شناسه خبر : 122732
شنبه 22 آذر 1404 , 08:19
اشتراک گذاری در :

از هدیه‌های روز مادر تا پیوندهای جامعه‌ای پایدار

فاش نیوز - از هدیه‌های روز مادر تا پیوندهای جامعه‌ای پایدار در روز مادر، نمادی از قدردانی از نقش والای مادران در زندگی، اتفاقی دل‌انگیز در خیابان‌های تهران رخ داد. افسران نیروی انتظامی، به‌جای تصویر رایج از اقتدار و اجرای قانون، با لبخندی گرم گل‌هایی از جنس محبت و مهربانی به مادران هدیه دادند. این صحنه که متأسفانه کمتر موردتوجه قرار گرفت، بیش از یک عمل نمادین بود؛ نمایشی از ظرفیت بزرگ برای کم‌کردن شکاف‌های اجتماعی میان مردم و نهادهای حکومتی. در جامعه‌ای که گاهی فاصله‌های ایدئولوژیک، اقتصادی و فرهنگی اعتماد را تضعیف می‌کند، چنین اقداماتی همچون نگینی درخشان عمل می‌کنند و یادآوری می‌کنند که نزدیکی می‌تواند زخم‌های پنهان را التیام بخشد. از دیدگاه آسیب‌شناسی اجتماعی، فاصله میان مردم و مقامات دولتی یکی از چالش‌های ساختاری است که می‌تواند به ناهنجاری‌های گسترده دامن بزند. در جامعه ایران، این فاصله اغلب از تجربیات تاریخی، بازنمایی‌های رسانه‌ای و عوامل فرهنگی نشئت می‌گیرد: تصویری از پلیس که فقط "ناظر و مجری" است و نه "همراه و حامی"، اعتماد را به‌مرورزمان فرسوده می‌کند.

بر اساس گزارش‌های جامعه‌شناختی اخیر، مانند مطالعات مراکز پژوهشی، بیش از ۴۰ درصد جوانان ایرانی احساس "بیگانگی" با نهادهای انتظامی را تجربه می‌کنند که این امر به افزایش ناهنجاری‌های خیابانی و کاهش همکاری شهروندی منجر می‌شود. این آسیب را می‌توان به نسل Z (متولدین ۱۳۷۶ تا ۱۳۹۱) گسترش داد. نسلی که در فضای مجازی پرورش‌یافته و بیشتر به "جاذبه" نیاز دارد تا "دافعه". هجوم محتوای دیجیتال بدون پیوندهای واقعی با بزرگسالان و مقامات، این گسست را عمیق‌تر می‌سازد. به‌جای درک نیازهای این نسل - مانند جستجوی هویت، عدالت اجتماعی و حمایت عاطفی - رویکردهای تقابلی، تنش را تشدید می‌کنند.

آسیب‌شناسی روان اجتماعی نشان می‌دهد که این شکاف، چرخه‌ای از ناهنجاری‌ها به وجود می‌آورد: از جرایم سایبری تا اعتراضات خیابانی که همه ریشه در عدم احساس "تعلق" به جامعه دارند. رویداد روز مادر، همچون درمانی برای این آسیب، اثبات کرد که اقدامات نمادین می‌تواند این زنجیره را قطع کند. افسران پلیس با هدیه گل، نه‌تنها فاصله را کاهش دادند، بلکه الگویی برای گسترش به حوزه‌های دیگر - مانند برنامه‌های آموزشی برای نسل Z یا کمپین‌های همدلی با گروه‌های حاشیه‌نشین - فراهم آوردند. از منظر روان‌شناختی، کاهش فاصله‌ها تأثیر دوجانبه‌ای بر ذهن و رفتار افراد دارد. روابط مثبت و قابل‌پیش‌بینی با مقامات، حس امنیت روانی ایجاد می‌کند و استرس‌های مداوم را کم می‌نماید.

در جامعه‌ای که پلیس گاهی با "ترس" مرتبط است، چنین تعاملاتی تصویر ذهنی را دگرگون می‌سازند: از "تهدیدکننده" به "حامی". پژوهش‌های روان‌شناختی اخیر در ایران نشان می‌دهد که تعاملات مثبت با پلیس می‌تواند سطح استرس را تا ۲۵ درصد کاهش دهد و اعتماد اجتماعی را تقویت کند. برای نسل Z که با چالش‌های هویت و اضطراب ناشی از دنیای دیجیتال روبرو است، این پیوندها ضروری‌اند. بدون جاذبه - یعنی برنامه‌هایی که زبان و نیازهای آن‌ها را دریابد، مانند کارگاه‌های آنلاین با حضور افسران جوان - گسست به مشکلات روانی مانند افسردگی و انزوا می‌انجامد. رویداد تهران، با خلق لحظه‌ای از هم‌ذات‌پنداری، تاب‌آوری روانی جامعه را افزایش داد. مادرانی که گل دریافت کردند، نه‌تنها احساس قدردانی کردند، بلکه فرزندانشان را با تصویری مثبت از پلیس آشنا ساختند که این چرخه اعتماد را نسل به نسل بازسازی می‌کند. تقدیر از پلیس در این بخش واجب است: افسرانی که با جسارت، از یونیفرم اقتدار به نماد محبت تبدیل شدند، قهرمانان واقعی جامعه‌اند.

احساسات، آن نیروی پنهان که جوامع را به هم متصل می‌کند، در رویداد روز مادر به زیبایی شکوفا شد. هدیه یک گل ساده، نه‌تنها نماد عشق مادرانه، بلکه جرقه‌ای از محبت متقابل بود. از دیدگاه احساسی، این اقدام بر پایه همدلی عاطفی استوار بود: توانایی درک و پاسخ به احساسات دیگران. مادران که اغلب بار عاطفی خانواده را بر عهده دارند، در آن لحظه احساس "دیده‌شدن" کردند؛ احساسی که در جامعه پرتنش، کمیاب است. این محبت، موجی از گرمای عاطفی برانگیخت که به رهگذران نیز سرایت کرد و صحنه‌ای از "عشق جمعی" آفرید. گسترش به نسل Z، جنبه احساسی پررنگی دارد: این نسل که در دریای محتوای سرد دیجیتال غوطه‌ور است، تشنه "ارتباط انسانی" است. بدون پیوند احساسی، تقابل پدیدار می‌شود. اما با جاذبه، مانند برنامه‌های "پلیس دوست" که افسران را به‌عنوان "دوست" معرفی کند، می‌توان احساس تعلق را برانگیخت. پلیس تهران در روز مادر، با این هدیه، احساسی از امنیت و پذیرش را به جامعه تزریق کرد که می‌تواند الگویی برای آینده باشد. ما از این افسران که قلب‌هایشان را در خیابان‌ها به اشتراک گذاشتند، صمیمانه تقدیر می‌کنیم؛ آن‌ها نه‌تنها گل دادند، بلکه بذر محبت کاشتند. رویداد روز مادر در تهران، فراتر از یک خاطره زودگذر، دعوتی به آینده‌نگری است. اگر فاصله‌ها را کم نکنیم، تقابل ناگزیر خواهد بود؛ اما با اقداماتی مانند هدیه گل پلیس، می‌توان جامعه‌ای سالم‌تر و متحدتر ساخت. آسیب‌شناسی بر ریشه‌های گسست تأکید کرد، روان‌شناسی بر تاب‌آوری تمرکز داشت و احساسات، پلی برای وحدت زد. نیروی انتظامی، به‌عنوان پیش‌گام این تحول، شایسته ستایش است: از فرماندهان تا افسران میدانی که بامحبت، اقتدار را انسانی‌تر کردند. حال، زمان عمل ماست: سیاست‌گذاران با برنامه‌های آموزشی برای نسل Z؛ رسانه‌ها با روایت‌های الهام‌بخش؛ و شهروندان با استقبال از این دست‌های باز. بیایید از این گل‌ها، باغی از اعتماد برافرازیم - برای مادرانی که امروز گل گرفتند و فرزندانشان که فردا، جامعه را می‌سازند. آینده، در کم‌کردن فاصله‌هاست.

|| داود گودرزی (آزاده و جانباز)

اینستاگرام
نظری بگذارید
نام خود را وارد نمایید
متن نظر را وارد نمایید
مقدار صحیح است
مقدار صحیح وارد کنید
عکس روز
آخرین اخبار
تبلیغ کانال فاش در ایتابنر بیمه دیفتح‌الفتوحصندوق همیاریخبرنگار افتخاری فاش نیوز شویدمشاوره و مشاوره تغذیه ویژه ایثارگرانسایت جمعیت جانبازان انقلاب اسلامیانتشارات حدیث قلماساسنامه انجمن جانبازان نخاعیlogo-samandehi