شناسه خبر : 79455
پنجشنبه 20 آذر 1399 , 11:31
اشتراک گذاری در :
عکس روز

روایتی از مرحوم احمدعلی راغب (به مناسبت درگذشت این هنرمند انقلابی)

روزی که اهالی موسیقی به دیدار امام رفتند

«احمدعلی راغب»، خالق موسیقی ماندگارترین ترانه‌ها و سرودهای انقلابی از جمله «خجسته باد این پیروزی»درگذشت.

فاش‌نیوز- احمدعلی راغب، خالق موسیقی ماندگارترین ترانه‌ها و سرودهای انقلابی از جمله «خجسته باد این پیروزی» در سن۸۶سالگی، درگذشت.

احمدعلی راغب، یکی از ماندگارترین و شناخته شده‌ترین آهنگسازان و هنرمندان موسیقی انقلاب، سه‌شنبه ۱۸ آذر در سن ۸۶ سالگی پس از مدت‌ها مبارزه با بیماری سرطان، دارفانی را وداع گفت.

مرحوم احمدعلی راغب، آهنگساز و نوازنده سازهای تار، سه تار و عود و نواساز سال ۱۳۲۳ در شهر بندرانزلی متولد شد.

او در سال ۱۳۵۸، بعد از تعطیلی فعالیت واحد موسیقی صدا و سیما، به همراه چند نوازنده دیگر و همکاری محمد گلریز مشغول ساخت و اجرای سرود در ارتباط با انقلاب شد و با پس از آشنایی با حمید سبزواری و همکاری با شهید مجید حدادعادل که در آن زمان مدیر رادیو بود، به تهیه سرودهایی همچون «خجسته باد این پیروزی»، «مطهری»، «نواب صفوی»، «نغمه اتحاد»، «نغمه توحید»، «مارش حرکت»، «پاسداران»، «سرودبسیج»، «خدایا خدایا»، «باز آی»، «آمریکا آمریکا» و ده‌ها سرود دیگر پرداخت.

او پس از شروع جنگ تحمیلی عراق علیه ایران نیز، در زمینه موسیقی دفاع مقدس آثار بسیار زیادی را عرضه کرد که بعضی از آنها به شهرت بسیار زیادی رسید که از جمله آن‌ها سرود «خجسته باد این پیروزی» در آواز بیات ترک است.

از حیث تعداد آثار آهنگسازی شده در سازمان صدا و سیما، احمدعلی راغب پیشتاز است و او در میان همکاران به نام «مرد هزار آهنگ» مشهور است.

«به یاد شهدای انقلاب» با شعر حمید سبزواری و خوانندگی مهرداد کاظمی و محمد گلریز، «شکوفه اشک» با شعر مهرداد اوستا و خوانندگی مرتضی محمدی، «درآیینه» بر اساس رباعیات خیام با صدای مرتضی محمدی، «مینای دل» با شعر مشفق کاشانی و خوانندگی مهرداد کاظمی، «درد عشق» بر اساس غزلیات حافظ و صدای بهرام گودرزی، «کوراشیم»، «قلندر» و «پرچین» بر اساس موسیقی نواحی گیلان و خوانندگی ناصر مسعودی، «باغ تماشا» با شعر ساعد باقری و صدای مهرداد کاظمی، «مادر» با شعر ساعد باقری و صدای مهرداد کاظمی، «رقص گل‌ها» با شعر ساعد باقری و صدای عباس بهادری، «وصل جانان» با شعر ساعد باقری و صدای حسن همایونفال، «صدای عشق» با صدای بهرام حصیری، «اشک مهتاب» با صدای عبدالحسین مختاباد و «راز پرواز» با صدای سینا سرلک نیز از جمله آثاری است که تاکنون در قالب آلبوم به آهنگسازی مرحوم راغب در اختیار مخاطبان قرار گرفته‌اند.

زنده یاد راغب در سال ۱۳۸۲، به دلیل خلق ترانه‌ها و سرودهای ماندگار انقلاب موفق به دریافت مدرک درجه یک هنری معادل دکترا در رشته آهنگسازی شد. این در حالی بود که از این هنرمند در جریان برگزاری بیست و هشتمین جشنواره موسیقی فجر نیز قدردانی به عمل آمد.

گفت گو و خاطره ای از وی در اینجا به نظر مخاطبان می رسد.

احمدعلی راغب آهنگساز سرودهای انقلابی با مطرح کردن خاطره ای از دیدار با امام خمینی، بیان کرد: حضرت امام تاکید داشتند باید موسیقی در کشورمان تولید شود که از غرب فاصله بگیرد از ما می‌ خواستند موسیقی با ادبیات اصیل و عرفانی خودمان را ترویج کنیم.

سال ۱۳۵۹ بود و اولین سالگرد شهادت استاد مرتضی مطهری که از سوی دفتر حضرت امام خمینی(ره) و توسط آقای سید احمد خمینی، ساخت سرودی در رثای استاد مطهری سفارش داده شد و مسئولیت این کار به احمدعلی راغب واگذارشد.

سرودی که درکارنامه هنری احمدعلی راغب آهنگساز، نوازنده و نویسنده ایرانی به ثبت رسید و با استقبال گسترده مردم مواجه شد. راغب این سرود را روی شعری از مرحوم حمید سبزواری ساخت و محمد گلریز آن را خواند و این اتفاق به نوعی راهگشای فعالیت های موسیقی پس از انقلاب اسلامی بود.

احمد علی راغب در گفت و گو در این باره می گوید: خرداد ماه ۱۳۵۹ بود؛ آقای مجید حداد عادل- مدیر وقت رادیو- با من تماس گرفتند و گفتند فردا صبح به همراه آقای محمد گلریز و مرحوم حمید سبزواری به رادیو برویم وبه اتفاق به بیت رهبری و خدمت حضرت امام(ره) خواهیم رفت. این دیدار برایم خیلی تعجب آور بود چرا که گمان می کردم حضرت امام روی خوشی به موسیقی نشان نمی‌ دهند. آن روز من وآقایان سبزواری وگلریز دعوت شده بودیم و آقای فریدون شهبازیان هم بسیار مشتاق بود در این دیدار حضور داشته باشد. به آقای حداد عادل گفتم ضبط ارکسترسرود «شهید مطهر» به عهده فریدون شهبازیان بوده و در آخر او هم توانست مجوز حضور بگیرد و با ما همراه شود. من حساسیت خاصی به کارهایم دارم وهمین امرسبب شد سر ضبط این قطعه نمانم. آن روز شهبازیان به من گفت تو که به تجربه کاری من اطمینان داری ضبط کار را به من بسپار و انصافا کار خوبی شد.

او افزود: آن روز که به محضرحضرت امام دعوت شدیم در درجه اول به احترام نام شهید مطهری بود.امام خمینی بسیار مشتاق بودند سازندگان سرود بزرگداشت شهید مطهری را ببینند و با وجود کسالت و ناخوش احوال بودن استقبال بسیار خوبی از ما داشتند. زمانی که وارد شدیم آقای سید احمد خمینی رو به حضرت امام گفتند:«آقا اهل مطهری آمدند.» آقا سید احمد به ما گفتند در کنارحضرت امام بنشینیم و اشاره کردند آقای راغب شما دریک سمت ایشان کمی نزدیک تر بنشینید و در سمت دیگر آقای سبزواری نشستند.حضرت امام نام هر کدام از ما را جویا شدند و یک به یک خود را معرفی کردیم. ایشان با تعجب گفتند ماشاءالله تعدادتان هم کم نیست! یعنی ساخت یک موسیقی این همه عوامل دارد؟! خدمت ایشان گفتم: بسیاری از همکاران ما در این نشست حضور ندارند، ما یک ارکستر۴۲ نفره هستیم. از میان ما حضرت امام(ره) با مرحوم سبزواری آشنایی قبلی داشتند و کمی درباره مضمون شعر این اثر با ایشان صحبت کردند و از شعر تمجید کردند.

سید احمد آقا رو به حضرت امام گفتند آقای راغب (سازنده سرود شهید مطهر) ایشان هستند و بعد امام پیشانی من را بوسیدند و فرمودند مردم انزلی روشنفکر، اهل قلم و زحمت‌کش هستند. در ادامه در مورد ساخت این اثر سوال کردند و خدمت ایشان گفتم درساخت این کار از موسیقی های صفی الدین ارموی بهره برده ام (صفی الدین ارموی از موسیقیدانان بنام ایرانی قرن هفتم است)، او برای جوانان ناکام که درجنگ یا براثر بیماری بی گناه کشته می شدند یا فوت می کردند موسیقی خاصی ساخته بود. حضرت امام به سید احمد آقا گفتند: «پس این موسیقی ریشه در تاریخ دارد، شاید به همین خاطر من را به خودش جذب کرده است.» بعد پرسیدند: «ساز او[ارموی] چه بود؟ گفتم: عود! و ساز تخصصی من هم عود است.

  «احمدعلی راغب» علاقه و اشتیاق فراوانی به فرهنگ و موسیقی فولکلور نواحی مختلف ایران دارد و همین امر سبب آشنایی او با ابوالقاسم انجوی شیرازی بود (انجوی شیرازی پژوهشگر فرهنگ عامه و موسس مرکز فرهنگ مردم است) او در ادامه بیان کرد: با حضرت امام از آشنایی و همکاری خود با استاد انجوی شیرازی سخن گفتم و اینکه تحقیقاتی درخصوص موسیقی‌ های مذهبی و مراثی نقاط مختلف ایران انجام داده ام و همین امر سبب آگاهی و شناخت من با موسیقی صفی الدین ارموی بود واز تم های بسیار زیبای ایشان لذت بردم. البته اغلب آهنگ های ساخته شده ایشان توسط گروه همخوانان خوانده می ‌شد. در ادامه این صحبت ها متوجه شدم حضرت امام به سبب علاقه مندی به موسیقی مذهبی ایشان را می شناسند و بعد فرمودند آیا می توانیم از این نوع موسیقی ها استفاده کنیم، گفتم بله! به شرط آنکه شعر اجازه بدهد و ازآقای سبزواری در مورد شعر سوال کردند و ایشان گفتند «بحر رمل» است.

راغب درخصوص آشنایی امام خمینی با شعر و موسیقی گفت: حضرت امام آشنایی و آگاهی بسیار خوبی از شعر داشتند اما در مورد موسیقی باید اطلاعاتی ازکار به ایشان توضیح داده می شد البته موسیقی مذهبی و مناجات ها را تا حدی می شناختند و فرمودند زمانی که به نجف تبعید شدند تعدادی خواننده در آنجا بودند که کارهای مذهبی می خواندند و گوش می کردم. ایشان تاکید داشتند کسی که در این زمینه قدم برداشته است و فعالیت می کند باید بسیار صحیح و اصولی کار کند و به خطا نرود.

ایشان فرمودند چقدر از موسیقی مذهبی اطلاع دارم و من گفتم به میزان دانش و آگاهی هایم موسیقی می سازم، گفتند بسیار خوب است و همین مسیر را ادامه بدهید.

این آهنگساز انقلابی بیان کرد: حضرت امام تاکید داشتند باید موسیقی در کشورمان تولید شود که از غرب فاصله بگیرد از ما می‌ خواستند موسیقی با ادبیات اصیل و عرفانی خودمان را ترویج کنیم. این البته همان موسیقی فاخرگل ها بود که به نوعی مدنظر ایشان بود. البته مخاطب ایشان آقای سبزواری بود و تاکید داشتند از این ادبیات استفاده کنید و فرمودند اگر شان و اعتبار ادبیات موسیقی را ارتقاء بدهید خود موسیقی هم ارتقاء پیدا می کند. همانجا فکر کردم شاید امام موسیقی گل ها را گوش می ‌کردند اما جرات نکردم بپرسم! البته بعدها از مرحوم احمد آقا پرسیدم و ایشان گفت امام طبعا صدای زنان را گوش نمی‌ دادند. گویا ایشان در میان سازها هم به ساز نی بسیار علاقه مند بودند.

احمد علی راغب آثاری هم به مناسبت ارتحال حضرت امام خمینی(ره) ساخته است. وی در این باره گفت: روزی که حضرت امام فوت کردند خانم سپیده کاشانی از شاعران خوب کشورمان با من تماس گرفت و گفت آقای راغب خبر دارید چه اتفاقی افتاده است! گفتم: بله. متاسفانه خبر فوت ایشان را شنیدم اما ما نباید دست روی دست بگذاریم و باید کاری انجام بدهیم. پای تلفن به من گفت یک ورق و کاغذ بردارم وشعری برایم خواند و یادداشت کردم بسیار زیبا بود و مضمون آن مربوط بود به یک چهره عزیز، بزرگ و شاخص که ملت ایران از دست داده است. خیلی سریع روی این شعر مرحوم کاشانی کار کردم و تصنیف «هجر» حاصل شد که حسن فدائیان آن را خوانده است. البته من سرود دیگری هم به مناسبت ارتحال امام ساخته ام که «آیت زمین» نام داشت و شعر آن را هم خودم سرودم و آقای مهدی سپهر از خوانندگان شاخص آن زمان صداوسیما اجرا کرده اند. خوشبختانه همان موقع از سرود «هجر» بسیار استقبال شد و به عقیده من در میان کارهایی که برای رحلت حضرت امام(ره) ساخته شده بود، این کار بسیار شاخص است و حتی مورد توجه همسر امام و مرحوم سید احمد خمینی نیز قرار گرفت. این کار با ارکستر مجلسی تلویزیون زیر نظر مرحوم بیگلری پور ضبط شد و خیلی خوب دیده وشنیده شد.

به گفته راغب «خوب به خاطر دارم زمانی که بخش هایی از آن را با سازم می نواختم، خودم اشک می ریختم و خاطرات با حضرت امام برای من تداعی می شد.»

او در ادامه افزود: یادم هست آن زمان حضرت امام هروقت در جماران سخنرانی داشتند، ما با گروه کر که مربوط به دفتر حزب جمهوری اسلامی بود و رهبری آن گروه با من بود، پیش از سخنرانی امام اجرای برنامه داشتیم و سرود های خاصی ساخته شده بود که متناسب با موضوع سخنرانی اجرا می کردیم. محل تمرین گروه ما پشت مسجد سپهسالار (شهید مطهری فعلی) بود. زمانی هم که با اتوبوس پیشاهنگان از محل تمرین به سمت جماران می رفتیم اعضای گروه طی مسیر این کارها را در ماشین می خواندند و تمرین می کردند. اغلب اشعار سروده آقای حمید سبزورای بود و بارها شاهد بودیم که هنگام اجرای برنامه این گروه، حضرت امام و دیگر حضار گریه می‌ کردند. اجراهای بسیار خوبی بود.»

گفت گو به نقل از ایران

اینستاگرام
سلام به نشریه فاش نیوز عزیزان شما در واقه زبان تمام خانواده شهیدان جانبازان آزادگان و رزمندگان هستید من نمیدانم چجور از شما تشکر کنم وقتی درد ودلی دارم مینویسم شما در نشریه چاپ میکنید من دردم خالی میشود
انگار من با مسولین صحبت کردم من ایثارگر شب وروز دعا میکنم به شما تمام امید خانواده ایثارگران شما هستی خداوند سایه شما را از سره بچهایت و ایثارگران کوتاه نکند امروز شنیدم احمد علی راغب به رحمت خدا رفته کسیکه آن سرود خجسته باد را خالق بود و ایثارگران با این سرود خاطرات جبهه را دارند از نشریه خوب فاش نیوز تقاضا داریم این سرود خوب جبهه را یکبار در صفحه اول نشریه پخش کند تا ایثار گران جنگ یک روحیه بگیرند و صدای جناب گلریز را بشنویم ممنون از لطف نشربه فاش نیوزفقط صفحه اول نشریه
باسلام بیاید یه لطفی بکنید سرود خجسته باد از استاد گلریز پخش کنید ما ایثارگران خاطرات جنگ را تازه کنیم ممنون میشیم از فاش نیوز
نظری بگذارید
نام خود را وارد نمایید
متن نظر را وارد نمایید
مقدار صحیح است
مقدار صحیح وارد کنید
بدون ویرایش از شما
آخرین اخبار
تبلیغ کانال فاش در ایتابنر بیمه دیفتح‌الفتوحصندوق همیاریخبرنگار افتخاری فاش نیوز شویدمشاوره و مشاوره تغذیه ویژه ایثارگرانسایت جمعیت جانبازان انقلاب اسلامیانتشارات حدیث قلماساسنامه انجمن جانبازان نخاعیlogo-samandehi