یکشنبه 10 فروردين 1404 , 14:16




تهدید پایگاه دیهگو گارسیا توسط ایران بهچه معناست؟
فاش نیوز - نشریه تلگراف مدعی است که یک مقام نظامی ایران در گفتوگویی به خبرنگارش گفته که در صورت حمله به قلمرو جمهوری اسلامی، پایگاه دیهگو گارسیا در مجمعالجزایر چاگوس هدف قرار خواهد گرفت.
یک سخنگوی دولت انگلیس نیز این اظهارات را شدیدا محکوم کرده است.
در صورت صحت اظهار نظر این مقام ایرانی، چند نکته باید ذکر شود.
1- جزیره دیهگو گارسیا که آمریکا از بریتانیا در سال ۱۹۶۶ اجاره کرده، از خاک ایران بیش از ۴ هزار کیلومتر فاصله دارد؛ یعنی مقام نظامی جمهوری اسلامی به طرف مقابل این پیام را منتقل کرده که کشورش تسلیحاتی دارد که میتواند تا شعاع بیش از ۴ هزار کیلومتر را مورد اصابت قرار دهد.
2- هنوز مشخص نیست ایران با کدام سلاح قصد تهدید جزیره دیهگو گارسیا را کرده اما به نظر می رسد ارتش و سپاه ایران از طریق موشکهای بالستیک و کروز و پهپادهای دوربرد بتوانند این پایگاه را هدف بگیرند.
به طور خاص سپاه با موشکهایی چون خرمشهر ۴ و ارتش با جنگنده - بمبافکنهای ضربتی سوخو ۲۴ مجهز به موشکهای کروز دوربرد.
3- اعلان رسیدن جمهوری اسلامی به تسلیحاتی با برد بالای ۴ هزار کیلومتر یعنی تمام قاره اروپا در گستره تهدید ایران میتواند واقع شود و موازنه قدرت تغییر می یابد.
4- پایگاه آمریکا در جزیره دیهگو گارسیا اصلیترین تأسیسات لجستیکی و پشتیبانی عملیات دریایی ایالات متحده در اقیانوس هند، خلیج فارس و دریای سرخ است؛ به عبارت دیگر اختلال در عملکرد این پایگاه، کارکرد تمام پایگاه ها و ناوگان های دریایی آمریکا در منطقه غرب آسیا را تحت تاثیر منفی قرار می دهد.
5- در جنگهای دهههای اخیر آمریکا مانند نبرد آزادسازی کویت، جنگهای افغانستان و عراق، جزیره دیهگو گارسیا توانست بدون هرگونه نگرانی، پشتیبانی عملیاتی آمریکا را فراهم نماید لکن با توجه به قدرت تسلیحاتی ایران، در صورت ماجراجویی ترامپ سرنوشت پایگاه آمریکا در چاگوس و چندهزار پرسنل نظامی آن غیرقابل پیشبینی خواهد بود.
6- علاوه بر نقش پشتیبانی و لجستیک، پایگاه هوایی جزیره مورد اشاره، مقری امن جهت استقرار بمبافکنهای راهبردی آمریکا مانند B52، B1 و B2 به حساب میآید و با توجه به برد بالای این هواگردها، با یک سورتی پرواز میتوانند ماموریت خود را در منطقه هدف به انجام رسانیده و به پایگاه بازگردند.
نکته اینجاست که فرماندهی ایالات متحده معمولا بمبافکنهای استراتژیک خود را در پایگاه های دور از دسترس دیگران مستقر میکند تا بدانها آسیبی نرسد؛ اما در صورت اجرای تهدید اخیر مقام نظامی ایران، امکان موفقیت و استمرار بمباران هوایی راهبردی آمریکا با سئوالات زیادی مواجه شده و احتمالا مسئولان کاخ سفید را به احتیاط در برابر تهران وادار خواهد ساخت.
|| علیرضا تقوینیا



