شناسه خبر : 91338
پنجشنبه 16 تير 1401 , 10:00
اشتراک گذاری در :
عکس روز

تب شدید کریمه کنگو جدی ست

لاشه تازه دام قبل از مصرف به صورت کامل به مدت ۲۴ ساعت در یخچال نگهداری شود. گوشت و جگر کاملا پخته شود...

سعیده نام آور(کارشناس تغذیه و دکتری مشاوره) - این روزها باز هم با شروع فصل تابستان، زمزمه شیوع تب کریمه کنگو به گوش می رسد و حدود 45 مبتلا نیز با 3 فوتی در ایران اعلام شده است. با نزدیک شدن عید سعید قربان نیز اهمیت به چگونگی ذبح دام دارای اهمیت بالایی است.

حال خوب است بدانیم که این تب، چیست و عاملش کجاست و چگونه باید از بروز آن جلوگیری کرد:

بیماری تب کریمه کنگو بیماری مشترک میان انسان و دام است، در صورت رعایت نکردن نکات بهداشتی، انسان مبتلا به این بیماری خواهد شد در حالی که این بیماری با رعایت چند اصول ساده بهداشتی قابل کنترل است.

 

لاشه تازه دام قبل از مصرف به صورت کامل به مدت ۲۴ ساعت در یخچال نگهداری شود.

همچنین بر انجام روش‌های حفاظت شخصی در تماس با ترشحات و خون حیوان همچون پوشیدن دستکش، لباس بلند، چکمه، ماسک و عینک و همچنین اجتناب از خوردن جگر خام و نیم پخت نیز تاکید کرد.


ویروس تب کریمه کنگو در برابر حرارت حساس است و از این رو پختن گوشت موجب از بین رفتن آن می‌شود.

دام در صورت ابتلا به این ویروس، ناقل می‌شود و بیشتر انسان درگیر بیماری خواهد شد.

مهر سازمان دامپزشکی بر روی هر محصولی که باشد، متقاضیان با خیال راحت از آن محصول می‌توانند استفاده کنند.


تب کریمه کنگو بیماری است که علاوه بر تب شدید میتواند باعث کبودی یا خونریزی شدید بینی در اثر بروز اختلالات انعقادی شود. به همین دلیل از آن با (Crimean Congo haemorrhagic fever ) عنوان تب خونریزی دهنده کریمه کنگو نیز یاد می شود.

 کارشناسان برای اولین بار این بیماری را در سال ١٩۴۴کشف کردند. آنها بعدا در سال ١٩۶٩ متوجه شدند که منبع «کریمه » در منطقه اصلی آن منطقه کنگو بوده است. امروزه محققان آثاری از شیوع تب کریمه کنگو در اروپای شرقی، اروپای جنوبی، سراسر دریای مدیترانه، شمال غربی چین، آسیا، آفریقا، خاورمیانه و شبه قاره هند یافته اند.


عامل اصلی ابتلا به این بیماری، یک ویروس به شدت واگیردار است که اغلب توسط کنه منتقل میشود. در واقع یک بیماری مشترک میان انسان و حیوان است و آثاری از ابتلا به تب کریمه کنگو در دام یا سگ مشاهده شده است. همین مساله می تواند باعث انتقال سریع تر این بیماری به انسان در اثر تماس با گوشت آلوده یا حیوانات اهلی و وحشی شود.

 

 

ویروس تب کریمه کنگو از طریق تماس با بافت یا خون حیوانات آلوده بهخصوص انواع دام در زمان ذبح به انسان منتقل شود. بسیاری از حیوانات اهلی یا وحشی (از جمله گاو، گوسفند و بز) میتوانند میزبان این ویروس باشند. ویروس تب کریمه کنگو همچنین از طریق تماس با خون یا مایعات بدن آلوده از فردی به فرد دیگر، بهخصوص در مراکز بیمارستانی با بهداشت ضعیف، سرایت می کند.

اصولا کادر درمان، کارگران کشتارگاه ها و دامداران بیشتر از همه در معرض خطر ابتلا به این بیماری هستند.

 


علائم تب کریمه کنگو چیست؟

معمولا پس از عفونت ناشی از نیش کنه، دوره کمون حدود ١ تا ٣ روز است. البته در این شرایط بعضی از بیماران میتوانند حداکثر تا ٩ روز علائمی از خود نشان ندهد. پس از تماس با خون یا بافت های آلوده، دوره کمون حدود ۵ تا ۶ روز است و

گاهی میتواند تا ١٣ روز طول بکشد.

سردرد •

سرگیجه •

  • تب بالای 38 درجه

درد کمر یا گردن •

درد مفاص ل •

دردهای عضلانی •

دل درد •

استفراغ •

اسهال •

چشم های قرمز یا دردناک •

فوتوفوبیا (حساسیت به نور) •

صورت برافروخته •

  • قرمزی یا درد گلو
  • بروز لکه های قرمز رنگ روی سقف دهان یا گلو

برخی از بیماران نیز ممکن است زردی داشته باشند. در موارد شدید، تب کریمه کنگو میتواند باعث تغییرات خلقی، کاهش قدرت ادراک و سردرگمی شود. حتی پس از گذشت ٢ تا ۴ روز، ممکن است احساس خوابآلودگی و افسردگی کنید. درد شکمی شما ممکن است به دلیل بزرگ شدن کبد در ناحیه سمت راست و بالای شکم شود. با بدتر شدن این بیماری، علائم شما نیز تغییر خواهد کرد. احتمالا از روز چهارم به بعد و به مدت دو هفته علائم زیر دیده می شود:

بروز کبودی شدید و وسیع در نواحی مختلف بدن •

خونریزی شدید بینی •

خونریزی غیر قابل کنترل ناشی از تزریق •

کارشناسان علائم دیگری از جمله ضربان قلب سریع (تاکی کاردی)، بزرگ شدن غدد لنفاوی (لنفادنوپاتی) و هپاتیت را ذکر کرده اند. در اغلب بیماران، میتواند از روز پنجم بیماری نارسایی کلیه، نارسایی ناگهانی کبد یا نارسایی ریه نیز رخ دهد.

 

روش درمان تب کریمه کنگو چیست ؟

درمان های حمایتی چون:

توجه دقیق به حفظ تعادل مایعات در بدن فرد •

اصلاح ناهنجاری های الکترولیت بدن به کمک تزریق سرم •

اکسیژن رسانی و پشتیبانی همودینامیک به منظور جبران خونریزی های شدید •

مراقبت از بروز عفونت های ثانویه مانند عفونت های باکتریایی •

 

هنوز هیچ واکسنی برای انسان یا حیوان به منظور جلوگیری از ابتلا به این بیماریپ وجود ندارد. به همین دلیل، تنها راه آگاهی از عوامل خطر و آموزش روش هایی برای کاهش خطر مواجهه با ویروس است. کارگران و سایر افرادی که با حیوانات سر و کار دارند، باید اقدامات ایمنی زیر را انجام دهند:

از مواد دافع حشرات روی پوست و لباس های در معرض دید خود استفاده •

کنند.

دستکش و لباس های محافظ بپوشند. •

از تماس با خون یا مایعات بدن حیوانات یا افرادی که علائم عفونت را نشان •

می دهند خودداری کنند.

در زمان افزایش شیوع این بیماری توصیه می کنیم که فرآورده های گوشتی خریداری شده را به مدت ٢۴ ساعت در یخچال نگهداری و سپس مصرف کنید.

اقداماتی از جمله حذف کنه ناقل بیماری از طریق سمپاشی و حمام دادن دام‌ها و سمپاشی و ضدعفونی نمودن اماکن دامی، خودداری از له کردن کنه با دست یا روی بدن دام، خودداری از تماس غشاهای مخاطی بدن با ترشحات و خون دام، خودداری از کشتار دام در محل‌های غیر مجاز و تهیه گوشت مورد نیاز از محل‌های مطمئن و تحت نظارت دامپزشکی توسط وزارت بهداشت درحال انجام است.

اینستاگرام
نظری بگذارید
نام خود را وارد نمایید
متن نظر را وارد نمایید
مقدار صحیح است
مقدار صحیح وارد کنید
بدون ویرایش از شما
آخرین اخبار
تبلیغ کانال فاش در ایتابنر بیمه دیفتح‌الفتوحصندوق همیاریخبرنگار افتخاری فاش نیوز شویدمشاوره و مشاوره تغذیه ویژه ایثارگرانسایت جمعیت جانبازان انقلاب اسلامیانتشارات حدیث قلماساسنامه انجمن جانبازان نخاعیlogo-samandehi