نیست زندگانیِ آن طفلان معصوم از شاکلۀ رفتاریِ «دورهای که هنر پول جمع کردن کثیف ترین امراض است(2)» و دعواهای حیدری نعمتی در عرصۀ سیاست که دارد تعادل زندگانی را بههم میزند، آسیب ببیند....
از آنجا که «اعمال و ارتباطات انسانی روی ترکیب منحصر به فردی از عقاید، مفاهیم، انگیزهها، اعتقادات و ادراکات استوارند(3)»
بیماریهای خطرناک مدرنیتۀ غربی، در اندیشه و انگیزۀ نسل جدید نیز در حال شیوع است، از جمله دو ناخوشی:
- فردگراییِ خودخواهانه
- ایمان راسخ به عقلِ ابزاری
نیاز به مداوای عاجل دارند.
امروز که تمام فعالیتهای سیاسی و اقتصادی و فرهنگی و اجتماعی و ...تحت تأثیر اثیری اینترنت قرار گرفته، جامعه نیاز به درمان دارد.
زیرا:
سَبکسریِ بعضی از تبلیغاتچیهای نامسئول! و متأسفانه پدیداری نوعی عادیسازیِ همزیستی غیر شرعی موجب شده تا هنگام سخن گفتن از تأثیر لقمۀ حلال بر حیات طیبه! حتی از معدودی قشر دانشجو نیز شنیده شود که اشخاصِ حسابی دیگر به این حرفهای پوچ اعتنایی ندارند.
انگار، چنان که نیچه نوشته: «نیهیلیسم در آستانۀ دَر ایستاده! ...(4)» این نظریه جهان و همۀ نوامیس و عقاید تاریخی را موهوم میداند....
برخی با اعتقاد افراطی به تباهی و فساد دستگاههای اداری حتی به «دولت و نهاد مالکیت خصوصی و مذهب، به عنوان نهادهایی غیر اخلاقی مینگرند!(5)» و انسان را فاقد اراده و دخالت در تعیین سرنوشت خویشتن میدانند.... این صرفا بخشی از واقعیت آسیبی است که درحال وارد شدن به سایبان قدسی است.
بهراستی، همانطور که کارکرد ذهن انسان را نمیتوان با جراحی کردن مغز دریافت، رایحۀ خوش گل نرگس نیز از صرفا رهگذر امر دیجیتال، در سایبان قدسی نمیپیچد ...
جامعۀ ایران اسلامی برای درمان به پزشک و مهندس و شاعر و روایتگر و ... مبتنی بر خصال خویشتن نیاز دارد.
صدالبته چنین مسائلی پیچیدهتر از آن است که تصور میشود و بارها باید تأکید کرد که درباۀ پویایی اندیشۀ دینی و مباحث فوق، ضروری است جدیتر فکر کنیم.
سرنخ:
1. صلاحی؛ اندیشه های سیاسی غرب در قرن بیستم
2. تورگینف؛ پدران و پسران
3. فی؛ پارادایم شناسی علوم انسانی
4. احمدی؛ مدرنیته و اندیشه ی انتقادی
5. بشیریه؛ سیری در نظریه های جدید در علوم سیاسی
|| دکتر سیدمهدی حسینی



