شناسه خبر : 34017
پنجشنبه 03 ارديبهشت 1394 , 11:38
اشتراک گذاری در :
عکس روز

خارجی‌ها چگونه یادرزمندگان خودرازنده می‌کنند

حاکمان نیز خوب می‌دانند اگر قدر فداکاری سربازان خود را ندانند در جنگ بعدی شاید کسی دیگر داوطلب نباشد! لذا تلاش می‌کنند با زنده نگه‌داشتن فرهنگ از خودگذشتگی در شهرها کشوری قدرتمند باشند.

 تاریخ زندگی بشر از آغاز تا به امروز همواره با جنگ همراه بوده شاید فقط چند روز را در یکصد سال اخیر بتوان شمرد که بر روی زمین هیچ کشوری درحال جنگ نبوده است. کشورهای فاتح در طول تاریخ همواره بناهای یادبودی برای کشتگان جنگی و سرداران فاتح خود ساخته‌اند. به هر حال مهم است که مردمی که در روزگار صلح در امنیت نفس می‌کشند، بدانند که شرایط آشتی خود را مدیون چه کسانی هستند. حاکمان نیز خوب می‌دانند اگر قدر فداکاری سربازان خود را ندانند در جنگ بعدی شاید کسی دیگر داوطلب نباشد!

سخن از تجلیل بازگشتگان از جهاد و یا پاسداشت شهدای گمنام و سرداران فاتح جهان اسلام نیست بلکه در این وجیزه مراد آن است که با مختصری از رفتار دنیای غیرمسلمان با مقوله جنگ‌های ملی آشنا شویم. در این جنگ‌ها ممکن است حتی تجلیل شوندگان کسانی باشند که مرتکب جنایت جنگی نیز شده باشند!

بناهای فتح مربوط به امروز نیست و گرد تاریخ روی خیلی از بناهایی که به یادمان سربازان گمنام و شهدای جنگ و سرداران فاتح جنگها ساخته شده نشسته است. در تمدن بین النهرین و تمدن ایلامی سنگ‌نوشته‌ها و نقش برجسته‌هایی از این دست می‌توان یافت که شرح فتوحات را مرقوم کرده اند. در تاریخ هنر معماری هم بناهایی چون تاق نصرت و ستون یادبود سپتیموس، تیتوس و تراژان مربوط به سرداران فاتح جنگ‌های امپراطوری روم هنوز هم در دانشگاه‌ها تدریس می‌شود.

تراژان از قیصران مشهور امپراطوری روم است که در قائله‌ای با اشکانیان بر سر بلاد ارمنستان آنجا را فتح کرده بود و پس از آن به سمت خلیج فارس لشکر کشید و حتی شهر بزرگ شوش را فتح کرده و در بازگشت به کشورش به قدردانی وی ستون یادبود(۱) 5/37 متری در شهر رم افراشتند و شرح فتوحات امپراطوری به صورت نقش برجسته از سنگ مرمر بر آن حک شد.

خارجی‌ها چگونه یاد جنگ‌هایشان را در فضاهای شهری زنده می‌کنند؟

ستون یادبود تراژان در شهر رم، ایتالیا

طاق نصرت تیتوس نیز مربوط به امپراطوری از روم است که توانست شرش یهودیان اورشلیم را مهار کند و فلسطین را که بارها میان ایران و روم دست به دست می‌شد و آن روزها در قلمرو امپراطوری روم بود آرام کند. به پاس این واقعه معماران رومی طاق نصرتی برایش بنا کردند که دانشجویان معماری امروز تمدن ایرانی نیز در تاریخ هنر درسش را می‌آموزند.

 

خارجی‌ها چگونه یاد جنگ‌هایشان را در فضاهای شهری زنده می‌کنند؟

تاق نصرت تیتوس در شهر رم، ایتالیا- این گونه از بناها یکی از ابتکارات معماران رومی است. اگرچه تاق نصرت‌های رومی عموما دارای دو تاق کوچک در طرفین این تاق بزرگ هستند. الگویی شبیه آنچه در برج آزادی تهران می‌بینیم.

از سابقه باستانی یادبودهای فتح و جنگ که بگذریم، در همین یکصد سال اخیر جنگ‌های ویرانگری معروف به جنگ جهانی در میان کشورهای سلطه طلب و امپریالیستی جهان رخ داد که به قولی (۲) ۱۵۰ میلیون کشته روی دست بشریت گذاشت و کشورهای زیادی را درگیر خود کرد. هر کشوری هم به زعم خود به دلاوری‌های مردان جنگ و زنده کردن یاد جنگ‌ها پرداخت که غالبا بناهایی در میان شهرها که بیشتر در معرض انظار است افراشته شد تا شهرنشینانی که مشغول زندگی روزمره هستند قدر امنیت خود را دانسته و فراموش نکنند که امنیت مردم امروز مدیون جانبازی و فداکاری مردان دیروز است! بعضی از یادمان‌ها نیز در محل یک واقعه جنگی(مکان‌رخداد) ساخته شده است که در زیر به معرفی چند نمونه از آن‌ها می‌پردازیم که مربوط به جنگ‌های جهانی اول و دوم است.

 

یادمان قیام ورشو

لهستانی‌ها در یک پلازای شهری طوری یک صحنه نبرد را طراحی کرده‌اند که مردم شهر را با یاد صحنه‌های نبرد علیه نازی‌ها همواره آگاه و قدرشناس شرایط امن نگاه‌ دارند. این صحنه مربوط به لحظه‌ای در جنگ جهانی دوم در سال ۱۹۴۴ است که با دستور فرمانده، همه سربازان(ارتش خانگی) از پناه‌گاهشان به ناگاه بیرون آمده و به رویارویی با نازی‌ها پرداختند و درحالی‌که ۹۰ درصد شهر تخریب شده بود، البته انتظارشان از حمایت شوروی برآورده نشد و اکثرشان کشته شدند! مردم همواره با گل و شمعدان‌های افروخته کنار این بنای یادمانی جمع می‌شوند.

این یادمان که در فضای شهری برای توجه و تذکر بیشتر شهرنشینان احداث شده به زعم بازدیدکنندگان از حیث تاثری که به مخاطب از یک لحظه پر از احساس و غم‌انگیز نبرد می‌دهد بسیار اثربخش و تاثیرگذار است.

خارجی‌ها چگونه یاد جنگ‌هایشان را در فضاهای شهری زنده می‌کنند؟

یادمان قیام ورشو در لهستان – جنگ جهانی دوم سال ۱۹۴۴

خارجی‌ها چگونه یاد جنگ‌هایشان را در فضاهای شهری زنده می‌کنند؟

یادمان قیام ورشو در لهستان – جنگ جهانی دوم سال ۱۹۴۴

 

خارجی‌ها چگونه یاد جنگ‌هایشان را در فضاهای شهری زنده می‌کنند؟

یادمان قیام ورشو در لهستان – جنگ جهانی دوم سال ۱۹۴۴

یادمان کشتگان نبرد ورونژ روسیه توسط آلمان نازی

نبرد در ورونژ که شهری در حدود ۵۰۰ کیلومتری مسکو در روسیه است با وجود مقاومت مردمی در سال ۱۹۴۲ حدود ۳۷۰هزار کشته روی دست روس‌ها گذاشت و این تنها بخشی از ۲۰ میلیون کشته روس در جنگ جهانی دوم است. مردم این شهر به پاس روزهای مقاومت خود در میدان اصلی شهر که از قضا میدان پیروزی نام گرفته تندیسهایی از مردمان روزهای مقاومت بنا کرده‌اند تا شهرنشینان این شهر یادشان را زنده کنند.

خارجی‌ها چگونه یاد جنگ‌هایشان را در فضاهای شهری زنده می‌کنند؟

یادمان کشتگان نبرد ورونژ روسیه به دست آلمان نازی در سال ۱۹۴۲

یادمان سنت جولیان بلژیک به یاد کشتگان حمله شیمیایی به سربازان کانادایی

در سال ۱۹۱۵ محلی که فرانسویان را به خط مقدم انگلیسی‌ها برای نبرد با آلمان‌ها ملحق می‌کرد روستایی در بلژیک بود که سنت جولیان نام داشت. آلمانی‌ها با گاز شیمیایی‌ به نیروهای مستقر در آنجا حمله کردند و در نتیجه ۶۰۳۵ نفر کشته شدند که این افراد همگی از میان ۱۸ هزار کانادایی‌هایی بودند که به کمک انگلیسی‌ها برای نبرد با آلمان آمده بودند. به یاد آنها در این محل مجسمه‌ای از یک سرباز کانادایی که ۱۱ متر ارتفاع دارد ساخته شد. و ماکت آن نیز در پارک ویکتوریا در کانادا به عنوان مقبره سرباز گمنام ساخته شد.

خارجی‌ها چگونه یاد جنگ‌هایشان را در فضاهای شهری زنده می‌کنند؟ خارجی‌ها چگونه یاد جنگ‌هایشان را در فضاهای شهری زنده می‌کنند؟

سرباز کانادایی که اسلحه‌اش را معکوس گرفته و درحال تفکر است- یادمان سرباز گمنام در بلژیک- به یاد کشتگان کانادایی حمله شیمیایی آلمانی‌ها در جنگ جهانی اول

 

یادبود افسران نیروی هوایی انگلیس

این بنای یادبود به یاد کشتگان نیروی هوایی انگلیس است که در عملیات هوایی جنگ‌های جهانی از زمین پرواز کردند و هرگز به پایگاه هوایی خود باز نگشتند و ممکن است در هر جایی از جهان سقوط کرده و کشته شده باشند. این بنا در سال ۱۹۵۳ در نزدیکی اگهام‌سوری انگلند توسط ملکه انگلیس افتتاح شد. نام خلبانان انگلیسی بر جداره‌های مرمری این بنا حکاکی شده است.

خارجی‌ها چگونه یاد جنگ‌هایشان را در فضاهای شهری زنده می‌کنند؟

روی این سنگ حک شده است : نامشان برای همیشه جاویدان- یادبود افسران نیروی هوایی انگلیس

 

 

 

خارجی‌ها چگونه یاد جنگ‌هایشان را در فضاهای شهری زنده می‌کنند؟

خارجی‌ها چگونه یاد جنگ‌هایشان را در فضاهای شهری زنده می‌کنند؟

یادبود افسران نیروی هوایی انگلیس

 

یادمان سربازان گمنام برزیلی کشته شده در جنگ جهانی دوم

برزیل هم سهمی از ۷۰ میلیون کشتگان جنگ جهانی دوم دارد و به یاد آنها در پارک فلامنگو در اطراف ریودوژانیرو بنای یادبودی برای سربازان گمنام خود که در جنگ جهانی دوم در منطقه توسکان ایتالیا کشته شده‌اند ساخته است. ساخت این بنای یادمانی در سال ۱۹۶۰ به اتمام رسید و مجموعه ای از مجسمه‌هایی است که از بتن، فلز و گرانیت فرم گرفته‌اند. تندیسی که از سه انسان با جنس گرانیت ساخته شده، نمادی از کشتگان نیروی هوایی، نیروی زمینی و نیروی دریایی ارتش برزیل است. در زیر این مجموعه اجساد ۴۶۷ نفر از افراد اعزامی برزیلی به منطقه توسکان ایتالیا در جنگ جهانی دوم دفن شده‌اند.

این یادمان در پارک پرتردد و پربازدیدی بنا شده که بسیاری از برنامه‌های اجتماعی و ورزش‌های دسته‌جمعی در آن برگزار می‌شود. مکان یابی مناسب برای یادمان کشتگان جنگ بر همین اساس شکل گرفته است تا در یک فضای شهری پرتردد یاد کشتگان جنگ بیش از هرچیز در شهر زنده شود.

خارجی‌ها چگونه یاد جنگ‌هایشان را در فضاهای شهری زنده می‌کنند؟

یادمان کشتگان جنگ جهانی دوم در برزیل

خارجی‌ها چگونه یاد جنگ‌هایشان را در فضاهای شهری زنده می‌کنند؟

بازدید لئون پانتا وزیر دفاع آمریکا از یادمان کشتگان جنگ جهانی دوم در برزیل

یادمان زنان جنگ جهانی دوم در لندن انگلیس

یکی از یادواره‌های جنگ جهانی دوم که از قضا توجهش را به رنجها و فداکاری‌های زنان در جنگ‌ها معطوف کرده یادمان زنان جنگ جهانی دوم در لندن است. این درحالی است که بیشتر نمونه‌هایی که به عنوان یادمان در فضاهای شهری طراحی شده با موضوع مردان جنگی است. نکته قابل توجه در این تندیس‌واره نقش برجسته این است که با گذشت حدود هفتاد سال از جنگ جهانی دوم اما هنوز متولیان فرهنگی شهر احساس نیاز می‌کنند که فضای شهری را با ذکر روزهای جنگ از روزمرگی خارج کنند و یاد کشتگان جنگ و فداکاری‌های نسل‌های قبل را زنده و جاوید کنند. به همین خاطر ۹ سال پیش این تندیس را در فضاهای شهری به دست ملکه الیزابت دوم رونمایی کردند. ساخت مجسمه‌های جدید پس از ۶۰ سال از پایان یک واقعه جنگی نشان از تازگی نیاز به پرداختن آن در محیط شهر دارد.

طرح این تندیس‌واره شامل لباس‌ها و یونیفرم‌های مختلف مربوط به مشاغلی است که زنان انگلیسی در دوران جنگ به آن مشغول بودند و پس از پایان جنگ این لباس‌ها را کنار گذاشته و به خانه برگشتند و منتظر بازگشت شوهرانشان از جنگ شدند. به همین خاطر لباس‌ها خالی از انسان است. سخنگوی سابق مجلس عوام در مراسم رونمایی این یادمان گفته بود که امیدوارم نسل‌های بعدی که از کنار این یادمان عبور می‌کنند از خود بپرسند که این زنان چه شخصیتی داشتند؟

خارجی‌ها چگونه یاد جنگ‌هایشان را در فضاهای شهری زنده می‌کنند؟

یادمان زنان جنگ جهانی دوم- لندن انگلیس

خارجی‌ها چگونه یاد جنگ‌هایشان را در فضاهای شهری زنده می‌کنند؟

خارجی‌ها چگونه یاد جنگ‌هایشان را در فضاهای شهری زنده می‌کنند؟

ملکه الیزابت دوم در مراسم رونمایی از یادمان زنان جنگ جهانی دوم- لندن انگلیس

به هر تقدیر حاکمان کشورها برای زنده نگه‌داشتن فرهنگ از خودگذشتگی تلاش می‌کنند چرا که با وجود این فرهنگ در یک ملت، قاطبه مشکلات پیش روی ملت حل شدنی است و هیچ تجاوزی بی پاسخ نمی‌ماند و همین روحیه بزرگترین بازدارندگی را درمقابل تجاوز ایجاد می‌کند.

------------------------------------

(۱) سابقه ستون‌های یادبود به پیش از امپراطوری روم باز می‌گردد و از استل پیروزی نارامسین آکادی و استلهای پیروزی دیگری در بین النهرین و ایران می توان نام برد، که روی آنها نقش برجسته ها و نوشته هایی از فتوحات وجود دارد.

(۲) آمار کشتگان جنگ جهانی دوم را ۷۰ میلیون تا ۸۰ میلیون نفر عنوان کرده‌اند اما تلفات جنگ جهانی اول از ۱۰ میلیون نفر نظامی تا ۷۰ میلیون نفر آمار تلفات نظامی و غیر نظامی تخمین زده شده که زبیگنیو برژینسکی در کتاب خود خارج از کنترل تعداد مجموع جان‌باختگان جنگ اول و دوم جهانی را ۱۵۰ میلیون نفر عنوان کرده است.

اینستاگرام
باسلام به شمادوست عزیزپسرخوب اینجاایران هست مگرزمان جنگ یادت نیست که همین اقایان به رزمنده که میرسیدن خم می شدن ودست رزمنده رابوس میکردنندوابرازتبرک بودن والتماس دعاداشتندکجارفت چونکه انوقت به قشرامثال مانیازداشتندتاماهاجان بدهیم تااقازاده ایشان دراروپاوامریکاتحصیل کنندوخودشان هم به پست ومقام بهتربرسندوالان ازشماتعجب می کنم کمی دقت کن هرانتخاباتی که نزدیک می شودانوقت مردم ماعزیزومحترم وقهرمان وتعریف ماایرانی هاکافی هست که موردتمجیدقراربگیریم سری شیرمی شویم خداانروزرانیاوردولی شمامطمعن باش دوباره همین مردم ضعیف که درانقلاب وجنگ بودنندسری اماده می شوندهستندافرادی که خوب شعاربدن شماقبل اقبل ازانتخابات راببین بعدازانتخابات راببین پسرخوب طرف دوست خودبو الان نماینده مجلس شده چونکه ازاده جانباز هست درمنطقه خودشان رای اوردودرمجلس هرقانونی که جهت رفاه حال قشراسیب دیده جنگ باشدفوری مخالف هست ومی گویدمگرمابرای مادیات رفتیم به جنگ مابرای خداوامام رفتیم حالاکه اقاازهرامتیازی توانسته استفاده کرده برای دیگران امتیازبدهست زشتهست مابایددربهشت اجرکارخودرابگیریم اقاازشرکتهاخودکفایی که اسمش بنام ازادگان هست ولی سودش مال اقایان جانمازاب کش که هم نماینده مجلس هستندهم دریک شرکت مدیرعامل دردیگری عضوبهرحال درست گفت شاعراگرراحت جهان طلبیبروقوی شوکه ضعیفپایمال هست ازاده جانبازازتهران
درایران اسلامی هم رزمندگانی که8سال جنگیدن مجسمه ای به رسم یادبودنساختن که هیچ تازه خودرزمندگان رابا اعصاب داغون که ازجنگ به ارث رسیده است راهم 26سال است که ازیادبردن چطورمیشوددرکشورهای غربی اینهمه به بازماندگان جنگ بهابدهندامادرجمهوری اسلامی ایران اسلامی به خاطرپرداخت حق وحقوقشان به فراموشی مطلق بسپارند همه اش بخاطرپول که بعضی ازآقازاده ها سهم بیشترازبیت المال به جیب مبارکشان بزنند بنده خبردارم که کشورهای غربی به رزمندگان جزحق وحقوق بازباندگانشان خدماتهایی ازقبیل مسافرت رایگان هتل رایگان مترووخیلی خدماتهایی دیگربه آنامیدهندوهرازگاهی ازخانواده این رزمندگانشان سرکشی وبه مشکلاتشان واقعی رسیدگی میکنندنه مثل مسولین ایران که هدفشان نمایش است کمی عادلانه فکرکنیدآنهاغربی هستندمااسلامی!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
...

بِسْمِ اللَّـهِ الرَّحْمَـٰنِ الرَّحِيمِ

قُلْ أَعُوذُ بِرَبِّ النَّاسِ ﴿١﴾ مَلِكِ النَّاسِ ﴿٢﴾ إِلَـٰهِ النَّاسِ ﴿٣﴾ مِن شَرِّ الْوَسْوَاسِ الْخَنَّاسِ ﴿٤﴾ الَّذِي يُوَسْوِسُ فِي صُدُورِ النَّاسِ ﴿٥﴾ مِنَ الْجِنَّةِ وَالنَّاسِ ﴿٦﴾

بسم الله الرحمن الرحيم

بگو: پناه می‌برم به پروردگار مردم، (۱) به مالک و حاکم مردم، (۲) به (خدا و) معبود

مردم، (۳) از شرّ وسوسه‌گر پنهانکار، (۴) که در درون سینه انسانها وسوسه می‌کند،

(۵) خواه از جنّ باشد یا از انسان! (۶)

...

مجلس حمایت از امر به معروف و نهی از منکر را تصویب کرد .

حالا باید منتظر باشیم غیر از بسیج عزیز :

باجگیر کوچه مان هم حکم عامر به معروف بگیرد و بشود ناهی از منکر ؟!

یعنی گفته اند که :

به گربه دزد ؛ حکم داروغه هم دادند ؟!

که یعنی بگویند که :

جان و مال و ناموس مردم : پرواز را بخاطر بسپارید ؟!

و به کوه ها پناه ببرند ؟!


و یعنی بگویند که :

رزمندگان و جانبازان برای زور گیران و باجگیران جنگیدند و مملکت را تحویلشان دادند ؟!

و امروز و همه روز، رزمندگان و جانبازان بالاخص 5 % را حقوق و معیشت نمی دهند

و فقیر و درمانده بمانند ؟!

تا باجگیران ، با رعب و وحشت و سوت زنان ؛ از مردم زور گیری و چپاول کنند ؟!

قرآن تلاوت کنید و شهدا را زیاد یاد کنید تا آرامش ببینید ؟!

زورگیران ، باجگیران آمدند .

جیب پر پول آمدند .

با داد و بیداد ؛ آمدند .

شهر نا امن با هیاهو آمدند .

خدایا برای ما معیشت .

خدایا برای مردم آرامش .

خدایا برای وطن امنیت .

بدار .

خدایا برای زورگیران قانون را چه خوش است ؟!

ایران .

وطن .

مظلوم.

اسیر .

سلام بر مهدی ( عج )
...
اتفاقا انقدر تبلیغات دروغین را انداختند خدا شاهد است من به عنوان یک جانباز کارافتاده فک فامیل درجه یک من باور نمیکنند که من یک ریال از بنیادحقوق نمی گیرم وشاید هزارنفر بامن دشمن شدند که ماهانه چند میلیون تومان دریافتی از بنیادشهید دارم اگه یک ماشین میخرم همه میگویند پول بنیادشهیدست اگه یک خانه میخرم میگن پول بنیادشهیدست بالاخره این جانبازی فقط برای ما دشمن فراوان به ارمغان اورد ولی برای بعضی ها خیلی خوب شد
نظری بگذارید
نام خود را وارد نمایید
متن نظر را وارد نمایید
مقدار صحیح است
مقدار صحیح وارد کنید
بدون ویرایش از شما
آخرین اخبار
تبلیغ کانال فاش در ایتابنر بیمه دیفتح‌الفتوحصندوق همیاریخبرنگار افتخاری فاش نیوز شویدمشاوره و مشاوره تغذیه ویژه ایثارگرانسایت جمعیت جانبازان انقلاب اسلامیانتشارات حدیث قلماساسنامه انجمن جانبازان نخاعیlogo-samandehi