شناسه خبر : 100937
چهارشنبه 24 خرداد 1402 , 09:39
اشتراک گذاری در :
عکس روز

شانزده نکته درباره ما و افغانستان

1)اهل سنت افغانستان از حنفیان اند. حنفی ها به دلایل مختلف بیشترین قرابت را از لحاظ کلامی با شیعه داشته اند. در سده های نخستین بیشتر حنفی ها یا معتزلی بودند و یا بر مذهبی نزدیک به مرجیان جهمی. این مذاهب از نقطه نظر توحید تنزیهی به شیعه بسیار نزدیکند.

2) در سده های بعدی هم حنفی ها مذهب ماتریدی را پذیرا شدند. ماتریدی ها از نقطه نظر کلامی نسبت به اشاعره به شیعه نزدیکترند. خود امام ابو حنیفه از دوستداران اهل بیت بود و از برخی قیام های علویان حمایت کرد. در چند سده نخست حنفیان بیشترین ارتباط را با زیدیه و شیعه امامی در بغداد داشتند.

3)در عصر سلجوقی ارتباط شیعیان امامی و حنفیان ری و جبال و عراق عجم بیش از پیش شد. به نحوی که نویسنده کتاب نقض همواره از آنان به عنوان حنفیان اهل عدل سخن می راند. علمای امامیه در سده ششم ری نزدیکترین ارتباط را با حنفیان این شهر داشتند و حنفیان مجالس منظم دهه محرم را برگزار می کردند.

4)معتزلیان حنفی مذهب کتاب ها در فضائل اهل بیت نوشته اند. دلیل دوم پیوند حنفی ها با شیعیان امامی زبان فارسی بود. برای قرن ها این زبان به عنوان زبان فرهنگی و مشترک همه خراسانیان و فرارودان در مجالس وعظ و درس و حتی در نوشته های فقهی و پاسخ استفتائات فقهی از سوی حنفیان به کار می رفت.

5) بنابراین زبان فارسی به عنوان عامل پیوند میان حنفیان خراسان و شیعیان بود. این عامل بعدا در دوران سیطره زبان فارسی در شبه قاره و عصر امپراتوری گورکانی که مذهب حنفی مذهب غالب بود خود موجب ارتباط بیشتر شیعیان شبه قاره و حنفیان شد.

6) بنابراین حنفیان شبه قاره و بخشی از آنچه امروز افغانستان فعلی را تشکیل می دهد همراه با حنفیان منطقه غربی تر که بخشی از خراسان بزرگ را تشکیل می دادند با شیعیان و ادبیات فارسی ایران ارتباط بسیار نزدیکی داشتند.

7) متأسفانه از سده هجدهم که تمایلات سلفی و وهابی در شبه قاره نفوذ کرد این ارتباط کم رنگ شد. هم ارتباط فرهنگی با ادبیات فارسی و هم نزدیکی های فکری و کلامی آنان با بخش عظیمی از حنفیان خراسان. با این وصف تا امروز سنت کهنسال حنفی ارتباط گسست ناپذیری با زبان فارسی دارد.

8) بیشتر عالمان اصلی و مهم مذهب حنفی در طول تاریخ از خراسان بوده اند: از بلخ و بخارا و سمرقند و خوارزم و ... بسیاری از کتاب های فقه و کلام و مذهب حنفیان به زبان فارسی است. حتی در کتاب های عربی حنفیان بسیاری از کلمات به فارسی است. استفتائات به زبان فارسی است و پاسخ ها هم به فارسی.

9) سبب وجود زبان فارسی در نوشته های حنفیان این بود که مخاطبان آنها در خراسان بزرگ و فرارود فارس زبان بودند و یا فارسی زبان فرهنگی و علمی آنان بود. با روند گسترش حنفی گری به سوی آناتولی و آسیای صغیر همراه با مهاجرت ترکان به بخش های غربی زبان فارسی نیز بدان سو گسترش بیشتر پیدا کرد.

10) ادبیات مذهب حنفی در شام و مصر در سده های گذشته با ادبیات فقه حنفی در خراسان و فرارود نوعی گسست را نشان می دهد که دلیلش هم سهم مهم زبان فارسی است در نوشته های حنفیان خراسان. مهمترین فقیهان حنفی تا سده هفتم قمری همگی با چند استثناء از خراسان بوده اند.

11) خود امام ابو حنیفه ایرانی بود و بیشتر شاگردان او از خراسان و سایر مناطق ایران بودند. ابو حنیفه حتی قرائت نماز را به زبان فارسی جایز می دانست. اساسا یکی از عوامل رشد اسلام در فرارود در سده های نخستین مذهب مرجی بود و حنفیان سهم مهمی در این زمینه داشتند.

12) در سده های بعد هم اسلام در شرق آسیا بیشتر از طریق حنفیان گسترش پیدا کرد و زبان فارسی هم بدین ترتیب راه خود را به چین و برخی مناطق آسیای دور باز کرد.

13) بنابراین هویت افغانستان را چه از لحاظ دینی و چه از لحاظ زبانی و فرهنگی نمی توان از ایران و خراسان جدا دانست. تفکر وهابی البته مانع بزرگی است منتهی حنفیان بیش از دیگران به خوبی می دانند که مذهب امام ابوحنیفه نمی تواند پیوندی با مذهب محمد بن عبد الوهاب و سلفیان پیدا کند.

14) اسلاف وهابیت از اصحاب حدیث قدیم بغداد و شام بیشترین انتقادها را از امام ابوحنیفه داشته اند. در طرف مقابل اخطب خوارزم (خوارزمی) که یکی از مهمترین کتاب ها را در فضائل ابو حنیفه نوشته خود نویسنده دو کتاب مهم یکی در فضائل امام علی بن ابی طالب و دیگری درباره مقتل امام حسین است.

15) بنابراین هر گونه تلاشی برای ایجاد گسست میان ایران و افغانستان محکوم به شکست است. فرهنگ این دو کشور فرهنگ مشترک چند هزار ساله است و فرهنگ دینی و مذهبی و زبانشان پیوندهای عمیق دارد. اصلا وحدتی است در عین کثرت.

16) تفکر حنفیان و شیعیان از اندیشه تکفیری سلفیان جداست. به لطف زبان فارسی، به لطف قرابت دینی و مذهبی و کلامی و به لطف "ایرانشهر" و خراسانش قرن هاست که مردمان همه این سرزمین ها همزیستی مسالمت آمیز داشته اند.

|| ارسال: علیرضا رجایی

اینستاگرام
سلام ، با تشکر از دوست عزیز که اطلاعات با ارزشی ارایه نموده است اما آنچه به نظر میرسد همکاری مذاهب در مقابله با کفار و مشرکین اهمیت بسزایی داشته است.
مقام معظم رهبری در مقطعی از تاریخ با تاکید و با قدرت فرمودند جنگ نخواهد شد البته این تاکید در پاسخ به غرب پرستانی بود که تلاش کردند با ایجاد سایه جنگ دو قطبی انتخابات را کلید بزنند که با قاطعیت رهبر معظم انقلاب این نقشه نیز همچون نقشه های قبلی خنثی شد.
هنگامی که مقام معظم رهبری فرمودند جنگ نخواهد شد آیا علاوه بر موضوعات دفاعی و بازدارندگی برای حفظ امنیت کشور و کشورهای دوست نیاز به انبوه پرسنل داخل پادگانها چگونه است؟ آیا امکان بهره برداری از تخصص نیروهای ارتشی که در پادگانها بطور آماده باش میباشند وجود دارد؟ در بسیاری از ارگانهای دولتی همچون آموزش و پروش میتوان از نیروهای داخل پادگانها که اکثریت دارای تخصص هستند استفاده نمود تا ضمن صرفه اقتصادی از هدر رفتن نیروهای متخصص ارتشی جلوگیری کرد.
همچنین با توجه به عدم اقدام لازم برای احداث پالایشگاهها و نیروگاههای تولید برق و اعمال خاموشی در سراسر کشور در سالهای آخر دولت قبل موجب شده تا برای برنامه ریزی مصرف برق ساعت کار کارمندان دولت را از ساعت شش صبح تا سیزده تغییر بدهند که علیرغم وجود مشکلات متعدد در زندگی کارکنان دولت مضافا مشکلات دیگری را در زندگی پرسنل دولت تحمیل کرده لذا پاک کردن صورت مساله با تغییر ساعت کار پرسنل دولت که تاثیر چندانی نخواهد داشت بجز نارضایتی فزاینده ملت، ارزشی دیگر نخواهد داشت که میبایست تلاش شود برای احداث نیروگاههای برق برنامه ریزی گردد و حتی الامکان بجای ایجاد مشکلات بیشتر برای پرسنل دولت قدری از صادرات برق را کاهش بدهند یا دریافت مبلغ برق صادراتی را افزایش بدهند. متاسفانه دولت با وجود نیروهای متخصص ساده ترین گزینه را انتخاب میکند در حالیکه با قدری برنامه ریزی و تفکر صحیح و لبیک گفتن به فرامین و راهبردهای رهبر معظم انقلاب میتوانند ساده تر از راهکارهای ساده منتخب مثل تغییر ساعت کار و بدتر از اینها ادامه فعالیت مسئولان دولت قبل اقدامات شاسته در طراز نظام اسلامی یا الگو برداری از عملکرد سپاه بعمل آورند.
نظری بگذارید
نام خود را وارد نمایید
متن نظر را وارد نمایید
مقدار صحیح است
مقدار صحیح وارد کنید
بدون ویرایش از شما
آخرین اخبار
تبلیغ کانال فاش در ایتابنر بیمه دیفتح‌الفتوحصندوق همیاریخبرنگار افتخاری فاش نیوز شویدمشاوره و مشاوره تغذیه ویژه ایثارگرانسایت جمعیت جانبازان انقلاب اسلامیانتشارات حدیث قلماساسنامه انجمن جانبازان نخاعیlogo-samandehi