سه شنبه 19 فروردين 1404 , 14:29




چرا مقایسه ایران و کره شمالی اشتباه است؟
فاش نیوز - بعد از اظهارات صریح و هوشمندانه علی لاریجانی درباره حرکت ایران به سمت ساخت بمب اتمی، عدهای از کارشناسان که البته آگاهی لازم را از تحولات سیاسی جهان ندارند، با مثال زدن از کره شمالی، عاقبت ایران اتمی را مانند کشور فوق الذکر ارزیابی کرده و تحلیل هایی بی مایه به خورد مخاطبان ناآگاهتر از خودشان میدهند.
اما آیا دلایل فقر و مشکلات کره شمالی بمب اتمی این کشور است؟
در این خصوص چند نکته باید ذکر کرد.
1- بمب اتمی کره شمالی در سال ۲۰۰۶ آزمایش شد اما مشکلات اقتصادی مردم آن منوط به سالهای پس از آزمایش اتمی این کشور نیست و مربوط به سابق است.
2- کره شمالی اقتصاد کاملا سوسیالیستی دارد و بخش خصوصی در آن وجود ندارد ؛ در نتیجه نیروی مولد دارای انگیزه در این کشور یافت نمی شود که بتواند با رویکرد تولیدی یا تجاری اقتصاد آن را سامان دهد.
3- حاکمیت کره شمالی ایدئولوژی نوعی خودبسندگی را با ایدئولوژی "جوچه"(یا همان سیاست اتکاء بر خود که هدفش ایجاد جامعه اشتراکی متکی بر داخل بدون نیاز به خارج است) در کشور خود ایجاد کرده که به عمد سعی دارد کمترین تبادل و ارتباط را با کشورهای دیگر داشته باشد.
این کشور نه خواهان سرمایه گذاری خارجی است نه از تجارت آزاد استقبال می کند و نه اجازه عرض اندام به بخش خصوصی می دهد و نه خواهان به کارگیری تکنولوژی های جدید می شود. در این کشور صنایع دولتی هستند و مزارع اشتراکی.
4- در همین راستا کره شمالی خودخواسته راهبرد انزواگرایی را در عرصه بین الملل پیشه کرده که سعی دارد در تحولات دنیا کمترین نقش و تعامل خارجی را داشته باشد و مردم خود را به شدت ایزوله می کند تا از دگرگونی ها و رویدادهای جهانی بی اطلاع باشند.
در همین راستا مردم نه اجازه مسافرت به خارج دارند، نه اینترنت به آنان ارائه میشود و نه حق دارند کتابها و شبکههای خبری بیگانه را مورد استفاده قرار دهند.
5- کره شمالی نه نفت دارد و نه گاز و تنها برخی منابع فلزی مانند منیزیت و تنگستن و روی و... دارد که به دلیل فقر تکنولوژی نمیتواند آنها را به درستی استحصال کند و ایدئولوژی "جوچه" هم اجازه نمیدهد از فناوری خارجی برای بهرهبرداری از منابع دعوت شود.
در نتیجه تنها محصولات صادراتی این کشور منحصر است به ذغال سنگ و سلاح و کمی پارچه.
6- جالب است بدانید جوچه کاری کرده که حتی برق کره شمالی با تکنولوژی های مربوط به دهه ۴۰ و ۵۰ میلادی تامین می شود که البته مشکلات زیادی را برای شهروندان این کشور ایجاد کرده است.
7- کره شمالی از لحاظ جغرافیایی در نقطهای دورافتاده و غیرارزشمند به لحاظ ژئوپلیتیکی و ژئواکونومیکی قرار گرفته و اهمیت آنچنانی در تجارت و تحولات دنیا ندارد.
8- در نتیجه مشکلات اقتصادی کره شمالی هیچ ارتباطی با بمب اتمی آن ندارد و اتفاقا توانسته سایه جنگ را از سر این کشور دور کند.
بنابراین مقایسه کشوری سوسیالیستی و بسته، دیکتاتوری و منزوی مانند کره شمالی با ایرانی که حاکمیتی منعطف، نظامی سیاسی متکی بر اراده مردم، جغرافیایی بیمانند، منابعی کم نظیر و نیروی انسانی آزاد و پویا و خلاق و اقتصاد متنوع دارد بسیار ساده لوحانه و احتمالا غرض ورزانه است.
|| علیرضا تقوینیا



